Maia Sandu a ținut un discurs în cadrul Conferinței Internaționale Anticorupție 2022. Șefa statului a vorbit despre trei aspecte ce țin de problema corupției în țara noastră și a precizat că o democrație adevărată se termină acolo unde începe impunitatea și toleranța față de corupție. „Lupta cu corupția este locul de unde pornește progresul unei țări sau locul unde acesta se poate opri, odată cu îmbogățirea câtorva aleși și condamnarea la mizerie a tuturor ceilalți”, a menționat Sandu.
„Aș vrea să vorbesc despre trei lucruri astăzi. În primul rând, combaterea corupției este esențială pentru păstrarea democrației. În al doilea rând, voința politică de a opri corupția este foarte importantă. În al treilea rând, democrațiile consacrate trebuie să regândească abordarea, pentru a nu le oferi infractorilor refugii sigure și pentru a nu permite folosirea bunurilor furate în jurisdicțiile lor.
Vorbind din experiența practică, cred că lupta împotriva corupției este o valoare fundamentală și subapreciată pentru o democrație. Democrația se termină acolo unde începe impunitatea și toleranța față de corupție. Democrațiile depun eforturi hotărâte pentru a elimina corupția și a schimba modul în care funcționează societățile lor”, a precizat Sandu.
Cel de-al doilea aspect ține de faptul că existența unei mișcări serioase în interiorul unei țări, care cere schimbare, evoluție și combatere a corupției, este o condiție prealabilă pentru progresul acestei țări. „Corupția, mai ales în funcțiile politice, a avut un efect devastator asupra Moldovei... Acest lucru a subminat securitatea noastră națională și a pus în pericol democrația noastră.
M-am simțit obligată să confrunt direct problema corupției. Și vă pot spune că lupta împotriva ei nu este o alegere simplă. Și ea implică costuri personale și politice semnificative, deoarece oficialii corupți și sponsorii lor mobilizează resurse enorme pentru a se opune schimbării. Regula universală este simplă - dacă vrei cu adevărat să-ți schimbi societatea, să o îndrepți pe calea dezvoltării durabile, trebuie să ai curajul să abordezi corupția direct, peste tot, fără compromisuri sau amânări pe ziua de mâine. Trebuie să acționezi cu convingere”, a menționat șefa statului.
Președinta a precizat că democrația R. Moldova devine tot mai puternică, iar poporul plătește un preț mare pentru progresul nostru către o societate deschisă și liberă: „Moldova este supusă astăzi unui atac hibrid din partea Rusiei pentru că a refuzat înțelegeri geopolitice tulburi, pentru că a făcut ferm și fără echivoc o alegere democratică, pro-europeană. Chiar acum, grupuri corupte, susținute de Rusia, folosesc fondurile furate de la oamenii din Moldova pentru a submina eforturile noastre de reformă, a ne destabiliza instituțiile, a incita la violență și a răsturna un guvern pro-european ales democratic”, a mai declarat Sandu în cadrul Conferinței.
În al treilea rând, președinta a precizat că avem nevoie de o transformare majoră pentru a ne asigura că democrațiile consacrate nu vor permite criminalilor să se simtă în siguranță în jurisdicțiile lor sau să folosească nestingherit banii furați acolo.
„Încet-încet, se închid toate portițele rămase. Din experiența noastră, vă pot spune că sancțiunile ajută... Acum, recuperarea activelor este obiectivul nostru principal. Corupția a afectat organele noastre de drept și sistemul judiciar, iar acest lucru complică recuperarea activelor atât pe plan intern, cât și din jurisdicții străine. Amploarea crimelor financiare cu care ne confruntăm și viteza cu care infractorii folosesc fondurile furate pentru a submina tinerele democrații ar trebui să ne convingă pe toți de urgența acestei probleme”, a conchis șefa statului.