După patru luni și jumătate de război în Ucraina, armata rusă își continuă bombardamentele „fără întrerupere” în regiunea Donețk și își adună rezervele, iar Statele Unite promite că va oferi ajutor militar Kievului. Totodată, Washingtonul i-a cerut Chinei să condamne agresiunea Kremlinului.
UPDATE SUA vor trimite un ajutor umanitar suplimentar Ucrainei în valoare de 360 milioane de dolari destinat în special pentru asigurarea populaţiei cu hrană, apă potabilă, asistenţă economică şi adăposturi, printre altele, a anunţat sâmbătă secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.
UPDATE Tot mai mulți tineri ruși încearcă să ocolească sau să evite încorporarea în armată, în condițiile în care Kremlinul are nevoie de tot mai mulți recruți pentru războiul sângeros pe care-l duce împotriva Ucrainei, relatează Reuters.
UPDATE Muftiul Suprem al Rusiei, Talgat Tadzhuddin, a susținut invazia rusă a Ucrainei, în timpul unei predici în cinstea sărbătorii Eid al-Adha.
UPDATE Submarinul K-329 Belgorod, cel mai lung submarin din lume, care a fost proiectat pentru a transporta torpile cu propulsie nucleară, cu vârf nuclear, cu rază lungă de acțiune, este acum în serviciul cu Marinei Rusă.
UPDATE Canada l-a inclus pe lista sa cu sancţiuni pe patriarhul Kirill, şeful Bisericii Ortodoxe ruse, în cadrul unei noi serii de măsuri ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, vizând „agenţi ai dezinformării şi propagandei ruse”, relatează AFP. Măsurile au fost denunţate rapid de Moscova prin intermediul purtătoarei de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, potrivit căreia „sancţiunile împotriva patriarhului nu au putut fi introduse decât de satanişti”.
UPDATE Directorul executiv al Programului Alimentar Mondial le cere liderilor lumii să elaboreze şi să implementeze rapid programe menite să evite foametea care se anunţă în următorii doi ani. Potrivit lui David Beasley, războiul dus de Vladimir Putin împotriva Ucrainei a provocat cea mai gravă criză umanitară de la Al Doilea Război Mondial încoace şi poate afecta stabilitatea a zeci de state în cazul în care nu se acţionează în mod coordonat pentru „a evita dezastrul”.
UPDATE Oficiali ucraineni au raportat bombardarea intensă a oraşelor şi a satelor din estul ţării, în condiţiile în care Moscova îşi continuă eforturile de a captura întreaga regiune Donbas. Guvernatorul regiunii Lugansk, care este ocupată de Rusia, a declarat că sunt focuri de armă de-a lungul întregii linii întâi a frontului, potrivit Rador.
UPDATE Circa 37200 de militari ruși au fost omorâți de la începutul invaziei. Bilanțul a fost prezentat de armata ucraineană.
UPDATE Preţul mondial al petrolului ar putea ajunge la o valoare "stratosferică" de 380 de dolari pe baril dacă sancţiunile americane şi europene vor determina Rusia să aplice reduceri de retorsiune la producţia de ţiţei, au avertizat analiştii de la JPMorgan Chase & Co, scrie Bloomberg.
UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a retras din funcție pe ambasadorii Kievului în Germania, Ungaria, Cehia, Norvegia și India.
UPDATE În toamnă, învățământul la distanță ar putea reveni la multe școli din Germania. Covid-19 nu are nimic de-a face cu asta. Criza gazelor de care se teme Berlinul ar putea apărea dacă Rusia ar pune în aplicare o înăsprire a aprovizionări către Europa, potrivit Newsweek.
UPDATE Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a fost foarte deranjat de refuzul de a fi primit la Kiev şi l-a confruntat direct pe acest subiect la telefon pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, relatează „Der Spiegel”.
UPDATE Lansarea unei rachete a instalației HIMARS, oferite Ucrainei de către Occident, costă 150.000 de dolari. Astfel, întregul set de lansare costă 1 milion de dolari, susține căpitanul Alexandr Ganușin.
UPDATE Practic în toate regiunile ţării a început secerişul. Recolta a fost strânsă de pe 417,3 mii hectare, ceea ce constituie 3 la sută din întregul masiv. Recolta medie la hectar e de 2,63 tone şi deja au fost treierate 1,1 milioane tone de cereale din noua recoltă, comunică Misterul Politicii Agrare şi Alimentaţiei al Ucrainei.
UPDATE Ministrul Energiei din România, Virgil Popescu, a vorbit, printr-un mesaj publicat sâmbătă, pe Facebook, despre ”trompetele rusești” care ”falsează” pe tema exploatării cărbunelui în România. Ministrul, care susține închiderea termocentralelor pe cărbune și spune că România nu are producție suficientă de cărbune, astfel că ar trebui să importe, este criticat atât de AUR, cât și de PSD pe această temă, potrivit Money.
