Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1066: Alertă în Rusia, atac la Kiev și „consensul Donbas”. Trump: E un măcel și trebuie oprit

Război în Ucraina, ziua 143: Atac cu rachete la Odesa și bilanț nou la Vinița. Șoigu cere intensificarea acțiunilor

missing
16 iulie 2022, ora 21:00

Războiul din Ucraina a ajuns în ziua 143. Rachetele ruseşti continuă să lovească ţinte civile, mai multe regiuni fiind bombardate.

UPDATE O mare coloană de vehicule militare ruseşti a trecut vineri prin oraşul ocupat Mariupol din sudul Ucrainei, îndeptându-se către regiunea Zaporojie, a declarat un consilier al primarului din Mariupol sâmbătă, în ziua când ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a anunţat că a ordonat trupelor ruse intensificarea operaţiunilor pentru a preveni atacurile ucrainene asupra zonelor din estul şi sudul Ucrainei ocupate de armata rusă, relatează agenţia EFE, informează Agerpres.

UPDATE: Comandamentul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat, sâmbătă, într-un comunicat pe Facebook, că apărarea antiaeriană a Ucrainei a distrus patru din cele șase rachete lansate de armata rusă din Marea Caspică.

UPDATE Să fii pacifist atunci când „ucigaşi înarmaţi se apropie de tine este ultima soluţie”, iar un invadator va continua să te atace dacă vei ceda în fața lui, a spus Olena Zelenska, soţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a făcut un noul apel pentru sprijinirea Ucrainei, într-un interviu pentru Corriere della Sera, citat de News.ro.

UPDATE Gigantul energetic rus Gazprom a declarat sâmbătă că a cerut grupului german Siemens să returneze turbina pe care a reparat-o în Canada pentru a asigura funcţionarea gazoductului Nord Stream. Prin Nord Stream 1 se livrează gaze Europei.

UPDATE Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât un vehicul rusesc fără pilot (UAV) Orlan-10 deasupra regiunii Dnipropetrovsk. Declarația a fost făcută de șeful Administrației Militare Regionale Dnipropetrovsk, Valentin Reznicenko, pe Telegram, relatează un corespondent Ukrinform.

UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că decizia ţării sale de a reactiva centralele electrice pe cărbune şi petrol pentru a atenua lipsa de energie din cauza războiului din Ucraina este temporară, potrivit Mediafax. Cancelarul a dat asigurări că Guvernul său rămâne angajat să facă „totul” pentru a combate criza climatică.

UPDATE Responsabili ruşi au vizitat Iranul de cel puţin două ori pentru a inspecta drone militare ce ar putea fi achiziţionate de Rusia în vederea folosirii acestor aparate în războiul din Ucraina, a declarat sâmbătă consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, relatează agenţiile AFP şi EFE.Armata iraniană a prezentat aceste drone unei delegaţii ruse pe 8 iunie şi 5 iulie la baza aeriană Kachan, la 200 de kilometri sud de Teheran, potrivit imaginilor din satelit prezentate de guvernul american.„Publicăm aceste imagini făcute în iunie care arată drone iraniene pe care delegaţia rusă le-a inspectat în acea zi. Aceasta sugerează un interes susţinut al ruşilor de a achiziţiona drone de luptă iraniene”, a indicat Sullivan.

UPDATE Serviciile ruse de informaţii şi-au amplificat activităţile de spionaj în estul Europei într-o încercare de a identifica şi urmări rutele prin care au loc livrările de arme în Ucraina, relatează Ukrainska Pravda, citând Direcţia Principală de Informaţii din Ucraina, potrivit Adevărul.

UPDATE O nouă confruntare între statele occidentale, care denunţă impactul războiului din Ucraina asupra economiei, şi Rusia, care acuză că sancţiunile occidentale sunt la originea deteriorării situației economiei mondiale, a făcut imposibilă obținerea consensului la o reuniune a miniştrilor de finanţe şi a guvernatorilor băncilor centrale din statele G-20. În lipsa consensului, reuniunea s-a încheiat sâmbătă fără un comunicat comun.

UPDATE Preşedintele american Joe Biden şi-a încheiat, sâmbătă după-amiază, vizita în Arabia Saudită, după cea desfăşurată în Israel şi teritoriile palestiniene, turneu în cursul căruia a încercat să reafirme influenţa SUA în Orientul Mijlociu, promiţând totodată o nouă ''viziune'' pentru această regiune, relateazăAFP şi Reuters.

