Primarul Ion Ceban susține că Iurie Gudilin, un tehnolog politic rus și fost ofițer al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), „nu a oferit sprijin” pentru partidul pe care l-a lansat, Mișcarea Alternativa Națională (MAN). Totodată, acesta spune că „de foarte mult timp, nu a comunicat” cu Gudilin. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 10 noiembrie a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.
„De foarte mult timp, n-am comunicat cu domnul Gudilin și el nu scrie în cartea de muncă că e ceea ce s-a spus că este (agent FSB). N-a oferit (sprijin pentru MAN)”, a precizat Ion Ceban.
„N-am cunoscut de niciun fel de conexiune cu cineva, am spus că am vorbit cu acești oameni, n-am negat, pentru că foarte multă lume era la PSRM în acea perioadă, inclusiv din Federația Rusă de la guvernatori de regiuni și până la agenți economici de diferit rang. El n-a prestat pentru mine nimic, în campania electorală, eu nu știu ce exact a făcut acolo”, a spus Ceban, despre campania electorală din 2019, adăugând că a discutat cu Gudilin despre „proiectele de perspectivă”.
Potrivit Departamentului Trezoreriei SUA, Iurie Gudilin este un tehnolog politic rus și fost ofițer al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), care ar fi fost coordonatorul eforturilor din anii 2020 și 2021 de a influența rezultatul alegerilor din Republica Moldova. În acest sens, Gudilin a colaborat cu cetățenii ruși Olga Grak și Leonid Gonin.
Gudilin, Grak și Gonin l-au consiliat pe fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, în timpul campaniei pentru prezidențialele din anul 2020. Consultanții ruși au avut întâlniri cu un număr mare de membri ai PSRM, condus pe atunci de Igor Dodon. În cadrul acestor întâlniri, Gudilin și Grak au făcut presiuni asupra membrilor de frunte ai PSRM să le accepte asistența și sprijinul, în schimbul promisiunii vor fi avantajați în fața Administrației prezidențiale a Rusiei. În 2020, Gudilin a facilitat și un canal de plată, folosind criptomonede, probabil pentru finanțarea operațiunilor de influență electorală.
În 2021, aceiași consultanți au propus serviciile Ministerului de Interne al Rusiei pentru localizarea cetățenilor moldoveni care locuiesc în Rusia și a-i convinge să voteze.
Echipa lui Gudilin a oferit, de asemenea, sprijin unui grup de politic de opoziție, Mișcarea Alternativa Națională (MAN), condus de primarul Capitalei, Ion Ceban. Potrivit Departamentului Trezoreriei, aceste eforturi de influență sunt strâns coordonate cu utilizarea energiei de către Moscova ca armă politică împotriva Guvernului Republicii Moldova. Gudilin și echipa acestuia au plănuit să angajeze o echipă permanentă pentru a posta comentarii pe rețelele de socializare și transmisiuni online.
Iurie Gudilin a lucrat manager al Agenției de Cercetare de Internet, sancționată de SUA, pentru înființarea unei fabrici de troli.
TV8.md reamintește că pe 27 octombrie, primarul Capitalei, Ion Ceban, a spus că va ataca în instanța de judecată reprezentanții guvernării PAS și media „care distribuie mesajele false cu scop de denigrare” a imaginii sale, dar și a colegilor din Primăria Chișinău.
Anunțul a fost făcut de Ion Ceban, după ce prim-ministra Natalia Gavrilița și ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, în cadrul unui briefing de presă, au anunțat că partidul lansat de edilul Capitalei „Mișcarea Alternativa Națională” (MAN), ar fi finanțat din surse de la Moscova.
„Am văzut declarațiile interpretate care sunt neadevărate și au mai fost și preluate și înflorite de către cei din PAS. În ultima perioadă, tot mai des sunt împrăștiate intenționat informații mincinoase și calomnioase de către guvernare în adresa mea.Vor să îmi închidă gura. Mint cu nemiluita, plus mai cheltuie bani enormi ca să fie promovate aceste mesaje false”, a scris Ion Ceban, pe Facebook.
Șefa Executivului a precizat că pe lista persoanelor sancționate de SUA sunt menționați și cei care au beneficiat de ajutor financiar ilegal în timpul campaniilor electorale - ajutor care de fapt fură votul oferit al cetățenilor, Igor Dodon și Mișcarea Alternativa Națională.