Ministrul Energiei, Victor Parlicov, susține o conferință de presă privind vizita sa recentă la Sankt-Petersburg. Acolo, acesta s-a întâlnit cu directorul Gazprom, Alexei Miller.
Anterior, într-o postare pe Facebook, Parlicov a menționat că s-a întâlnit cu liderul concernului rus, dar nimic despre deciziile luate. Gazprom a publicat un comunicat în care a menționat că discuțiile pe acest subiect vor continua, fără să ofere și alte detalii.
Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Supraveghere al Moldovagaz, crede că Federația Rusă ar putea face presiuni pe subiectul privind tranzitul gazelor naturale spre regiunea transnistreană și chiar să ceară ca președinta Maia Sandu să participe personal la negocierile pe aceste subiecte.
Invitat la „Новая неделя” de la TV8, expertul în energie Andrei Damașcan a avut aceeași poziție: „Constatăm că practic nu există altă soluţie decât să ajungem la un acord asupra aprovizionării cu gaze în regiunea transnistreană. Întrebarea este felul în care va fi furnizat. Trebuie să înțelegem că Putin personal a declarat, la una dintre întâlniri sau la unul din forumuri, că livrările de gaze către Moldova vor continua în cantitatea care este menționată în contract. Dar problema datoriei, să spunem așa, este sistematică și există. Asta înseamnă că această întrebare este controlată personal de domnul Putin. Anume din acest motiv, decizii ușoare și directe nu vor fi”.
Subiectul a revenit în atenție după ce Ucraina a decis să oprească tranzitul gazului rusesc pe teritoriul său începând de anul viitor. Ca o alternativă a fost examinată opțiunea livrărilor prin Turcia.
În prezent, Republica Moldova are în stocuri puțin peste 220 de milioane de metri cubi de gaz. Cantitatea ne-ar ajunge pentru aproximativ două luni de iarnă, doar pentru malul drept al Nistrului. Din 2022, toată cantitatea de gaz livrată zilnic de Gazprom ajunge exclusiv în regiunea transnistreană. Aceasta este folosită pentru consum intern și pentru producerea energiei electrice la centrala de la Cuciurgan, pe care o vinde inclusiv consumatorilor de pe malul drept al Nistrului.