Fostul primar interimar al Capitalei, Silvia Radu, a venit cu o reacție după ce în dimineața zilei de luni, 15 august, procurorii anticorupție și ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au descins cu percheziții în cadrul unei cauze inițiate pe fapte de spălare de bani, în care sunt bănuite patru persoane. Silvia Radu susține că este deschisă să colaboreze cu ancheta, însă neagă acuzațiile care i se aduc.
„Conform publicațiilor de azi dimineața, s-a invocat că eu am activat în cadrul unei companii de prestare a serviciilor de consultanță în domeniul aeronautic, am semnat mai multe contracte cu entități similare de peste hotare, am fi primit bani în conturile unor companii, ulterior am fi distribuit bani pe conturile mai multor companii-căpușă, ca, în final, mijloacele financiare spălate să ajungă pe cardurile personale ale suspecților. S-a mai afirmat că mai multe companii implicate în tranzacțiile frauduloase ar fi fost conectate la spălările de bani, cercetate în dosarele „Fraudei Bancare” și „Laundromatului”.
În legătură cu cele declarate în public, mă simt obligată să intervin cu următoarele precizări: Eu nu cunosc nimic despre tranzacțiile, care fac obiectul declarațiilor publice de astăzi și nu am nici o legătură cu tranzacțiile respective. Nu am semnat contracte. Nu am făcut și nu am primit plăți. Nu am participat nici la frauda bancară și nici la furtul miliardului”, scrie Silvia Radu într-o postare pe pagina sa de Facebook.
În mesajul său, fostul primar interimar al Capitalei a condamnat modalitatea organelor de drept de a investiga bănuielile date și consideră că „lezează demnitatea unor persoane nevinovate”.
„Eu recunosc dreptul organelor competente ale statului de a investiga bănuieli de săvârșire a infracțiunilor și sunt deschisă să colaborez cu ancheta, însă condamn modalitatea de a face acest lucru prin lezarea imaginii publice și a demnității unor persoane nevinovate.
Consider că astfel de acțiuni, fără suport probatoriu, încalcă vehement drepturile omului. Eu cred în stat de drept și sper în neadmiterea abuzurilor. Regret situația de astăzi și sper că, în cel mai scurt timp, organele competente se vor convinge că toate aceste bănuieli la adresa mea sunt absolut nefondate”, își încheie mesajul Silvia Radu.
TV8.md reamintește că în urma perchezițiilor, fostul director al Autorității Aeronautice Civile, Eugen Coștei a fost reținut. Mai exact, aceasta este bănuit că, împreună cu alți foști angajați ai entității aeronautice și un fost primar al Capitalei, ar fi comis infracțiunea de spălare de bani în proporții deosebit de mari.
Potrivit materialelor cauzei, cele patru persoane anchetate ar fi activat în cadrul unei companii de prestare a serviciilor de consultanță în domeniul aeronautic și ar fi semnat mai multe contracte cu entități similare de peste hotare.
În cadrul urmăririi penale, s-a constatat că banii primiți pentru servicii ar fi intrat în conturile companiei moldovenești, dar și în conturile unor companii offshore. Ulterior, banii ajunși în offshore ar fi fost distribuiți pe conturile mai multor companii-căpușă, pentru a legaliza proveniența lor. În final, mijloacele financiare spălate ajungeau pe cardurile personale ale celor patru suspecți.
La această etapă, ofițerii CNA și procurorii investighează o sumă de peste 2 milioane de euro, încasată de beneficiarii companiei. O parte din aceasta nu ar fi fost raportată către autoritățile fiscale din Republica Moldova, fiind tăinuită prin utilizarea sistemelor bancare din zone offshore.
De asemenea, investigațiile efectuate de CNA și PA au identificat că mai multe companii implicate în tranzacțiile frauduloase ale companiei menționate ar fi fost conectate la spălările de bani cercetate în dosarele „fraudei bancare” și „laundromatului”.
Potrivit CNA, celelalte trei persoane urmează să fie audiate.
Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md