/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

social

/VIDEO CU DRONA/ Satele se îneacă în fum. „De ce mă filmați?”, s-a revoltat un cetățean prins că dă foc unui morman de frunze

07 noiembrie 2022, ora 10:00

La sumedenia de probleme cu care se confruntă țara noastră, în ultima perioada, în vizorul public a revenit una, mai veche. Arderea frunzelor și a resturilor vegetale uscate, direct în fața porților sau prin grădini. E greu să găsești vreo localitate care să nu fie învăluită în fum, în această perioadă a anului. Când văd că sunt filmați, unii oamenii se grăbesc să stingă focul, alții se revoltă. Nu-i sperie nici amenzile care ajung la 10 mii de lei și nici riscul de a face boli grave de la aerul toxic pe care-l inhalează. De la începutul acestui an, Inspectoratul pentru Protecția Mediului a dat amenzi pentru arderea deșeurilor în valoare de circa 2 milioane de lei, însă doar o treime a ajuns în bugetul de stat. Documentând acest subiect, am aflat încă un fapt curios: doar inspectorii de mediu îi pot amenda pe cei care dau foc la asemenea gunoișți. Însă, programul lor de muncă se încheie la ora 17, pe când oamenii aprind mormanele de frunze în fapt de seară. 

CONSTANTIN NICULAE, jurnalist TV8

Arderea resturilor vegetale contravine legislației. Iar pe lângă faptul că amenzile ajung până la 10.000 de lei pentru persoanele fizice, fumul degajat de aceste focuri conține peste 1000 de substanțe care sunt cancerigene. Chiar dacă oamenii au impresia că focul acesta se stinge și nu mai dăunează nimănui, fumul rămâne și ne afectează sănătatea tuturor.”

Pe lângă amenzile usturătoare și pericolul pentru sănătate, fumul eliminat de ardere este periculos pentru mediul înconjurător, distrugând stratul de ozon. Cu toate astea oamenii nu se sperie și, la adăpostul întunericului, satele Moldovei sunt acoperite de o perdea groasă  toxică de fum.

O asemenea situație am găsit în localitatea Căpriana. La lăsarea serii, peste casele oamenilor plutea un nor gros și cu un miros înțepător. Am încercat să identificăm sursa, dar era imposibil să ne oprim într-un singur loc. Fumul venea din toate părțile. „Dar nu mai fac, nu mai fac, mă scuzați. De la niște flori am dat foc.”, se disculpă o femeie, prinsă pe picior greșit. 

Inspectorii de mediu recomandă strângerea frunzelor și a resturilor vegetale și transformarea acestora în îngrășământ. Dar, din comoditate sau din nepăsare, majoritatea oamenilor aprind un chibrit și gata, au scăpat de bătăi de cap.

Altă zi, altă localitate, aceleași probleme. La intrare în Colonița, o persoană se grăbea să ardă resturile de pe un teren agricol. L-am surprins exact în momentul în care pornise focul. „Gata, nu mai fac foc. Eu nu mai fac foc.” 

 La vederea noastră acesta s-a urcat în mașină plecând grăbit, nu înainte de a-și lua recipientul cu motorină pe care a folosit-o la aprinderea focurilor. „Ajunge să mă filmați, de ce mă filmați atâta?”, se revoltase acesta. 

Întâlnim și astfel de cazuri triste, în care oamenii nu respectă legile statului și nici legile bunului simț, deși în Colonița există un serviciu de salubritate care adună deșeurile de la porțile oamenilor o dată pe săptămână, inclusiv frunzele și resturile vegetale. Pentru acest serviciu achită 20 de lei pe lună. „Le grămădesc, le punem în saci și le dăm la gunoi. Pentru îngrășământ noi strângem, dar de la copaci fructiferi, dar astea de nuc le dăm la gunoi”, ne spune o femeie. 

Pericol de cancer de la arderea frunzelor uscate 

De regulă, frunzele sunt arse în sectoarele private, în spatele curților și al caselor. Însă, fumul toxic este purtat de vânt și afectează o mulțime de persoane. Acesta provoacă intoxicații ale căilor respiratorii, afecțiuni ale sistemului nervos central, ale mucoasei ochiului. Nu doar aerul devine otrăvitor, ci și solul și apele din preajmă. În Chișinău există câteva laboratoare care măsoară calitatea aerului pe care îl respirăm. O stație de acest fel a fost donată Republicii Moldova de germani și a devenit funcțională din vară.