UPDATE Ucraina poate folosi sisteme de rachete cu lansare multiplă HIMARS și alte MLRS cu rază lungă de acțiune împotriva țintelor rusești din Crimeea, afirmă Vadim Skibitsky, purtătorul de cuvânt al Direcției principale de informații a Ministerului Apărării din Ucraina.

UPDATE Luigi Di Maio i-a acuzat pe criticii premierului demisionar Draghi “că au făcut jocul președintelui rus Vladimir Putin”. Ministrul de Externe a lansat astfel un apel, în cadrul unui interviu pentru Politico, ca partidele politice italiene să respingă demisia premierului în parlament, în cadrul votului de săptămâna viitoare. “Rușii sărbătoresc chiar acum că au contribuit la căderea unui alt guvern occidental. În acest moment mă îndoiesc că putem trimite armament în Ucraina. Este una dintre multele probleme grave cu care ne confruntăm”, a declarat Di Maio. 

UPDATE Reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că ministerul are un serviciu de examinare a publicațiilor care publică articole despre Rusia în fiecare țară și a remarcat în special materialele din mass-media din Grecia, care "urmează disciplinat ordinul antirusesc al curatorilor de peste hotare".

UPDATE: Ministerul ucrainean al economiei a transmis, sâmbătă, într-un comunicat, că majoritatea companiilor și-au mutat unitățile în regiunile Lvov (24,6% din întreprinderile relocate), Zakarpattia (16,1%) și Cernăuți (11,4%). Până vineri, 15 iulie, 678 de întreprinderi au fost relocate în regiuni sigure în cadrul programului de relocare. Dintre acestea, 68% (467 de întreprinderi) și-au reluat deja activitatea.

UPDATE Trupa britanică de muzică rock Rolling Stones a invitat două coruri de copii ucraineni să cânte pe scenă împreună cu formaţia hit-ul acesteia „You Can’t Always Get What You Want”, în cadrul unui concert susţinut vineri la Viena, în Austria, informează agenţia ucraineană de ştiri Ukrinform. 

UPDATE Ministrul afacerilor externe din precedentul guvern al Lituaniei, Linas Linkevičius, consideră că măsurile de sancționare aplicate de Uniunea Europenă împotriva Federației Ruse în legătură cu evenimentele din Ucraina au fost neproductive, iar noul pachet de sancțiuni va fi la fel de neproductiv. Potrivit calculelor fostului ministru, UE a cheltuit recent "exponențial mai mulți bani" pentru achiziționarea de petrol, gaze și cărbune din Rusia decât a trimis Ucrainei ca ajutor. "Prețurile petrolului sunt în creștere. Rubla se întărește", a declarat Linkevicius. El a descris situația actuală ca fiind deplorabilă.

UPDATE Navele militare rusești patrulează în Marea Neagră, apropiindu-se, deseori, de zona economică exclusivă a României, iar Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale, a declarat la Antena 3 că ”Marea Neagră este egala Mării Baltice în acest moment”. Mai mult, Vasile Dîncu este convins că – alături de trupele NATO – România ar putea să facă față unei eventuale agresiuni din partea Rusiei, potrivit Gândul.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a felicitat, sâmbătă, armata pentru „eliberarea” regiunii Lugansk, situată în estul Ucrainei, un stadiu important pentru Moscova în „operaţiunea militară specială” din Ucraina.

UPDATE: Sâmbătă, a fost anunțată o alertă aeriană pe aproape întregul teritoriu al Ucrainei, informează într-un comunicat ministerul ucrainean al apărării. „Începând cu ora 16:55, a fost emisă o alertă aeriană în toate regiunile, cu excepția Crimeei și regiunii Herson ocupate de ruși”, se transmite în comunicat.

UPDATE: Guvernatorul ucrainean al regiunii Donețk Pavlo Kirilenko a anunțat sâmbătă, într-un mesaj pe Telegram, că în ultimele 24 de ore, în urma bombardamentelor forțelor ruse 7 civili au fost uciși și alți 14 răniți în regiunea Donețk.

UPDATE: Primarul din Sumî, Oleksandr Lisenko i-a sfătuit pe locuitorii orașului să-l părăsească în weekend, într-un mesaj postat pe Facebook.

UPDATE: Specialiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) estimează, în cel mai nou raport despre situația din Ucraina, că Rusia a ieșit din pauza operațională pe 15 iulie și a început să avanseze spre vest.

