Sediul Avocatului Poporului are de astăzi ușile închise pentru cetățeni, dar și pentru majoritatea angajaților. Se întâmplă din cauza stării proaste în care se află oficiul. Tencuiala stă să cadă, iar din cauza umidității, pereții sunt plini de mucegai. Clădirea, care este și monument istoric, nu a mai fost reparată capital de mai bine de 30 de ani, iar pentru aceasta sunt necesari mai bine de 20 de milioane de lei. În acest an, autoritățile au alocat, deocamdată, doar trei milione de lei, iar când va fi reparată clădirea nu se știe.
Aceste imagini le-am surprins chiar în sala în care sunt primiți în audiență oamenii din toate colțurile țării. Încăperea se află în clădirea Avocatului Poporului, instituția națională care apară drepturile omului. Totuși, imagini cu pereți jerpeliți, care se ruinează, tapete vechi și rupte sunt în toate birourile și asta pentru că de mai bine de 30 de ani, clădirea nu a mai fost reparată:
„Constatăm că din pereți curge molozul. Periodic se face curat, dar el apare din nou și dă de știre”, a declarat secretar general al Oficiului Avocatului Poporului, Vladimir Cojocaru.
Pereții clădirii sunt crăpați, iar pe alocuri, podul dă semne că nu mai rezistă.
„Era o încăpere pentru doamnele de serviciu, chiar în momentul când se afla doamna aici a căzut o bucată de pod”, a menționat, Vladimir Cojocaru.
Sediul nu arată mai bine nici pe exterior. Pentru a-i proteja pe cei care trec prin zonă, clădirea a fost încercuită cu bandă specială:
„Construirea fundației permite apelor fluviale să se ridice practic în pereți. Ca rezultat uitați-vă pe pereți cresc diferite plante”.
Din cauza umidității și mucegaiului, angajații instituției se confruntă cu probleme respiratorii și se îmbolnăvesc des, spun responsabilii din cadrul instituției. Mai mult decât atât, din cauza condițiilor proaste de muncă și a salariilor mici, în ultimii ani, peste 12 angajați au demisionat, instituția având acum 20 de posturi vacante:
„Foarte mulți angajați au plecat, anume din cauza problemelor de sănătate. Alții sau menținut în funcție, dar frecvent atunci când revin la serviciu, în special în perioada toamnă-primăvară, când sporește umiditatea în acest sediu, se acutizează ciuperca microscopică care a fost identificată în pereți, se acutizează și starea de sănătate a salariaților”.
Pentru a-i proteja pe angajați, dar și pe cetățenii care trec zilnic pragul instituției, sediul are, de astăzi, ușile închise. Majoritatea angajaților muncesc de acasă, iar cei care vor să depună o plângere o pot face online sau prin intermediul scrisorilor. Reprezentanții instituției speră că vor primi cât mai curând un sediu temporar unde își vor putea desfășura munca în siguranță până clădirea lor va fi reparată. În acest sens, în acest an au fost alocate peste 3 milioane de lei din bugetul de stat. Suma totală însă va fi mult mai mare, iar lucrările vor dura cel puțin trei ani, spune secretarul general al instituției:
„În cadrul bugetar pe termen mediu, sunt preconizate alocarea mijloacelor necesare, evaluate inițial la peste 23 de milioane de lei. Acești bani sunt de la bugetul de stat”.
Nu este pentru prima dată când angajații Oficiului Avocatului Poporului sau plâns că pereții se ruinează. Anul trecut, Maia Bănărescu a cerut autorităților să le ofere un alt sediu pentru a-și putea desfășura activitatea în siguranță.
Ulterior, și fosta Avocată a Poporului, dar și actualul ombudsman au vorbit despre starea proastă a clădirii, însă lucrurile nu s-au mișcat din loc. Construcția este inclusă în registrul monumentelor istorice și nu poate fi demolată, iar un alt sediu în care să fie trecuți temporar angajații, nu a fost identificat, deocamdată. Și asta pentru că, instituția trebuie să fie amplasată într-o zonă accesibilă din toate direcțiile, trebuie să fie adaptată inclusiv pentru pentru persoanele cu dizabilități și trebuie să fie separată de alte instituții ale statului.