Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, nu confirmă, dar nici infirmă dacă a cerut Federația Rusă să vindem o bucată de țară pentru un preț mai bun la gaz, sau ce anume a cerut. Cu toate acestea, este cert că „nu oferă un preț mai mic decât prețul de piață de ochi frumoși”, susține șefa statului.
În cadrul unei emisiuni televizate, președinta a precizat că țara noastră nu a vrut să analizeze „alte probleme în contextul contractelor pe gaze”.
„Nu m-am referit la ce anume a cerut Rusia, dar este foarte clar că Rusia nu oferă un preț mai mic decât prețul de piață de ochi frumoși și acest lucru este clar pentru toată lume. Acum, putem doar să speculăm, să ne dăm cu părerea ce anume poate să ceară Rusia. Este foarte clar că în momentul în care prețurile de piață au ajuns atât de înalte, Federația Rusă încearcă să obțină cât mai mulți bani din aceste prețuri înalte la gaze. Noi nu am vrut să considerăm, să analizăm alte probleme în contextul contractelor pe gaze”, a declarat Maia Sandu, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la PRO TV.
Întrebată ce ne-ar fi putut cere Federația Rusă, șefa statului a declarat că „nu vrea să intre în speculații”.
Maia Sandu a admis că Moscova a încercat să deschidă subiectul privind Transnistria, însă Chișinăul nu a „admis să ajungem la această discuție și respectiv, nu avem detalii despre o discuție care nu a avut loc”.
Tot în cadrul emisiunii, președinta a reiterat că, după părerea sa, negocierile privind livrările de gaze în Republica Moldova trebuie să aibă loc„în forma unui contract comercial”.
„Da, Federația Rusă a încercat să deschidă subiectul pentru alte probleme în aceeași discuție cu contractul pe gaze. Noi am spus că lucrurile sunt separate și nu am vrut să intrăm în aceste discuții și credem în continuare, că nu ar trebui să intrăm în discuții pe alte subiecte”, a menționat șefa statului.
TV8.md reamintește că ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov a adresat un mesaj de „avertizare” Chișinăului. Lavrov susține că orice amenințare în adresa securității așa-numitor pacificatori ruși din Transnistria va fi privită ca un atac direct asupra Federației Ruse.
Totodată, Lavrov a declarat într-o intervenție la canalul rusesc RT că Federația Rusă urmărește cu atenție situația din Republica Moldova și va depune toate eforturile pentru ca interesele vorbitorilor de limbă rusă și ale cetățenilor ruși din Transnistria să nu aibă de suferit. Lavrov a amintit și de Găgăuzia, care ar reclama „un statut special”.
Ministrul rus de Externe a mai declarat că guvernarea de la Chișinău ar evita un dialog cu Tiraspolul și Rusia.
Biroul de Reintegrare de la Chișinău a reacționat la aceste declarații. Reprezentanții Biroului au menționat că acordă tot suportul și expertiza necesară în vederea menținerii unei interacțiuni active și constructive în formatele de dialog existente dintre Chișinău și Tiraspol.
Totodată, Biroul de Reintegrare a negat că în Republica Moldova ar fi încălcate drepturile vorbitorilor de rusă.
Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md