Mere, pere, struguri și alte produse agricole moldovenești ar putea ajunge curând pe piețele europene fără tarife. Comisia Europeană a propus astăzi un regulament care să permită un acces temporar pe piață pentru șapte produse din Moldova, care sunt încă supuse cotelor tarifare la intrarea în UE.
Vicepreședintele executiv și comisarul pentru Comerț al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a declarat că comerțul Republicii Moldova a fost foarte afectat de războiul din Ucraina, iar „prin facilitarea accesului pe piață pentru produsele agricole cheie, UE ajută Moldova să redirecționeze comerțul afectat”.
„Acest lucru va ajuta direct producătorii moldoveni, susținând rezistența economică a țării în circumstanțele dificile actuale. UE face din nou un pas pentru a sprijini un vecin european”, a precizat comisarul european pentru Comerț.
„Agresiunea neprovocată și nejustificată a Rusiei nu afectează grav doar economia Ucrainei, ci și pe cea a vecinilor săi și ai noștri, în acest caz Moldova. Decizia de astăzi, de mai mult decât dublarea a șapte cote pentru exporturile agricole cheie ale Republicii Moldova, este un semn tangibil al solidarității UE”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Măsurile propuse acoperă restul de șapte produse pentru care exporturile din Moldova în UE nu sunt încă pe deplin liberalizate: prune, struguri de masă, mere, roșii, usturoi, cireșe și suc de struguri.
Regulamentul dublează cu mult – pe durata unui an – cantitatea acestor produse care pot fi importate fără tarife din Moldova în UE. Potențialele volume fără tarife vor fi acum în valoare de aproximativ 55 de milioane EUR, inclusiv aproximativ 10 milioane EUR de prune și 27 de milioane EUR de struguri de masă.
Liberalizarea suplimentară a importurilor în UE va ajuta producătorii și exportatorii moldoveni să depășească pierderile de piață pe care le-au suferit ca urmare a războiului Rusiei împotriva Ucrainei.
Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent:t.me/tv8md