UPDATE Guvernatorul din Nikolaev anunță că 6 rachete S-300 au lovit regiunea. Din fericire, nu sunt victime, dar există distrugeri.
UPDATE Marea Britanie a început să instruiască primii dintre cei până la 10.000 de recruţi ucraineni în patru baze din Anglia, a anunţat Sky News.
UPDATE Ucraina a întrerupt alimentarea cu gaze a rezidenților din regiunea Zaporojie, a declarat sâmbătă Evhen Baliţki, șeful administrației provizorii a regiunii. „Astăzi, locuitorii din regiunea Zaporojie au rămas fără gaze. Nu există nicio avarie la conducta de gaze. Am înțeles că a fost sistată furnizarea”, a scris el pe canalul său de Telegram. Autoritățile din regiune s-au adresat Guvernului Federației Ruse cu o cerere de acordare de asistenţă în regim de urgență de a trimite un număr suficient de aparate electrocasnice electrice pentru a le folosi în scopuri industriale și casnice, scrie Rador.
UPDATE Ministerul rus al Apărării încearcă să atragă noi recruți, printr-un afiș în care încearcă să-i convingă de avantajele acestei alegeri, în timp ce Rusia începe să ducă lipsă de soldați pe frontul din Ucraina, relatează Blick. În afiș, viața unui militar este prezentată ca o alegere care aduce stabilitate, în timp ce cea a civililor este plină de probleme, inclusiv legate de alcoolism.
UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a spus, joi, că Federația Rusă „nu a început încă nimic serios” în Ucraina, potrivit agenției de presă TASS. Declarațiile lui Putin înseamnă că potențialele Moscovei și ale Kievului sunt absolut incomparabile. Pentru că potențialul Rusiei este atât de mare, încât, deocamdată, ea a angajat, în Ucraina, doar o parte neînsemnată a acestui potențial în operațiunea militară specială, a declarat secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, scrie agenția TASS. El a explicat că Putin a apelat la declarații care se fac auzite din țările occidentale, din Ucraina, conform cărora ”Kievul va avansa, chipurile, pe câmpul de luptă până la victorie”, notează ȘtiripeSurse.
UPDATE Rusia a lansat sâmbătă bombardamente asupra regiunii ucrainene Donețk, din estul Ucrainei, a anunțat guvernatorului regiunii, citat de The Guardian. Pavlo Kyrylenko a declarat că a avut loc un atac cu rachete în orașul Druzhkivka. În estul, la fel ca în sudul Ucrainei, sirenele de alarmă au răsunat toată noaptea. Locuitorii orăşelului Drujkovka, la sud de Kramatorsk (est) au fost treziţi sâmbătă de un atac cu rachete, care a lăsat un crater enorm în faţa unui supermarket, el însuşi avariat.
UPDATE Organizația Națiunilor Unite (ONU) afirmă că forțele armate ucrainene poartă o parte din vină, poate egală cu cea a forțelor Moscovei, pentru atacul care a avut loc la un azil de bătrâni din Luhansk, unde mulți pacienți în vârstă și cu dizabilități au rămas blocați înăuntru, la două săptămâni după ce Rusia și-a început invazia, relatează The Guardian și ABC News, preluând The Associated Press (AP).
UPDATE Rabinul-șef al Moscovei a demisionat din funcție, declarând că „nu a putut rămâne tăcut” în fața invaziei rusești în Ucraina vecină și susținând că comunitatea evreiască din capitala rusă ar fi fost „pusă în pericol” dacă ar fi rămas în funcție, relatează The Algemeiner.
UPDATE O foamete catastrofală va exploda în următorii doi ani, din cauza războiului din Ucraina, avertizează ONU. Directorul Programului Alimentar Mondial estimează că 50 de milioane de oameni din 45 de țări sunt în acest moment la numai un pas de foamete. El a cerut măsuri pentru ridicarea urgentă a blocadei ruse asupra a 25 de milioane de tone de cereale ucrainene. Înainte de criza COVID, numărul oamenilor aflați în situație de insecuritate alimentară acută era de 130 de milioane. După Covid și invazia Ucrainei a crescut la 345 de milioane, mai mult decât dublu, potrivit Money.
UPDATE Republica Moldova va avea o nouă strategie de securitate bazată pe realitățile geopolitice și capacitățile economice de care dispune țara. Despre aceasta a anunțat președintele Parlamentului, Igor Grosu.
