Slovenia susține aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Declarația a fost făcută de președinta Adunării Naționale, Urška Klakočar Zupančič, în cadrul unei întrevederi cu șeful Legislativului, Igor Grosu. Oficiala efectuează o vizită în premieră în Moldova.
„Este prima vizită în țara noastră a unui președinte de parlament al Sloveniei în cei 32 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice moldo-slovene. Acest lucru demonstrează că avem un dialog intens între țările noastre în ultima vreme și am convingerea că vom reuși să aducem, în viitorul apropiat, o dinamică și mai mare în relațiile dintre Chișinău și Ljubljana”, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu.
La rândul ei, oficiala a declarat că Slovenia va oferi toată susținerea pentru Moldova în procesul de aderare la UE.
„Vrem să vă demonstrăm respectul și să vă oferim toată susținerea de care aveți nevoie pe drumul de integrare în UE. Vă felicităm pentru rezultatele referendumului de aderare la UE, dar și pentru alegerea doamnei Maia Sandu, pentru că aceste rezultate arată Uniunii Europene că sunteți gata să deveniți stat membru și să împărtășiți valorile noastre. Vă vom ajuta în continuare și sperăm să deveniți membru UE cât mai curând”, a declarat Urška Klakočar Zupančič.
În acest sens, președinta Adunării Naționale a vorbit și despre situația din Balcanii de Vest, menționând că extinderea UE nu poate fi efectuată fără statele din această zonă, precum Moldova și Ucraina.
„Suntem aici pentru a vă ajuta și susține. Am menționat despre vizita viitoare la Chișinău a domnului Potočnik, care a fost comisar și negociator pentru Slovenia, și care vă va oferi expertiza sa. Doamna Marta Kos este comisar pentru extindere. Trebuie să asigurați independența justiției și să vă asigurați că aveți încredere în sistemul de justiție. Slovenia vă va ajuta și vă va sfătui cum să construiți un sistem de justiție eficient” a menționat oficiala slovenă.
La rândul său, Igor Grosu a trecut în revistă progresele înregistrate de către Moldova până acum, precum și eforturile care urmează a fi depuse pentru aderarea la UE în 2030.
Astfel, în parteneriat cu Slovenia, urmează a se lucra pe domeniile legate de domeniul digital, securitate cibernetică și inteligența artificială.
Până acum, Slovenia a implementat mai multe proiecte în Moldova, precum consolidarea rezilienței Băncii Naționale a Moldovei, suport financiar pentru campania de împădurire și suport pentru 50 de femei antreprenoare.
„Suntem angajați plenar în a duce la bun sfârșit reformele inițiate, fiindcă suntem conștienți că aderarea la UE este unica noastră șansă de a garanta un viitor al păcii, libertății și securității pentru țara noastră și aici mizăm, în continuare, pe deschiderea Sloveniei în acest drum”, a subliniat Grosu.