Imagini surprinse cu drona

 Nu doar aceste particule sunt periculoase, dar și cenușa care se ridică împreună cu fumul. Pe lângă afecțiunile de sănătate, arderea resturilor vegetale poluează foarte tare solul și apele de suprafață. În procesul de ardere, în aer ajung metale grele, care pot declanșa boli grave, cum ar fi cancerul.

Șeful Departamentului Medicină Preventivă, USMF „Nicolae Testemițanu”: La arderea acestor deșeuri, suferă cel mai mult persoanele care au maladii cronice. Influențează și asupra sistemului endocrin, asupra sistemului reproductiv, duc la scăderea imunității.

Amenzile ajung la 10 mii de lei

Potrivit specialiștilor, cea mai bună soluție este ca frunzele să fie strânse și compostate. Procedura este una nu foarte îndelungată și extrem de simplă, la îndemâna oricui dorește să o facă, pentru a se bucura în primăvară de un îngrășământ natural și de calitate. Iată ce putem face. Pentru arderea frunzelor dar și a altor tipuri de deșeuri, amenzile, în cazul persoanelor fizice, ajung la 10.000 de lei, iar pentru persoanele juridice amenzile ajung pana la 40.000 de lei, conform noilor modificări ale Codului Contravențional. Dar, în toată această procedură de identificare și sancționare a celor care nu respectă legea, există lacune și deficiențe. Problema cea mare este că, inspectorii de mediu lucrează de la 8 la 17.”, nespune Ion Bulmaga, șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului. De la începutul anului, Inspectoratul a aplicat amenzi în valoare de aproape 2 milioane de lei. Însă, în bugetul de stat au ajuns în jur de 800 de mii.

Un reportaj de Constantin Niculae
Imagine de Vlad Glinjan

Ministrul Infrastructurii a investit anul trecut într-un apartament la București. „Este în faza de construcție, nu este unul gata”
Ministrul Infrastructurii a investit anul trecut într-un apartament la București. „Este în faza de construcție, nu este unul gata”
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/VIDEO/ Bonusuri pentru oficiul central al CFM și restanțe salariale pentru muncitori. Spînu îl acuză pe Tofilat de management defectuos
/VIDEO/ Bonusuri pentru oficiul central al CFM și restanțe salariale pentru muncitori. Spînu îl acuză pe Tofilat de management defectuos
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Zero bonusuri pentru performanță la CFM? Tofilat îl acuză pe Spînu de fals în declarații: „Duce întreaga ramură spre impas”

missing
19 aprilie 2024, ora 16:23

Fostul șef de la Calea Ferată a Moldovei (CFM), Oleg Tofilat, respinge acuzațiile ministrului Andrei Spînu, precum că ar fi acordat bonusuri angajaților din biroul central în loc să acopere datoriile către muncitori. Ex-șeful CFM susține că Spînu „operează cu falsuri” și că „abordarea lipsită de profesionalism a ministrului duce întreaga ramură spre impas”.

„La CFM nu se plătesc bonusuri pentru performanță. Chiar dacă aș vrea să fie așa. Există suplimente la salarii - pentru lucru nocturn, pentru serviciu în zi de odihnă, pentru activitate extinsă. În ce privește soluțiile - împreună cu echipa, am pregătit un plan exhaustiv de modernizare a CFM, în 2021. Exact pe el și ne-am mișcat”, a explicat Oleg Tofilat, pentru TV8.

Acesta a argumentat că în timpul mandatului său s-au înregistrat realizări semnificative, cum ar fi majorarea veniturilor, lichidarea arieratelor salariale, dublarea salariilor și implementarea unor proiecte de investiții și asistență tehnică. El a adăugat că aceste realizări sunt consemnate în raportul final de activitate.

