Mama filmată cum își bate copilul de doar un an va fi evaluată din punct de vedere psihologic și psihiatric, a anunțat ministra Sănătății. Ala Nemerenco susține că acțiunile femeii nu ar fi semne ale depresiei postnatale. Ministra a mai precizat că fetița nu e în stare gravă.
„Se află într-un centru special, este sub supraveghere. Ne bucurăm că nu s-a terminat cu un final tragic.
De obicei, depresiile postnatale se manifestă altfel, cel mai des sunt însoțite de senzația de a nu dori să îngrijești copilul, de nepăsare, aceasta mai mult e caracteristic unor stări de psihoze manifestate într-o anumită formă. Mama urmează să fie evaluată din punct de vedere psihologic și psihiatric”, a declarat Nemerenco, după ședința Guvernului.
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a menționat că autoritățile locale sunt responsabile de protecția copilului în acest caz, iar ministerul va oferi tot suportul necesar:
„Eu am rugat colegii de la minister să acorde tot suportul colegilor din autoritatea publică locală. Noi ne vom asigura că copilul este în siguranță. (...)
Nu voi oferi aprecieri pe cazuri specifice până nu mă documentez. Cu siguranță, violența împotriva copiilor este o problemă continuă și, de aceea, în acest an noi depunem aceste eforturi de a consolida sistemul, pentru a avea mai mulți specialiști în protecția copiilor în prima linie, să avem o pregătire mai bună”.
O decizie privind drepturile părintești ale mamei va fi luată ulterior, în funcție de concluziile anchetei și evaluărilor. De regulă, autoritățile încearcă să mențină copilul în familie, dar în cazurile de risc major, se poate apela la plasamentul de urgență.
„În mod normal, în astfel de cazuri noi avem proceduri și protocoale care, în primul rând determină care este riscul la care este expus acest copil, situația din gospodărie și atunci Comisia decide dacă copilul trebuie plasat în regim de plasament de urgență, după care se întocmește un management de caz pentru a determina dacă copilul urmează să fie plasat în grija unor persoane, în afara familiei. Este o procedură destul de complicată. Sistemul și regula noastră de bază este că noi încercăm să păstrăm copilul în familie”, a explicat Alexei Buzu.
TV8.md amintește că recent, în spațiul public au apărut imagini video cu o femeie agresându-și copilul de doar 1 an și 2 luni. Poliția a fost alertată de tatăl fetiței, care observase de mai multe ori vânătăi pe corpul micuței. În prezent, copila se află într-un centru de reabilitare, iar mamei i se interzice să aibă orice contact cu ea timp de trei luni. Pe caz a fost pornit un proces penal pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.