Deputatul fugar Ilan Șor, modelul originar din Republica Moldova, Xenia Deli și femeia de afaceri Cezara Salinski, unul dintre oamenii apropiați ai lui Vladimir Plahotniuc, sunt printre moldovenii care au beneficiat în ultimii ani de pașapoarte făcute la distanță. Dezvăluirea a fost făcută de directorul ASP, Mircea Eșanu, în cadrul ediției de duminică, 6 februarie, a emisiunii „Cutia Neagră PLUS”.
„Noi am făcut un filtru după calapodul lui Ilan Șor, când nici persoanele nu au fost la documentare, s-a folosit o fotografie mai veche din baza de date. Deci noi am putut contrapune data emiterii unui act de identitate cu fotografia în anul în care a fost făcută și noi destul de ușor am identificat aceste date”, a menționat Mircea Eșanu.
Potrivit lui Eșanu, în acest mod, de pașapoarte ar fi beneficiat cel puțin 30 de persoane.
„Noi am publicat acest filtru și am rămas cu un pachet de vreo 30 de persoane. Este toate camarila lui Plahotniuc. Mulți au profitat de acest instrument, sunt vreo treizeci de nume. Pot să vă dau câteva nume, Xenia Deli de exemplu, cetățeanul Munteanu apropiat de Plahotniuc, Cezara Salinski”, a spus șeful ASP.
Mircea Eșanu susține că despre acest lucru s-ar fi știut, însă nimeni nu s-a opus.
„Noi am identificat exact persoanele, știm exact unde au fost emise actele. Eu pot să vă spun că pe această cauză este un dosar penal și pe acest caz eu văd o mișcare activă. Ăsta e și cazul legat și de Damir, și de Botnari, pot să vă spun că multe persoane ASP au fost interogate, au fost organizate confruntările. Eu sper că acest dosar va fi dus la bun sfârșit”, a mai precizat Mircea Eșanu.
Anterior, Procuratura a pornit o cauză penală pe faptul pretinselor acțiuni ilegale ale angajaților Agenției Servicii Publice la documentarea dublelor identități ale unor persoane. În cursul urmăririi penale s-a stabilit că pașapoartele cetățenilor Republicii Moldova, emise pe numele Novak Vladislav (se presupune a fi vorba despre Vlad Plahotniuc) și Reznic Alexandr au fost confecționate de către Agenția Servicii Publice în conformitate cu prevederile Legii privind activitatea specială de investigații și actelor normative de uz interdepartamental, care reglementează confecționarea și utilizarea actelor de codificare la efectuarea activității speciale de investigații. Cauza penală a fost însă clasată în mai 2021.