Academia Română a venit cu o notă informativă în care anunță că susține protestul Academiei de Științe a Moldovei împotriva comasării institutelor de cercetare din Republica Moldova. În acest context solicită autorităților din Republicii Moldova să redea Academiei rolul său în domeniul cercetării, prin reîntoarcerea institutelor în cadrul înaltului for de consacrare și de cercetare.
Academia Română notează că inițiativa Ministerului Educației și Cercetării „trebuie să se bazeze pe o evaluare obiectivă și transparentă, pe o argumentare convingătoare în urma discuțiilor cu colectivele vizate, cât cu întreaga comunitate științifică”.
„Academia Română a luat act cu îngrijorare de inițiativa din 27 iunie 2022 a Ministerului Educației și Cercetării din Republica Moldova, privind o așa-numită reformă a domeniului învățământului superior și al cercetării, prin care s-ar asimila și comasa institutele foste ale Academiei de Științe a Moldovei cu institutele din universități. Însăși ideea concentrării cercetării sub o singură egidă și sub o singură conducere ni se pare că amintește de perioada dictaturii comuniste.
În România, cercetarea științifică și creația intelectuală oficiale sunt efectuate în cadrul mai multor entități paralele (Academia Română, universități, Ministerul Cercetării), care colaborează foarte bine între ele și se află în concurență loială. Stimularea cercetării nici nu se poate face altminteri.
„În virtutea faptului că zeci de membri ai Academiei Române sunt și membri a onoare ai Academiei de Științe a Moldovei, rugăm autoritățile Republicii Moldova să oprească această tendință nefirească și să redea Academiei din frățeasca țară vecină rolul său în domeniul cercetării, prin reîntoarcerea institutelor în cadrul înaltului for de consacrare și de cercetare”, se arată în nota informativă remisă de Academie.
TV8 reamintește că pe 1 iunie, membrii Titulari și Corespondenți ai Academiei de Științe a Moldovei (AȘM) au cerut reîntoarcerea institutelor de cercetare în componența AȘM și nu absorbția acestora de către universități. În acest sens, Adunarea Generală a membrilor AȘM au aprobat formarea unei comisii de perfectare a hotărârii Ministerului Educației și Cercetării de reformare a domeniului învățământului superior și al cercetării.
Potrivit președintelui AȘM, Ion Tighineanu, care a citat și opinia unor profesori și academicieni, Academia s-a dezvoltat pe parcursul anilor și a acumulat multă experiență, fiind recunoscută și la nivel internațional. De aceea, membrii AȘM cer ca institutele de cercetare să revină în componența Academiei.
Reformarea propusă este o „problemă complexă, ridică mai multe semne de întrebare, a declarat vicepreședinta AȘM, Svetlana Cojocaru.
Un profesor a menționat că „este foarte trist și dezamăgitor să știm că instituțiile de cercetare vor fi transferate la universități. Sper ca decizia să fie anulată, ar fi în interesul tuturor să fie puternic afiliate AȘM”.
Menționăm că mai multe instituții superioare și-au exprimat dezacordul privind inițiativa Ministerului Educației de modernizare a universităților și a sistemului de cercetare din Republica Moldova.
Colectivul Universității de Stat de Educație Fizică și Sport (USEFS) și comunitatea sportivă din Republica Moldova au adresat o scrisoare deschisă în vederea stopării procesului de absorbție a USEFS. Conducerea susține că universitatea reprezintă nu doar o simplă instituție de învățământ superior de profil, ci este întruchiparea celor mai marcante realizări științifico-practice și educațional-empirice din domeniul de referință, în cadrul căreia își desfășoară activitatea cele mai titrate personalități din mediul universitar și științific.
Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md