Cea mai mare bancă din Singapore, DBS, a anunțat că se așteaptă să reducă aproximativ 4.000 de posturi în următorii trei ani, pe măsură ce inteligența artificială (AI) va prelua mai multe sarcini îndeplinite în prezent de oameni, scrie marți BBC News, citat de hotnews.
Măsura va afecta personalul temporar și contractual, a declarat un purtător de cuvânt al băncii, reducerea forței de muncă provenind din „uzura naturală” pe măsură ce proiectele sunt finalizate.
Personalul permanent nu este afectat de tăierile de joburi. Directorul general demisionar al băncii, Piyush Gupta, a precizat și că se așteaptă ca instituția de credit să înființeze aproximativ 1.000 de noi locuri de muncă legate de AI.
Astfel, DBS este una dintre primele bănci importante care oferă detalii cu privire la modul în care implementarea proceselor AI îi va afecta operațiunile.
Compania nu a spus câte locuri de muncă vor fi tăiate în Singapore.
„În următorii trei ani, preconizăm că AI ar putea reduce nevoia de a reînnoi aproximativ 4.000 de (posturi) ai unort angajați temporari/contractuali pe cele 19 piețe ale noastre care lucrează la proiecte specifice”, a declarat purtătorul de cuvânt al DBS.
„Ca atare, ne așteptăm ca reducerea forței de muncă să provină din uzura naturală, pe măsură ce aceste roluri temporare și contractuale își vor fi îndeplinit sarcinile în următorii câțiva ani”, a adăugat purtătorul de cuvânt al băncii.
DBS are în prezent între 8.000 și 9.000 de lucrători temporari și contractuali. Banca are în total aproximativ 41.000 de angajați.
Anul trecut, Gupta a anunțat că DBS a lucrat la implementarea AI timp de peste un deceniu.
„Astăzi implementăm peste 800 de modele de inteligență artificială în 350 de cazuri de utilizare și ne așteptăm ca impactul economic măsurat al acestora să depășească 745 milioane de dolari în 2025”, a adăugat el.
Dl Gupta urmează să părăsească compania la sfârșitul lunii martie. Actualul director general adjunct Tan Su Shan îl va înlocui.
Proliferarea continuă a tehnologiei AI a pus în lumina reflectoarelor beneficiile și riscurile acesteia, Fondul Monetar Internațional (FMI) afirmând, în 2024, că implementarea inteligenței artificiale ar urma să afecteze aproape 40% din totalul locurilor de muncă din întreaga lume.
Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a declarat că „în majoritatea scenariilor, AI va agrava probabil inegalitatea generală”.
Guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, a declarat anul trecut, pentru BBC, că AI nu va fi un „distrugător în masă de locuri de muncă”, iar angajații vor învăța să lucreze cu noile tehnologii.
Bailey a precizat că, deși există riscuri în ceea ce privește inteligența artificială, „aceasta are un mare potențial”.