Membrii Titulari și Corespondenți ai Academiei de Științe a Moldovei (AȘM) cer reîntoarcerea institutelor de cercetare în componența AȘM și nu absorbția acestora de către universități. În acest sens, Adunarea Generală a membrilor AȘM au aprobat formarea unei comisii de perfectare a hotărârii Ministerului Educației și Cercetării de reformare a domeniului învățământului superior și al cercetării.
Reformarea propusă este o „problemă complexă, ridică mai multe semne de întrebare, a declarat vicepreședinta AȘM, Svetlana Cojocaru.
Potrivit președintelui AȘM, Ion Tighineanu, care a citat și opinia unor profesori și academicieni, Academia s-a dezvoltat pe parcursul anilor și a acumulat multă experiență, fiind recunoscută și la nivel internațional. De aceea, membrii AȘM cer ca institutele de cercetare să revină în componența Academiei.
„În decursul ultimilor ani, în condițiile unei finanțări modeste, doar 0,27% din PIB, prezidiul AȘM a întreprins o serie de măsuri pentru a promova imaginea, au fost create platforme științifice, care au devenit punți de colaborare, am reușit în acest interval să ridicăm AȘM la un nivel de vizibilitate și recunoaștere internațională. Versiunea optimă ar fi atașarea institutelor de cercetare la AȘM care a acumulat experiența necesară și suficientă. Propunerea este de a reveni la calea de parcurs, la evaluarea sistemului de cercetare, inovare și elaborare”, a precizat Ion Tighineanu.
Un profesor a menționat că „este foarte trist și dezamăgitor să știm că instituțiile de cercetare vor fi transferate la universități. Sper ca decizia să fie anulată, ar fi în interesul tuturor să fie puternic afiliate AȘM”.
Academicianul Teodor Furdui a subliniat că „știința națională se află în pericol mortal”.
„De aceea, noi nu avem dreptul moral să fim indiferenți față de intențiile guvernatorilor de a realiza o reformă antisocială, antiștiințifică și antistatală. De tot ce se întâmplă e vinovată conducerea Academiei, dar și membrii ce formează această adunare. N-am format în societate o opinie adecvată a cercetărilor științifice, a semnificației acestui domeniu în dezvoltarea societății. Neîntoarcerea institutelor fondate de Academia de Științe este ultima lovitură a instituțiilor științifice și se află în stare de agonie”, a spus Furdui.
„Țara fără științe nu are viitor. Cum vrem să intrăm în UE fără știința națională?”, a adăugat academicianul.
Iar membrul Academiei Române, Bogdan Simionescu, a punctat că „nu orice reformă înseamnă progres. Această reformă conduce la regres. Dacă vreau să fac o reformă, trebuie să analizez unde vreau să ajung și drumul pe care-l parcurg. Vă urez să scăpați de această inițiativă”.
TV8.md reamintește că mai multe instituții superioare și-au exprimat dezacordul privind inițiativa Ministerului Educației de modernizare a universităților și a sistemului de cercetare din Republica Moldova.
Colectivul Universității de Stat de Educație Fizică și Sport (USEFS) și comunitatea sportivă din Republica Moldova au adresat o scrisoare deschisă în vederea stopării procesului de absorbție a USEFS. Conducerea susține că universitatea reprezintă nu doar o simplă instituție de învățământ superior de profil, ci este întruchiparea celor mai marcante realizări științifico-practice și educațional-empirice din domeniul de referință, în cadrul căreia își desfășoară activitatea cele mai titrate personalități din mediul universitar și științific.
Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md