Ani la rând, cetățenii Republicii Moldova au achitat o taxă suplimentară pentru perfectarea actelor de identitate și celor de călătorie, bani care ajungeau „nu știu unde”. Despre schema infracțională pusă la cale de către fostele administrații ale Agenției Servicii Publice (ASP) a vorbit, la Cutia Neagră Plus de la TV8, directorul ASP, Mircea Eșanu.
Potrivit lui Eșanu, de prin 2015 încoace, 40 la sută din costul pașapoartelor „pleca în altă parte”.
„Din analiza pe care am făcut-o noi, am constatat că cetățenii Republicii Moldova, de fapt, au plătit surplus circa 40 – 41 de milioane de euro din buzunar, care s-au dus nu știu unde. La perfectarea fiecărui pașaport s-a perceput o taxă suplimentară de 13,5 euro, aproape 14 euro care picura în altă parte”, a explicat Eșanu.
Potrivit directorului ASP schema funcționează de prin 2015, dar a fost deconspirată în contextul verificărilor ultimei licitații „dubioase” în valoare de jumătate de miliard de lei pentru procurarea blanchetelor necesare pentru perfectarea actelor. Și mai ciudat este că toate materialele cauzei au ajuns la Procuratură, însă, ancheta bate pasul pe loc.
„Eu aștept un răspuns din momentul în care am transmis acel pachet către Procuratură. Astăzi acest dosar se află la Procuratura Anticorupție Eu simt o pauză de cel puțin o lună, o lună jumătate. Eu nu știu dacă ei nu-și fac treaba, cert este că eu nu văd nicio mișcare pe acest dosar. Sper să nu fie dedesubturi. Intenționat vă spun acest lucru, pentru că cei care cred că cumva o să tracă pe alături, ca și multe altele care s-au întâmplat în țara asta, ar face o mare defavoare, în primul rând țării și instituției pentru care lucrează”, a menționat directorul ASP, Mircea Eșanu.
Potrivit lui Eșanu, inițial compania care administra softul se afla în Lituania, după care, drepturile de proprietate au fost transmise unei companii bulgare și, într-un final, administrarea softului este asigurată de o companie moldovenească, însă, nimeni nu știe care și a cui este.
Totodată, actualul director al ASP asigură că, începând cu luna august, Agenția nu a mai furnizat niciun fel de informații și nu a mai transferat niciun leu companiei beneficiare. În schimb, din contul acelor taxe suplimentare de 13,5 euro per pașaport, care continuă să fie achitate în continuare de cetățeni, au fost acoperite toate datoriile bancare ale ASP, circa 180 de milioane de lei.
Licitația dubioasă de jumătate de miliard de lei a ASP-ului a fost subiectul unei investigații Cutia Neagră Plus de la TV8 încă în vara anului trecut.