UPDATE: Atacul a avut loc sâmbătă dimineață asupra orașului Nikopol din regiunea Dnipro. Două persoane au fost ucise și o altă femeie a fost rănită, anunță șeful administrației militare regionale Valentin Reznicenko pe Telegram, potrivit Ukrainska Pravda.

UPDATE: Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a inspectat grupările de trupe din Sud şi Centru și a dat instrucţiuni să se intensifice acţiunile în toate zonele operaţionale din Ucraina, anunță instituția de la Moscova, citată de genția rusă de presă Interfax.

UPDATE: Sisteme de lansare de rachete au fost instalate de forțele ruse pe teritoriul centralei nucleare de la Zaporojie, spune președintele operatorului ucrainean Energoatom, Petro Kotin, potrivut AFP, citată de Agerpres.

UPDATE: Autoritățile ucrainene anunță o nouă creștere a bilanțului deceselor în urma atacului care a vizat joi, 14 iulie, orașul Vinița. 24 de persoane au murit, cea mai recentă victimă fiind o femeie care a decedat la spital, anunță șeful Administrației Militare Regionale Vinița, Serghei Borzov, citat de Ukrainska Pravda.

UPDATE Agenţiile spaţiale ale Statelor Unite şi Rusiei, NASA, respectiv Roscosmos, au anunţat vineri că au semnat un acord pentru integrarea zborurilor către Staţia Spaţială Internaţională (ISS), transmite Reuters.

UPDATE Un raport declasificat al Centrului pentru Securitatea Comunicațiilor - serviciul canadian de informații responsabil pentru informații electronice externe - arată că Rusia caută modalități de a lansa atacuri cibernetice împotriva țintelor din statele membre ale Uniunii Europene și NATO.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzyanyk, a declarat, vineri, că până la 70% din atacurile cu rachete ruseşti sunt asupra unor oraşe paşnice şi ţinte nemilitare.

UPDATE Se împlinesc opt ani de la una dintre cele mai mari tragedii aeriene din Europa, prăbușirea avionului Malaysia Airlines în estul Ucrainei.  

UPDATE Generalul de brigadă american în retragere Mark Arnold, un veteran al războaielor din Irak și Afganistan, este de acord cu teza conform căreia Federația Rusă amenință securitatea NATO. În opinia sa, următoarele ținte ale dictatorului rus Vladimir Putin ar putea fi trei state membre ale Alianței: Letonia, Lituania și Estonia.

UPDATE Grănicerii ucraineni au publicat imagini de la postul Cuciurgan-Pervomaisk, aflat la granița cu regiunea transnistreană, care este pustiu acum. "Suntem gata să-i întâmpinăm", a declarat un grănicer, referindu-se la un eventual atac din partea separatiștilor de la Tiraspol.

UPDATE Putin nu se rezumă doar la războiul din Ucraina, ci lucrează la modernizarea armatei sale cu cele mai noi generații de arme. Astfel, Rusia a anunțat că dezvoltă o rachetă hipersonică denumită Zmeievik, care va fi noul ”ucigaș” de portavioane, putând reprezenta o amenințare pentru navele Statelor Unite și NATO. Racheta hipersonică Zmeievik ar putea intra în serviciul Forțelor navale de apărare a coastelor din Rusia, potrivit IB Times.

UPDATE Mama Lizei, fetița cu sindrom Down care a murit în atacul de la Vinița, nu a aflat că fiica ei nu mai este. Medicii nu au acum curaj să-i spună mamei că fiica ei nu mai este. Se tem că șocul ar fi prea mare și ar pierde-o și pe ea. Fetița de 4 ani cu sindrom Down era alături de mama ei, pe stradă, când au lovit rachetele la Vinița, scrie Digi24.

UPDATE Presa din Ucraina a publicat imagini filmate cu drona dezastrul provocat în centrul orașului Vinița de atacul rusesc cu rachete, care a ucis peste 20 de oameni, inclusiv 3 copii.

 UPDATE ISW reconsideră acțiunile ofensive ale Armatei Ruse din Donbas și ajunge la concluzia că aceasta pare a încheia pauza operațională, la numai zece zile de la cucerirea Lisiceansk. Acest interval de timp, spun specialiștii ISW, ar fi insuficient pentru refacerea forțelor după pierderile grele suferite în timpul ofensivei din Lugansk, chiar dacă este posibil ca grupurile tactice de batalion să fi fost întărite cu recruți aduși din Rusia, oameni fără pregătire militară anterioară, încorporați și trimiși în Ucraina după doar 30 de zile de antrenament, potrivit Biziday.