În replică la critica lui Spînu privind managementul defectuos al situației salariilor la CFM, Tofilat a declarat că:

„Domnul Spînu se face a nu vedea reușitele și insistă pe inițiative irelevante și dăunătoare cauzei revigorării sistemului feroviar, fără a expune vreo viziune de program - a reduce salariile celor ce muncesc din greu (1) și a diviza cât mai repede o întreprindere la limita incapacității în trei întreprinderi sortite din start dezastrului (2). În opinia mea, abordarea lipsită de profesionalism a ministrului duce întreaga ramură spre impas. 

În opinia mea, un ministru diligent ar trebui să promoveze de urgență prioritățile de reformă feroviară: un program de stat de întreținere a infrastructurii feroviare și de susținere a curselor de călători. Aplicându-mi cunoștințele, experiența și pasiunea, fără un leu din bani publici, am reușit să dezvolt capacitatea operațională a CFM circa 1000 de zile, din care vreo 800 salariile au fost achitate punctual”. 

De asemenea, Oleg Tofilat a menționat că nu a fost contactat nici de către ministrul Spînu, nici de conducerea întreprinderii după plecarea sa din funcție:„Cred că merită să urmărim cu răbdare performanța domnului ministru Spînu în acest domeniu. Am fost și rămân absolut deschis dialogului și cooperării pentru dezvoltarea unui sector feroviar modern și performant, dar din momentul plecării nu am fost contactat nici de domnul Spînu, nici de conducerea întreprinderii. Chiar îl invit să nu ezite”.

Reamintim că ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu l-a acuzat de management defectuos pe fostul șef de la Căile Ferate, Oleg Tofilat. Potrivit lui Spînu, Tofilat nu a reușit să soluționeze vechea problemă a salariilor de la CFM. Mai mult, ministrul s-a arătat deranjat că a plecat „pe nepusă masă”, într-un moment dificil pe care îl parcurge Calea Ferată din Moldova.

Totodată, Andrei Spînu a subliniat că a purtat recent o discuție cu Oleg Tofilat legat de problema restanțelor salariale și l-ar fi atenționat că lucrurile la CFM nu merg bine. Ministrul i-ar fi propus atunci să identifice împreună o soluție și chiar ar fi discutat personal cu reprezentanții sistemului bancar despre posibilitatea de a oferi un împrumut Căilor Ferate din Moldova.

Andrei Spînu a menționat că Oleg Tofilat ar fi venit la rândul său cu niște soluții, dând asigurări că vrea să scoată întreprinderea din impas, doar că peste câteva săptămâni a ales să demisioneze. Potrivit ministrului Infrastructurii, la această etapă, CFM nu mai acumulează datorii la salarii, o parte din ele fiind achitate din contul unui împrumut de 35 de milioane de lei oferit de Loteria Națională. Pentru a stinge și datoriile la salarii pentru lunile ianuarie și februarie 2024, CFM ar putea lua un alt împrumut, a mai spus Andrei Spînu. 

/VIDEO/ Datorii stinse cu împrumuturi: Calea Ferată a luat un credit de 35.000.000 de lei de la Loteria Națională
/VIDEO/ Bonusuri pentru oficiul central al CFM și restanțe salariale pentru muncitori. Spînu îl acuză pe Tofilat de management defectuos

Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Judecătorul Oleg Melniciuc va fi cercetat pentru hărțuirea sexuală a unei studente. Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale. / Plecări masive din PSDE, la PAS. 16 primari din Hîncești, în frunte cu președintele raionului, au părăsit Social Democrații Europeni și au aderat la Partidul Acțiune și Solidaritate. Ce spune PAS? / Medicamentele compensate nu vor mai fi prescrise pe hârtie. Medicii vor fi obligați să folosească softul e-Reteta, iar pacienții își vor putea ridica medicamentele doar cu buletinul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Schemă de corupție la Aeroport cu implicarea unor copii de deputați. Este vorba despre fiica deputatei PAS, Victoria Cazacu, și fiul socialistului, Radu Mudreac. Aceștia sunt cercetați penal alături de alți cinci colegi, agajați ai Serviciului Vamal. / Rujeola se extinde. Încă un focar a fost depistat într-o familie cu cinci copii din capitală. Niciunul nu era vaccinat împotriva acestei afecțiuni contagioase. / Încă o tragedie pe terenul de fotbal. Un copil de șapte ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce o poartă de fotbal a căzut peste el. Incidentul a avut loc în raionul Sîngerei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii trimit acasă un angajat al Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova supărați că autoritățile de la Chișinău le-a cerut să-și țină acasă o delegație ce vrea să ajungă la noi în țară, în luna mai. / Guvernul a trecut la negocieri directe cu SUA în cazul fostului Stadion Republican. Prețul enunțat de autorități este de aproximativ 15 milioane de euro. / Se schimbă amabasadorul ucrainean în țara noastră. Mandatul diplomatului Marko Șevcenko a expirat, iar astăzi președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat un decret privind rechemarea acestuia din funcție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Expertiza imaginilor video din dosarul „kulioc” va începe abia peste un an și va costa aproape 90 de mii de lei. Procurorii sunt nemulțumiți și spun că asta va terguversa serios pronunțarea unei hotărâri. / Deputații partidului Șor, scos în afara legii, vor să ceară anularea alegerilor locale din toamnă. CEC-ul susține, însă, că nu există temei, deoarece scrutinul a fost declarat legale. / Încă o armă împotriva corupției în punctele de trecere a frontierei. Vameșii vor avea camere video prinse la piept, dar nu sunt obligați să le țină mereu pornite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtul miliardului ar putea crea o nouă gaură în bugetul de stat. Banca Națională va fi obligată să achite 2,4 miliarde lei în cazul în care fosta conducerea BNM va fi găsită vinovată în devalizarea sistemului bancar. /Oamenii legii au organizat percheziții în trei penitenciare și la rudele unor deținuți, după ce un condamnat și-a pus capăt zilelor. Procurorii presupun că acesta nu a rezistat șantajului din penitenciar. /Protest în Ungaria. Mii de persoane au ieșit în stradă la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, dar și a procurorului general. Se întâmplă după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească implicarea unui membru al guvernului său într-un caz de corupţie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cel mai mare producător de ulei vegetal de la noi din țară şi-a sistat activitatea. /Ani grei de închisoare pentru liderul organizaţiei criminale „Machena”. Acesta va face peste douăzeci de ani de pușcărie, pentru că a comandat asasinarea unei autorități criminale rivale. /Proiectul de hotărâre a fost aprobat astăzi, de Guvern. Acum pensia minimă constituie 2 mii 778 lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la o ex-deputată, bănuită de spălare de bani! Aproape două milioane de lei au fost confiscați de oamenii legii. /Imaginile cu o presupusă dronă, care ar fi lovit elicopterul la Tiraspol, sunt trucate, iar incidentul a fost provocat cu scopul de a crea panică în societate pe ambele maluri ale Nistrului. Este concluzia Biroului politici de reintegrare, la o săptămână de la incident. /Un antreprenor din Soroca a împrumutat bani pentru afacere și a înscenat falimentarea ei. Acesta și-a recunoscut vina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tentativa opoziției de a împiedica organizarea referendumului de aderare la UE, într-o zi cu prezidențialele, a eșuat. Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de blocul Comuniștilor și Socialiștilor. / Reforma Justiției este provocarea numărul unu în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniune Europeană. Revenită de la Bruxelles, vicepremierul pentru integrare a declarat că europenii așteaptă numirea judecătorilor la Curtea Supremă dar și un procuror general. / Ofițerii Anticorupție susțin că au prins un avocat în timp ce lua 70 de mii de lei mită. Flagrantul a fost organizat la sesizarea unei femei care încearcă să-și scape soțul de pușcărie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Evenimentele de familie îi aduc bașcanei Găgăuziei venituri mult mai mari decât activitatea în Comitetul Executiv al regiunii. Numai la ziua sa de naștere, Evghenia Guțul a declarat cadouri bănești de peste 7 mii de euro. /Crește numărul cazurilor de rujeolă la Centrul de refugiați din Chișinău. Sunt deja 11 pacienți confirmați- toți copii nevaccinați, cu vârste cuprinse între 2 și 17 an. /De astăzi, plătim mai puțin pentru lumină și căldură. Deciziile Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică au fost publicate în Monitorul Oficial.

/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram