Veste bună pentru agricultorii din Republica Moldova! Merele moldovenești vor ajunge pe mesele indienilor și egiptenilor, două piețe noi pentru țara noastră. Dacă până acum, 95% din exportul de mere era efectuat în Federația Rusă, în premieră, un fermier din Ialoveni a obținut dreptul la negocieri durabile cu marii parteneri din Europa și Orientul Mijlociu, grație unui sprijin oferit de proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova.
Dacă mulți dintre agricultori se roagă de ploaie, ca să le aducă roadă, în această livadă din raionul Ialoveni, plouă practic în fiecare zi. Sistemul de irigare bine pus la punct, îi oferă și o producție pe măsură, iar plasa întinsă peste copaci, îi protejează de grindină și soare puternic. Dacă e să vorbim cât cântărește un măr, atunci, acesta poate ajunge chiar și la 500 de grame.
Livada de meri și cireși a familiei Dosca se întinde pe aproximativ 11 ha de pământ, în satul Malcoci din raionul Ialoveni. În această toamnă, soții Carolina și Gheorghe, care au întemeiat această afacere de familie, acum doi ani, se vor bucura și de prima roadă de măr. Foarte emoționați, cei doi soți ne-au spus acesta era un vis din copilărie, care acum, peste ani buni, după multă muncă și efort, a devenit realitate:
„Soțul avea idee de a face o livadă și tot mă întreba: ce ar fi dacă noi, uite, am face o livadă? Surprinzător, ceva modernă? Am avut niște vizite în Italia, am fost în Italia, am văzut livezile de acolo, și mă întreabă: îți place? Zic, îmi place. Da e posibil la noi de făcut, pentru că noi o să facem lucrul ăsta? Am avut toată încrederea că o să fie chiar mai bine decât în Italia.”
Fiind economiști de profesie, soții Dosca spun că cel mai mare obstacol pe care l-au întâlnit, în timp ce își construiau afacerea, a fost lipsa specialiștilor în domeniu. A fost foarte greu, spun ei, privind în urmă, dar acum, efortul lor va fi remunerat pe deplin. După ce producția lor a obținut certificare europeană, ei o pot vinde oriunde în lume:
„Lucrul aici în teren, nemijlocit, doi ani, zi de zi. De e frig, de plouă, de bate vântul... Plus pentru pregătire, ne-a luat încă vreo doi ani, ca să facem analiza, să identificăm terenurile, analiza solului, proiectare, deplasări prin alte livezi, prin Europa...”
Soților Dosca spun că nu le este frică de obstacole și sunt siguri că vor găsi piață bună pentru merele lor. Acum, cu suportului oferit de proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova, merele acestora vor putea fi exportate în India și Egipt:
„Pe lângă suport financiar oferim și tehnic. Ce include asta: este vorba de identificarea potențialilor cumpărători, însoțirea exportului la destinație, ca să nu apară probleme ce țin de calitatea mărfii, ca totul să treacă bine. Exportatorii, fermierii care sunt interesați de această oportunitate ne pot expedia un mesaj că doresc să beneficieze de acest suport”.
Iar după ce au aflat gustul succesului, soții Dosca vor să persevereze. În următorii ani, planifică extinderea livezii cu alte câteva zeci de hectare, unde vor fi plantați pomi de măr, caise și cireșe.
Totodată, preconizează să combine agricultura performantă cu turismul local: „Avem niște idei, ceva diferit de ce avem noi, unde o să fie întrunit și un mini zoo, animale domestice și păsări domestice, dar de o altă calitate, de o altă anvergură”.
În ultimii ani, geografia exporturilor de mere din Moldova s-a extins semnificativ. Astfel, merele din recolta anului 2021 au fost exportate în 29 de țări din Europa, Asia și Africa.