UPDATE Pentru a pedepsi criminalii de război ruși, ar trebui să ne bazăm pe „experiența de la Nürnberg”, a spus Serghii Kyslyţia, Reprezentantul permanent al Ucrainei la ONU. După cum relatează corespondentul Ukrinform de la New York, diplomatul ucrainean a declarat aceasta la o întâlnire neformală la Consiliul de Securitate al ONU cu tema „Distrugerea patrimoniului cultural ca urmare a agresiunii ruse împotriva Ucrainei”.

UPDATE Regiunile Odesa și Nikolaev au fost din nou atacate cu rachete lansate de avioanele rusești sâmbătă dimineaţă. Autoritățile susțin că un depozit din Odesa a fost distrus, dar victime nu sunt pentru că paznicii ar fi respectat recomandările în caz de bombardament.

UPDATE "Ocupanţii ruşi au instalat sisteme de tiruri de rachete pe teritoriul centralei nucleare Zaporojie şi de acolo lovesc raionul Nikipol", a declarat preşedintele Energoatom, Petro Kotin, pe Telegram, după un interviu televizat pe postul ucrainean United News, potrivit AFP."Situaţia (la centrală) este extrem de tensionată şi tensiunea creşte pe zi ce trece. Ocupanţii îşi aduc acolo maşinăriile, inclusiv sistemele de rachete cu care au lovit deja peste râul Nipru şi pe teritoriul Nikopol", la 80 km sud-vest de Zaporojie, a indicat el.

UPDATE Ministrul iranian de Externe, Hossein Amirabdollahian, a spus că informaţiile potrivit cărora Iranul ar trimite drone în Rusia sunt nefondate.

UPDATE Piloţii ucraineni vor fi instruiţi în Statele Unite pentru utilizarea avioanelor F-15 şi F-16. Şeful de cabinet al preşedintelui Volodimir Zelenski, Andri Yermak, a declarat săptămâna aceasta că s-a aprobat o subvenţie de 100 de milioane de dolari pentru a instrui piloţii ucraineni în utilizarea aeronavelor americane, conform Legii de autorizare a apărării naţionale. Potrivit The Kiyv Independent, ar putea dura aproximativ 3 luni pentru antrenamentul de bază, potrivit Mediafax.

UPDATE Ucraina a suferit cele mai multe pierderi civile în luna mai, a declarat ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, într-un nou interviu difuzat vineri, scrie The Guardian. „Cel mai mare vârf al pierderilor noastre a fost în luna mai”, cu până la 100 de soldați uciși pe zi, a declarat, pentru BBC, Reznikov. Ministrul a explicat că dinamica războiului s-a schimbat treptat datorită armelor cu calibrul de 155 de milimetri, care au ajutat foarte mult forțele ucrainene în lupta lor împotriva Rusiei.

UPDATE Un responsabil american din domeniul apărării nu a admis, vineri, declaraţiile ruse conform cărora bombardamentul de la Viniţa, care s-a soldat cu 23 de morţi, printre care şi copii, a vizat o întrunire a trupelor aeriene ucrainene în acest oraş din partea central-vestică a Ucrainei, aflat la o distanţă mare de liniile frontului.

UPDATE Cel puţin trei persoane au murit şi 15 au fost rănite în urma unui atac cu rachete produs vineri la Dnepr, în centrul Ucrainei, anunţă The Guardian.

UPDATE Ministrul adjunct al apărării ucrainean, Hanna Maliar, a precizat că guvernul său nu va mai furniza date despre pierderile suferite. Cel puţin până la încheierea războiului pentru a nu da avantaje adversarului. Decizia reflectă o alegere clară din partea Kievului.

Surse independente au emis ipoteza a peste 20.000 de decese. Într-unul dintre ultimele buletine, Statul Major al Rusiei şi-a precizat succesele cu anihilarea a 253 de avioane, 137 de elicoptere, 1.543 de drone, 4.060 de tancuri şi vehicule blindate, 355 de sisteme antiaeriene, 746 de lansatoare de rachete, 3.147 de tunuri şi mortiere.

Kievul, pe de altă parte, a susţinut vineri că a ucis 38.000 de ruşi şi a distrus 188 de elicoptere, 681 de drone, 1.672 de tancuri, 842 de sisteme de artilerie, 3.866 de vehicule blindate, 155 de rachete de croazieră.

UPDATE Ultima rundă de sancţiuni UE exclude bijuteriile ruseşti. Pachetul ar putea fi aprobat săptămâna viitoare. Comisia Europeană urmează să interzică importul de aur rusesc, dar pentru un moment a exclus bijuteriile din lista de sancţiuni.

UPDATE Liderul Forţelor democratice siriene (FDS), dominate de kurzi şi susţinute de Washington, a cerut vineri Moscovei şi Teheranului să împiedice Ankara să lanseze un nou atac în nordul Siriei, cu câteva zile înaintea unui summit turco-ruso-iranian asupra acestei ţări aflate în război, notează AFP.

UPDATE Preţul petrolului a crescut vineri cu circa 2%, după afirmațiile unui oficial făcute în contextul vizitei în Arabia Saudită a președintelui american Joe Biden.

Război în Ucraina, ziua 142: Universități atacate la Nikolaev și zi de doliu la Vinița. Putin l-a demis pe Rogozin

Așa cum ne așteptam din start, gazul rusesc revine în Transnistria. Grinch și-a făcut treaba băgând frigul, întunericul și spaima în locuitorii din stânga Nistrului, iar acum, cu pompă, anunță ajutor umanitar pentru salvarea regiunii de dezastrul pe care tot el l-a produs. Haideți să vorbim verde-n ochi despre pagubele politice după noul raid energetic al Rusiei în Moldova.
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Referendum salvat la limită de diasporă. Alegerile au fost influențate de corupție, îngâmfare și lene
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1065: Soluția Chișinăului, teama lui Putin și condiția lui Zelenski! Trump: Opriți acest război ridicol
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1065: Soluția Chișinăului, teama lui Putin și condiția lui Zelenski! Trump: Opriți acest război ridicol
/VIDEO/ Alertă de poluare la Chișinău și Bălți: Aerul e greu de respirat! Cele mai periculoase zone
/VIDEO/ Alertă de poluare la Chișinău și Bălți: Aerul e greu de respirat! Cele mai periculoase zone
/VIDEO/ Krasnoselski o atacă pe Sandu, iar angajații sociali ar fi amenințați în stânga Nistrului: Precizările Chișinăului
/VIDEO/ Krasnoselski o atacă pe Sandu, iar angajații sociali ar fi amenințați în stânga Nistrului: Precizările Chișinăului
/VIDEO/ Scandalul facturilor continuă la Ciocana: „Cine sunteți?” Oamenii blochează ușile și cheamă poliția
/VIDEO/ Scandalul facturilor continuă la Ciocana: „Cine sunteți?” Oamenii blochează ușile și cheamă poliția
/VIDEO/ „M-am prins la ideea că îmi place să colorez”: Interpreta Kătălina Rusu s-a întors în copilărie. Cum e viața de mamă a trei fete
/VIDEO/ „M-am prins la ideea că îmi place să colorez”: Interpreta Kătălina Rusu s-a întors în copilărie. Cum e viața de mamă a trei fete

/VIDEO/ Adresarea online a lui Donald Trump pentru liderii reuniți la Davos: „America s-a întors”

missing
foto: CNN
24 ianuarie 2025, ora 10:37

Președintele SUA, Donald Trump, s-a adresat liderilor adunați la Forumul Economic Mondial de la distanță, printr-un apel video. În timpul conferinței, sala principală a fost umplută de sute de directori și oficiali din întreaga lume, inclusiv șefa Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, transmite Digi24.

Subiectul economic legat de petrol, tarife și taxe a fost unul dintre principalele abordate de președinte. Astfel, Trump a cerut creșterea producției de petrol și reducerea prețului. În acest sens, oficialul a făcut apel la țările membre OPEC să reducă prețurile globale ale petrolului.

„Voi cere, de asemenea, Arabiei Saudite și OPEC să reducă costul petrolului, trebuie să-l reduceți. Dacă prețul ar scădea, războiul Rusia-Ucraina s-ar fi încheiat imediat”, a declarat Trump.

De asemenea, liderul de la Casa Albă a cerut băncilor centrale din întreaga lume să scadă imediat ratele dobânzilor.

„Voi cere ca ratele dobânzilor să scadă imediat și, de asemenea, ar trebui să scadă în toată lumea”, a menționat președintele.

Legat de taxe, Trump anticipează „cea mai mare reducere de taxe din istoria Americii, inclusiv reduceri masive de taxe pentru lucrători și familie și mari reduceri de taxe pentru producătorii autohtoni”.

Referitor la tarifele pentru oamenii de afaceri, Trump a îndemnat producătorii să își realizeze producția în SUA, iar în schimb vor primi „printre cele mai mici taxe decât oricărei națiuni de pe pământ”.

În caz contrar, afacerile care nu vor produce în SUA vor plăti un tarif „care va direcționa sute de miliarde de dolari și chiar trilioane de dolari în trezoreria noastră pentru a ne consolida economia și a plăti datoria”, conform declarațiilor președintelui.

Subiectul imigrației la fel a fost menționat în cadrul discursului.

„Am desfășurat trupe militare americane și Gărzi Naționale la graniță pentru a ajuta la respingerea invaziei. A fost într-adevăr o invazie. Nu vom permite ca teritoriul nostru să fie încălcat după patru ani lungi”, a subliniat Donald Trump.

Legat de războiul din Orient și cel din Ucraina, președintele american a declarat că acordul de încetare a focului din Orientul Mijlociu nu s-ar fi întâmplat fără echipa sa, iar eforturile de a asigura un acord de pace între cele două țări europene, este în desfășurare.

„Aș dori să mă pot întâlni în curând cu președintele Putin pentru a pune capăt războiului”, a mai subliniat Trump.

La final, a urmat o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Børge Brende, președinte și CEO al WEF, a întrebat despre relația dintre SUA și China în următorii patru ani.

 „Cred că vom avea o relație foarte bună. Tot ce ne dorim este corectitudine. Vrem doar condiții de joc echitabile. În acest moment, nu este o relație corectă, deficitul este masiv. Îmi place foarte mult președintele Xi, mi-a plăcut întotdeauna”, a răspuns Trump.

Referitor la ordinele sale de încheiere a programelor DEI, Donald Trump a spus că vor face din America o „țară bazată pe merit” din nou. 

„Acestea sunt politici care au fost absolut prostii, în întregul guvern și în sectorul privat”, a menționat președintele.

Brian Moynihan, președinte și CEO, Bank of America a întrebat despre impactul tuturor ordinelor sale executive asupra creșterii economice și scăderii inflației. 

„Cred că de fapt va reduce inflația. Va crea locuri de muncă. Vom avea multe locuri de muncă. Vom avea o mulțime de companii care se mută”, a spus președintele SUA. 

Întrebat despre relația Uniunii Europene cu SUA, Trump a oferit următoarea evaluare: „Din punctul de vedere al Americii, UE ne tratează foarte, foarte nedrept, foarte rău. Au o taxă mare. Ei, în esență, nu iau produsele noastre din fermă și nu ne iau mașinile, totuși ne trimit mașini la milioane de dolari. Avem deficite de sute de miliarde de dolari cu UE și nimeni nu este mulțumit de asta. Și vom face ceva în privința asta, dar nimeni nu este mulțumit de asta. Așa că cred că UE trebuie să-și accelereze procesul”.

video: yt/ABC News

Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman

/VIDEO/ A greșit sau nu Chișinăul, lăsându-l pe Krasnoselski să plece la Moscova? Serebrian: „Unii parteneri au apreciat”
/VIDEO/ A greșit sau nu Chișinăul, lăsându-l pe Krasnoselski să plece la Moscova? Serebrian: „Unii parteneri au apreciat”
/VIDEO/ Alertă de poluare la Chișinău și Bălți: Aerul e greu de respirat! Cele mai periculoase zone
/VIDEO/ Alertă de poluare la Chișinău și Bălți: Aerul e greu de respirat! Cele mai periculoase zone
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1064: Schema lui Șor, alerta UE, 100 de zile și ucigaș tăcut. Trump îl avertizează pe Putin
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1064: Schema lui Șor, alerta UE, 100 de zile și ucigaș tăcut. Trump îl avertizează pe Putin
/VIDEO/ Scandalul facturilor continuă la Ciocana: „Cine sunteți?” Oamenii blochează ușile și cheamă poliția
/VIDEO/ Scandalul facturilor continuă la Ciocana: „Cine sunteți?” Oamenii blochează ușile și cheamă poliția
/VIDEO/ „Atacurile Tiraspolului la adresa Chișinăului au atins cote fără precedent”: Serebrian explică scopul Moscovei în timpul crizei
/VIDEO/ „Atacurile Tiraspolului la adresa Chișinăului au atins cote fără precedent”: Serebrian explică scopul Moscovei în timpul crizei

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.