Fostul șef de stat, Igor Dodon acuză Serviciul de Informații și Securitate că l-ar intercepta, din arest la domiciliu. Mai exact, ex-președintele țării spune că pe brățara de monitorizare, pe care o poartă la picior, i-ar fi fost instalate dispozitive de interceptare a discuțiilor. SIS cataloghează acuzațiile lui Igor Dodon drept o tentativă de atragere a instituției în dispute și îi sugerează să prezinte probe.
„În fiecare zi, trei-patru oameni stau și ascultă ce vorbim noi. Stau câțiva de la SIS, de la poliție, Procuratură și fac raport la conducere. Vă închipuiți ce oameni bolnavi? Asta e ilegal, apropo. Ei ascultă permanente ce discut eu cu soția, ce discut eu copiii, și fac raport...ei ce, nu au cu ce se ocupa? Eu o să le propun: haideți să facem o expertiză independentă, de exemplu mâine, la dispozitivele astea, să le deschidem de față cu mine, să vedem cum sunt pline cu „jucioașe” (n.r. dispozitive de interceptare). Ce fel de reforme faceți, pentru ce faceți chestiile astea?”, a declarat Dodon într-o emisiune de la Publika TV.
„Catalogăm aceste afirmații o încercare de a se victimiza în contextul procesului penal în desfășurare.
Totodată, în cazul în care dumnealui are anumite probe privind pretinse acțiuni ilegale în privința sa, sugerăm domnului Dodon prezentarea publică a acestora, precum și sesizarea Procuraturii Generale în vederea investigării penale a circumstanțelor respective. Serviciul de Informații și Securitate activează în strictă conformitate cu legislația în vigoare și condamnă orice tip de atacuri asupra libertăților fundamentale ale omului și inviolabilității vieții personale”, au declarat pentru tv8 reprezentanții serviciului de presă de la Serviciul de Informații și Securitate.
Igor Dodon se află în arest la domiciliu, fiind bănuit de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de Patrie și îmbogățire ilicită, a rămas în arest la domiciliu pentru încă 30 de zile. O decizie în acest sens a fost luată marți, 21 iunie, de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana. Ajuns la Judecătorie, acesta a refuzat să ofere declarații.
Pe 24 mai, Procurorii Anticorupție, în comun cu ofițerii CNA și SIS au efectuat 10 percheziții acasă la fostul șef de stat, Igor Dodon, inclusiv la alte locații și imobile deținute prin persoane interpuse. Potrivit Procuraturii, descinderile au avut loc în cadrul unui dosar penal pornit în temeiul bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunii de corupere activă, acceptarea finanțării partidului politic, trădare de patrie și îmbogățire ilicită.
În urma perchezițiilor, au fost ridicate sume mari de bani și obiecte de lux, în valoare totală de zeci de milioane de lei. Persoanele vizate au încercat să ascundă bunuri și documente purtătoare de informații, iar una dintre ele „a încercat să distrugă probe prin înghițire”.
Pe 26 mai, Igor Dodon a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile, iar complicele care ar fi și cumnatul fostului șef de stat, cel care a vrut să înghită recipisa, a primit 30 de zile de arest preventiv la Penitenciarul nr. 13.
Deși procurorii Petru Iarmaliuc și Eugenia Zubco au contestat decizia magistraților privind plasarea lui Igor Dodon în arest la domiciliu pentru 30 de zile și au declarat că este una ilegală și neîntemeiată, Curtea de Apel Chișinău a respins recursul procurorilor și a menținut hotărârea primei instanțe.
Procurorii au precizat că există multe riscuri printre care: distrugerea probelor, influențarea martorilor și a complicilor sau chiar riscul ca fostul șef de stat să fugă din țară.
În vara anului trecut, Procuratura Anticorupție a anunțat că a dispus neînceperea urmăririi penale în cadrul procesului penal pornit în baza denunțului lui Iurie Reniță prin care cerea investigarea circumstanțelor rezultate din înregistrările video în care Igor Dodon ar fi primit de la fostul lider PDM o pungă, în care se prezuma că ar fi fost bani. Procuratura a decis atunci că faptele persoanelor vizate în înregistrări nu întrunesc elementele vreunei infracțiuni.
De la deschiderea dosarului, Igor Dodon, a declarat că acest este unul politic, la comanda președintei, iar el nu are nicio vină.
De cealaltă parte, președinta Maia Sandu a declarat că dacă Igor Dodon crede că este cinstit, atunci nu are de ce să își facă griji de cum va derula dosarul acestuia. Șefa statului speră ca „Procuratura nu face jocuri politice nici la indicația cuiva și nici din propria inițiativă”, iar procurorii vor acționa în conformitate cu legea.
Dodon a fost recent subiectul unei investigații „Cutia Neagră PLUS”. Ancheta a scos la iveală schema prin care fostul președinte Igor Dodon și-a cumpărat casa de milioane de la Buiucani, tăinuind proveniența banilor.
Deși a negat întotdeauna acest lucru, sursele noastre susțin că Igor Dodon a investit din start în construcția casei de pe strada Xenopol și vizita în permanență șantierul, de când au început constructorii să ridice casa.
Contractul de investiție a fost semnat în anul 2007, pe când Dodon ocupa funcția de ministru al Economiei. Detalii, în INVESTIGAȚIE.
Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md