UPDATE În dimineața zilei de sâmbătă, 9 iulie, trupele de ocupație ruse au bombardat zonele rezidențiale din orașul Krivoy Rog, unde există morți și răniți în rândul populației civile.
UPDATE Atacul cu rachete lansat de ruşi sâmbătă dimineaţă la Harkov a avut loc în centrul oraşului – a precizat Natalia Popova, consilier al șefului Consiliului Regional. Aceasta a menţionat că patru persoane au fost rănite.
UPDATE Rusia mută forţe aflate în rezervă în toată ţara şi le adună lângă Ucraina pentru viitoare operaţiuni ofensive, potrivit ultimei evaluări a serviciilor de informaţii britanice. Britanicii susţin că militarii sunt transportaţi cu blindate MT-LB cu armură limitată şi echipate doar cu mitralieră, după cum a anunţat Ministerul Apărării de la Londra.
UPDATE În localitatea Novaia Kakhovka din regiunea Herson, ofițerul de poliție Serghei Tomka, care a trecut de partea ocupanților ruși, a fost împușcat mortal în propria mașină.
UPDATE Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a cerut Chinei să condamne „agresiunea” rusă în Ucraina, după o întâlnire în Bali cu omologul său chinez Wang Yi. „Acesta este cu adevărat momentul în care trebuie să ne ridicăm cu toţii, aşa cum au făcut ţările din G20, una după alta, pentru a condamna agresiunea şi a cere, printre altele, ca Rusia să permită accesul la alimente blocate în Ucraina”, a spus Antony Blinken. El a spus că nu vede „niciun semn” de cooperare din partea Rusiei, conform AFP.
UPDATE Kremlinul a anunțat vineri că va crește livrările de gaze naturale către Europa, dacă o turbină necesară pentru gazoductul Nord Stream 1, aflată în acest moment în Canada pentru reparații, va fi returnată, scrie Reuters.
UPDATE Inițiativa voluntară pentru acuratețea informației „Cum să nu devii legumă” a creat o bază de date cu numele a 1.800 de propagandiști care susțin războiul împotriva Ucrainei sau au fost implicați în răspândirea narațiunilor antiucrainene, relatează publicația Ukrainska Pravda, potrivit Libertatea.
Propaganda rusă nu s-a limitat niciodată exclusiv la munca politicienilor sau mass-media pentru a atinge obiectivele stabilite de Kremlin, notează cei care au lucrat la întocmirea listei. Sunt voci din diverse domenii, care, simultan și într-o manieră controlată, „spun ceea ce este nevoie”.
Baza de date include jurnaliști (628), scriitori (516), cântăreți (145), actori (74), bloggeri (59), politicieni (62), oameni de știință (19) sau sportivi (37).
UPDATE Secretarul de stat american, Antony Blinken, a avut o întrevedere sâmbătă, pe insula indoneziană Bali, cu omologul său chinez Wang Yi. El a spus că discuţiile au fost „utile, sincere şi constructive”, dar a lansat şi un avertisment Beijingului în privinţa Taiwanului.
UPDATE Olena Zelenska a povestit publicaţiei TIME despre experienţele ucrainenilor şi cum le-a fost dată peste cap viaţa de la invazia ruşilor, pe 24 februarie. „Oare ce ar putea copiii noştri să facă acum, după ce au trecut prin teribila experienţă a agresiunii ruseşti? Copiii aceştia nu sunt crescuţi pentru un război, nu au învăţat să urască pe cineva. Sunt mii de copii. Să-i ajutăm să se vindece este prima sarcină pe care o avem”, spune Prima Doamnă a Ucrainei, pentru revista americană, potrivit Mediafax.
UPDATE Un parlamentar rus, Evghenii Popov, care este și gazda unei emisiuni la televiziunea de stat, se plânge că Rusia nu poate influența cine îl va înlocui pe Boris Johnson în funcția de premier, așa cum „l-am ales pe Trump în SUA”.
UPDATE „În ciuda războiului din Ucraina, în ciuda aparenţelor că administraţia Biden se concentrează pe ce se întâmplă în Ucraina, de fapt nu este aşa. În Washington, în Pentagon în special, accentul principal este pus pe China”, susține expertul în geopolitică Robert Kaplan.
UPDATE Aproape jumătate dintre nemți cred că Ucraina ar trebui să cedeze teritoriile din estul țării pentru a ajunge la un acord de pace cu Rusia, potrivit unui nou sondaj, scrie Newsweek.
