Omul de afaceri Valentin Vizant, care îi este naș de cununie fostului deputat Sergiu Sîrbu, a reacționat într-o postare pe pagina sa de Facebook la dosarul de spălare de bani în care este vizat, în baza căruia au fost efectuate percheziții la el și alte trei persoane, inclusiv fostul primar interimar al Capitalei, Silvia Radu și ex-șeful Autorității Aeronautice Civile, Eugen Coștei. Vizant cataloghează descinderile drept „acțiune de prost gust, efectuate în baza unui dosar la comandă”.
Valentin Vizant scrie că în prezent se află în străinătate, unde a plecat recent într-o deplasare de afaceri.
„Am aflat că Încheierea privind petrecerea perchezițiilor a fost emisă încă la 19 iulie. Până în prezent nu am fost solicitat în niciun fel de către procurori sau alți reprezentanți ai forțelor de ordine. Fără nicio obiecție din partea Poliției de Frontieră am ieșit din țară. Persoane care au pus la cale toate aceste fărădelegi consideră că justiția se face prin mediatizarea unor percheziții fără niciun un fel de argumente în proces. De mai mulți ani activez în domeniul aviației civile, având afaceri în diferite țări. Pe parcursul acestor ani, nu am avut pretenții față de activitatea companiilor conduse de mine”, scrie Vizant.
„În timpul apropiat, voi prezenta opiniei publice informații referitor la numele celor care au comandat acest dezmăț cu implicarea procurorilor, precum și scopurile pe care aceștia le urmăresc. În afară de aceasta, voi prezenta un raport detaliat privind activitatea companiilor gestionate de mine”, mai scrie omul de afaceri Valentin Vizant.
Procurorii anticorupție și ofițerii CNA au descins luni dimineață, 15 august, cu percheziții acasă la Valentin Vizant, Silvia Radu, Eugen Coștei și încă o persoană, într-un dosar de spălare de bani.
Coștei, fost conducător al AAC, care a activat până în ianuarie 2021 în cadrul Autorității, este bănuit că, împreună cu alți foști angajați ai entității aeronautice și un fost primar al Capitalei, ar fi comis infracțiunea de spălare de bani în proporții deosebit de mari.
Potrivit materialelor cauzei, cele patru persoane anchetate ar fi activat în cadrul unei companii de prestare a serviciilor de consultanță în domeniul aeronautic și ar fi semnat mai multe contracte cu entități similare de peste hotare. În cadrul urmăririi penale, s-a constatat că banii primiți pentru servicii ar fi intrat în conturile companiei moldovenești, dar și în conturile unor companii offshore. Ulterior, banii ajunși în offshore ar fi fost distribuiți pe conturile mai multor companii-căpușă, pentru a legaliza proveniența lor. În final, mijloacele financiare spălate ajungeau pe cardurile personale ale celor patru suspecți.
La această etapă, ofițerii CNA și procurorii investighează o sumă de peste 2 milioane de euro, încasată de beneficiarii companiei. O parte din aceasta nu ar fi fost raportată către autoritățile fiscale din Republica Moldova, fiind tăinuită prin utilizarea sistemelor bancare din zone offshore. De asemenea, investigațiile efectuate de CNA și PA au identificat că mai multe companii implicate în tranzacțiile frauduloase ale companiei menționate ar fi fost conectate la spălările de bani cercetate în dosarele „fraudei bancare” și „laundromatului”. Potrivit CNA, celelalte trei persoane urmează să fie audiate.