Și copiii au drepturi, chiar dacă unii adulți nu vor să recunoască acest lucru și deseori profită de ei. Deși se pare că perioada copilăriei este lipsită de griji și nevoi, unii copii trec prin momente foarte dificile, în care au nevoie de sprijin, încurajare și mângâiere. Atunci când se află în situații de risc, ar fi bine ca fiecare copil să știe că poate apela la ajutorul specialiștilor de la serviciul gratuit de asistență telefonică pentru copii, denumit Telefonul Copilului, administrat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și implementat de Asociația Obștească „CeNeFACEM”. Mai multe detalii la acest subiect urmăriți într-un reportaj, realizat de TV8, în cadrul campaniei „Înțelegem legea” ca parte a programului „Acces la justiție în Moldova”.
Cu mare atenție, emoție și grijă pentru siguranța celui care se află la alt capăt al firului, o echipă formată din psihologi cu experiență este gata să ajute 24 de ore din 24, 7 zile în săptămână. Ei sunt pregătiți să ofere consiliere psihologică necesară, să informeze și să încurajeze pe cei aflați în dificulate. Nu este ușor, iar deseori, emoțiile îi copleșesc și nu-i lasă nici chiar atunci când ajung acasă, zice Gabriela Tudoreanu, psiholog în cadrul acestui serviciu. Fără ajutorul reciproc al colegilor, s-ar împotmoli și ea în emoții, căci fiecare caz este unic și, de obicei, are o încărcătură emoțională foarte puternică, mai spune ea.
„Noi, încercăm să ne protejăm, de asta suntem o echipă aici.”
Serviciul gratuit de asistență telefonică pentru copii, poate fi utilizat atât de copii, cât și cupluri de părinți care provin din Republica Moldova, dar locuiesc peste hotare. Apelul se poate face la numărul 116111, afișat pe pagina web www.telefonulcopilului.md sau paginile de Facebook și Instagram ale Serviciului „Telefonul Copilului”.
„Cel mai recent apel a fost din Polonia. Un copil moldovean.”
„Mama a observat la copil semne ale automutilării. Atunci a bătut alarma că ceva nu este în regulă.”
Unul dintre cazurile cu final fericit asupra căruia s-a lucrat timp de 2 ani, este povestea unei fetițe care, în copilărie a fost violată. Acest secret o măcina atât de tare, încât părinții nu-și mai puteau recunoaște fiica. Ei credeau că schimbul de comportament și suferința copilului se datorează faptului că au plecat cu traiul peste hotarele țării și fetița nu se poate obișnui cu noul ei mod de viață. Văzând că nu-și pot ajuta copilul de unii singuri, părinții au apelat la ajutorul specialiștilor de la Serviciul „Telefonul Copilului” și, după multă muncă, fetița s-a destăinuit, fapt care, ulterior, a ajutat-o să depășească situația terifiantă prin care a trecut.
„Periodic copilul revine la noi și ne vorbește despre experiența lui și despre ușurarea pe care o simte în raport cu faptul că a comunicat cu noi despre ceea ce s-a întâmplat în copilărie.”
„Cel mai bun balsam pe suflet pe care îl primim este mulțumirea de la apelanții noștri.”
Nu există o vârstă anumită pentru copiii care se află în situații de risc.
„Noi avem apeluri de la copii de 17 ani, care ne vorbesc cu durere despre ceea ce li se întâmplă în familie.”
„Consumul de alcool și neglijare, și violența care o trăiesc în raport cu părinții săi care sunt foarte agresivi, atât cu copii, cât și ei între ei.”
„La Telefonul Copilului a fost înregistrat și un caz de depresie postnatală, atunci când mama era foarte tânără, absolut nepregătită și nesusținută în familie, și iată, copilul ei, de câteva săptămâni era supus riscului.”
Serviciul gratuit de asistență telefonică pentru copii, Telefonul Copilului, a fost lansat în 2014. În toată această perioadă, au fost înregistrate peste 46 de mii de apeluri. Dacă în anul 2021, în cadrul acestui serviciu, au fost asistați peste 1500 copii, de la începutul anului curent până în prezent au fost recepționate peste 1600 de apeluri. Linia de asistență este administrată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și implementată de Asociația Obștească „CNFACEM”. Mai multe detalii despre Telefonul Copilului puteți afla de pe pagina web telefonulcopilului.md, dar și de pe paginile deținute de acest serviciu pe rețelele sociale.