UPDATE Ucraina propune Alianței Nord-Atlantice să creeze pe flancul său estic un hub militar NATO pentru această regiune, după modelul proiectului NATO pentru Sud, care funcționează deja la Napoli. Potrivit Ukrinform, o declaraţie în acest sens a fost făcută de prim-adjuncta ministrului ucrainean de externe, Emine Djaparova, în timpul unui discurs online la o masă rotundă
UPDATE Rusia mută forțele de rezervă din toată țara și le detaşează lângă Ucraina pentru viitoare operațiuni ofensive, au anunțat sâmbătă serviciile de informații militare britanice. O mare parte din noile unități de infanterie rusă se desfășoară probabil cu vehicule blindate MT-LB, a scris Ministerul Apărării al Marii Britanii pe Twitter într-o actualizare, potrivit Rador.
UPDATE Forțele aeroportate ucrainene au distrus tancuri rusești și au capturat trupe lângă Nikolaev, potrivit Kyiv Independent. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că soldații Brigăzii 79 de asalt aerian cu sediul la Nikolae au distrus cinci tancuri rusești și au capturat membrii echipajului care au supraviețuit.
UPDATE Autoproclamata republică populară Donețk le promite educație gratuită studenților care luptă în prezent împotriva ucrainenilor. Această „motivare” a fost anunțată de șeful autorităților RPD, Denis Pușilin, relatează Nexta.usia.
UPDATE Liderul cecen Ramzan Kadîrov a anunțat că luptătorii săi au revenit în țară după "eliberarea" autoproclamatei republici populare Luhansk.
UPDATE Preşedintele Vladimir Putin a avertizat Occidentul că o continuare a sancţiunilor împotriva Rusiei din cauza războiului din Ucraina riscă să declanşeze creşteri catastrofale ale preţurilor energiei pentru consumatorii din întreaga lume.
UPDATE O conversaţie telefonică, în care un soldat rus se plânge prietenului său că nu vor învinge niciodată în războiul cu Ucraina şi că Federaţia Rusă, a fost publicată pe canalul de YouTube al consilierului Ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei, Anton Gheraşcenko. În discuţie e menţionat ritmul lent al acţiunilor militare ruse din Ucraina.
UPDATE Avioanele militare aterizează, își descarcă încărcătura și decolează, aproape non-stop. În sala de sosiri, câțiva voluntari străini care vor lupta în Ucraina, inclusiv un fost soldat american, își ridică bagajele. Aeroportul aflat la nord de Rzeszow, un oraș din sud-estul Poloniei, obișnuia să gestioneze doar câteva zboruri pe zi. Războiul lui Vladimir Putin l-a transformat în principalul depozit pentru armele occidentale destinate Ucrainei. De asemenea, a transformat orașul Rzeszow, scrie The Economist.
UPDATE Economistul rus Vladimir Mau a fost reales săptămâna trecută să facă parte din consiliul de administraţie al gigantului rusesc Gazprom. Acest succes părea să sugereze la o primă privire că oficialul se află încă în graţiile Kremlinului, însă totul a fost doar o iluzie, scrie Finacial Times. Pe 30 iunie poliţia l-a arestat pe economistul rus sub acuzaţia de fraudă la nivel înalt, aceasta fiind versiunea oficială prezentată de autorităţi.
UPDATE „Toată linia frontului este bombardată constant. Ei continuă să bombardeze în direcția Donețk... Bakhmut este bombardat, Sloviansk este bombardat zi și noapte, Kramatorsk”, a scris guvernatorul regional Pavlo Kyrylenko vineri seară, pe canalul său de Telegram.
UPDATE Între timp, un oficial ucrainean avertizează că situaţia umanitară în oraşul Severodoneţk din estul Ucrainei va fi „catastrofală” în viitorul apropiat, potrivit lui Oleksandr Striuk, şeful administraţiei militare a oraşului, relatează CNN.
Striuk a declarat, vineri, că, din infrastructura oraşului, cea mai mare parte nu mai poate fi restaurată și condițiile sanitare sunt deosebit de rele. El a spus că a fost avariat grav colectorul canalizării centrale împreună cu staţiile de pompare şi de intrare a apei, citează News.ro.
UPDATE De cealaltă parte, Parlamentul European a adoptat cu o mare majoritate de voturi Rezoluția privind progresele Serbiei în procesul de integrare europeană, în care se exprimă sprijinul pentru aderarea Serbiei la Uniunea Europeană și se face apel ca Belgradul să adere rapid la sancțiunile pe care UE le-a impus Rusiei și Belarus, aceasta fiind o condiție pentru avansarea Serbiei spre UE, potrivit RTS, citat de Rador.
Rezoluția exprimă sprijinul pentru „viitoarea aderare a Serbiei la UE”, dar amintește că o perspectivă europeană credibilă necesită angajament în implementarea reformelor și aderarea la standardele și valorile europene.
Documentul, include și aderarea la sancțiunile contra Rusiei, drept element esențial care stabilește dinamica avansării Serbiei în procesul de integrare europeană.
Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md