Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare informează că a elaborat un set de măsuri în susținerea agriculturilor pentru a trece mai ușor peste situația de criză în care se află. Planul de susținere va fi prezentate de către ministrul Vladimir Bolea împreună cu directorul interimar al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, Diana Coșalîc, luni, 5 septembrie, în cadrul unui briefing de presă.
Reamintim că recent, fermierii din țară s-au plâns că riscă să falimenteze în câteva luni. Într-o scrisoare adresată prim-ministrei Natalia Gavrilița și ministrului Agriculturii, Vasile Bolea, Federația Națională a Fermierilor, Asociația Forța Fermierilor și Asociația Moldova Fruct au declarat că la nivel de guvernare nu este conștientizată gravitatea situației în sectorul agrar.
„Organizațiile noastre constată cu îngrijorare enormă că la nivel de guvernare nu este conștientizată gravitatea situației în sectorul agrar. Seceta severă a compromis în proporții de 80-90% recolta de porumb și în proporții de 60-70% recolta de floarea soarelui și sfeclă de zahăr”, au subliniat fermierii în scrisoare.
TV8.md amintește că fermierii au cerut repetat instituirea stării de urgență în domeniul agroculturii. Potrivit lor, declararea stării de urgență în agricultură ar permite amânarea plăților scadente față de creditori fără calcularea penalităților pentru agricultorii afectați, acordarea unor facilități fiscale producătorilor agricoli afectați, dar și adresarea către partenerii externi pentru identificarea resurselor financiare în scopul susținerii celor mai vulnerabile categorii de fermieri afectați.
Contactați de echipa TV8.md, reprezentanții Ministerului Agriculturii ne-au declarat că „avem o stare de urgență declarată și juridic nu este posibil să fie declarate două stări de urgență, însă alte măsuri ca să le venim în ajutorul lor pot fi luate prin Comisia pentru Situații Excepționale”.
Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md