Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 953: Atac la Harkov, anunț ciudat și pierdere confirmată! Rusia bate un record în atacuri cu drone Shahed

Război în Ucraina, ziua 231: Atac în piață, rachete doborâte și ironie de la Gazprom. NATO și Rusia se acuză reciproc

missing
12 octombrie 2022, ora 17:47

Sirenele au răsunat la Kiev a treia dimineață consecutiv în ziua 231 de la declanșarea invaziei ordonate de președintele rus Vladimir Putin. Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, anunță că armata rusă a lansat un nou val de atacuri cu rachete, dar majoritatea au fost doborâte de apărarea ucraineană. 

Totodată, la finalul reuniunii G7, bloc format din Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și SUA,  țările participante au adoptat o declarație comună în care au anunță că vor sprijini Ucraina "atât timp cât va fi nevoie" și că Vladimir Putin va fi tras la răspundere pentru recentul val de atacuri cu rachete.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin și-ar putea semna propriul ”bilet de sinucidere” dacă folosește arme nucleare asupra Ucrainei, a declarat un fost consilier american pentru securitate națională, scrie Mirorr.co.uk.

UPDATE În Odesa, ucrainenii au acoperit fața lui Elon Musk de pe un panou creat drept mulțumire pentru ajutorul acordat Ucrainei. Gestul vine după ce miliardarul american a făcut mai multe propuneri pentru pace între Ucraina și Rusia, care au fost condamnate imediat de ucraineni, inclusiv de preşedintele Volodimir Zelenski.

UPDATE În prezent nu există un nou val de mobilizare a cetățenilor ruși, a declarat miercuri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov,, vorbind și despre neregulile sesizate în acest sistem, relatează Tass.

UPDATE Autoritățile din Sankt Petersburg au declanșat urmărirea penală împotriva unei pensionare care ar fi lăsat un bilet scris de mână la mormântul părinților lui Vladimir Putin, în care ar fi scris că îi dorește moartea președintelui rus, potrivit The Moscow Rimes.

UPDATE Josep Borrell, Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe al Uniunii Europene, s-a adresat adunării ambasadorilor din spațiul comunitar. Într-un discurs dur, i-a acuzat că favorizează țările din care provin, că sunt lenți și ineficienți în procesul de transmitere a informațiilor. Borrell a fost nemulțumit de faptul că Uniunea Europeană nu a reușit să anticipeze că Rusia va invada Ucraina. El a dezvăluit că, cu două zile înainte de data atacului, a fost sunat de Antony Blinken, secretarul american de stat, care i-a spus: “<<[Rușii] vor ataca, vor ataca>>, iar noi am fost destul de reticenți să credem asta”, potrivit ZF.

UPDATE Într-un discurs rostit la deschiderea Forumului energetic de la Moscova, Vladimir Putin a acuzat SUA că beneficiază de pe urma avarierii Nord Stream 1 și 2, gazoductele rusești ce alimentau Polonia, Germania și restul Europei.

UPDATE Gospodăriile europene ar putea îngheţa în continuare dacă vine un val de frig sever în această iarnă, în ciuda faptului că Europa şi-a umplut aproape complet instalaţiile de stocare a gazelor, a declarat şeful Gazprom, scrie Bloomberg. „Iarna poate fi relativ caldă, dar o săptămână sau chiar cinci zile va fi anormal de rece şi este posibil ca oraşe şi ţinuturi întregi, Doamne fereşte, să îngheţe”, a declarat miercuri directorul general al Gazprom, Alexey Miller, la Săptămâna Rusă a Energiei de la Moscova.

UPDATE Imagini emoționante într-un oraș din vestul Ucrainei. Zeci de persoane au coborât din mașini și au îngenuncheat în mijlocul drumului la vederea unui convoi care aducea cadavrele soldaților ucraineni uciși pe front.

UPDATE Ministrul turc al Energiei, Fatih Donmez, a declarat miercuri că este prea devreme pentru a comenta propunerea președintelui rus Vladimir Putin pentru un hub european de gaze în Turcia, dar a adăugat că problema ar trebui discutată, notează Reuters.

UPDATE Decretarea „mobilizării parțiale” de către Putin și atacurile asupra infrastructurii critice din ultimele zile se pare că este asociată cu noi schimbări operaționale și tactice în Belarus. În ultimele săptămâni regimul lui Lukașenko a făcut mai mulți pași de escaladare și apropiere de un posibil scenariu în care autoritățile colaboraționiste și cobeligerante de la Minsk vor intra în confruntare armată deschisă cu Ucraina. La Kiev există temerea că Rusia și Belarus vor redeschide un nou front de război dinspre nord în săptămânile ce urmează, potrivit RFI.

UPDATE Ministerul ucrainean al Apărării a adus mulțumiri Franței pentru noile unități de artilerie autopropulsate Caesar livrate Kievului.

UPDATE  Kievul a calificat miercuri drept un „nonsens” investigaţia Moscovei asupra exploziei care a avariat grav podul Kerci, care leagă Rusia de peninsula Crimeea, anexată ilegal.

UPDATE Putin a spus că Federația Rusă nu va furniza resurse energetice către acele țări care îi vor impune o plafonare a prețurilor. Rusia nu intenţionează să furnizeze resurse energetice acelor state care decid să plafoneze preţurile pentru aceste produse, a declarat preşedintele rus, Vladimir Putin, la sesiunea plenară a Forumului internațional 'Săptămâna Energiei Ruse de la Moscova', informează Rador.

UPDATE Producţia de petrol şi gaze a proiectului gazifer şi petrolier Sahalin 1 urmează să fie relansată, a anunţat vicepremierul rus la Moscova, la o conferinţă a energiei. Obiectivul Rusia este să producă 9,9 miliarde de barili de petrol pe zi în octombrie, anunţă Aleksandr Novak, potrivit Money.

UPDATE „Rusia este pregătită să furnizeze noi volume de gaz în Europa în toamna-iarnă, mingea este la UE. Moscova este pregătită să furnizeze gaz prin linia Nord Stream 2”, a afirmat preşedintele rus Vladimir Putin, citat de agenţiile ruse. Nord Stream 2 nu a fost niciodată activat după invazia rusă a Ucrainei, scrie Mediafax.

UPDATE O strângere de fonduri lansată după atacurile ruseşti asupra teritoriului ucrainean de luni a ajuns la 9,6 milioane de dolari în 24 de ore, Banii vor fi folosiţi şi pentru achiziţionarea de drone kamikaze pentru forţele armate ucrainene. The Guardian raportează că vor fi achiziţionate 50 de drone Ram II fabricate în Ucraina, capabile să transporte o încărcătură explozivă de 3 kg, notează Mediafax.

UPDATE Peste 50 de ţări se vor reuni miercuri la Bruxelles, în marja unei reuniuni NATO, pentru a discuta despre consolidarea apărării aeriene a Ucrainei, după ce Moscova a lansat cele mai intense atacuri cu rachete de la începutul războiului, scrie Reuters.

UPDATE Ministrul român al Apărării, Vasile Dîncu, a declarat miercuri că războiul din Ucraina a modificat fundamental şi pe termen lung paradigma de securitate din Europa, fiind un „şoc strategic” pentru stabilitatea europeană. 

UPDATE Ministrul Sporturilor din Rusia, Oleg Matîţin, a dezminţit marţi că instituţia sa înfiinţează batalioane de voluntari din rândul sportivilor pentru a lupta în Ucraina, scrie EFE.

UPDATE Furnizarea de sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei este ''prioritară'' pentru statele membre ale NATO, întrucât ucrainenii au ''o nevoie urgentă'' de aceste sisteme pentru a face faţă bombardamentelor ruse, a afirmat miercuri secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, transmit AFP şi Reuters, scrie Agerpres.

UPDATE Liderul Ceceniei, Ramzan Kadîrov, a susţinut că luptătorii ceceni din cadrul trupelor speciale OMON sunt mult mai periculoşi decât armele nucleare pentru Forțele Armate ale Ucrainei.

UPDATE „Provocator”, aşa a definit purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, ceea ce el a numit „retorica nucleară” pe care „şefii de stat occidentali o folosesc în fiecare zi”. În conferinţa de presă zilnică, Peskov „şi-a exprimat regretul” în legătură cu acest lucru. Mai mult, a adăugat el, Kremlinul speră că G7 va face responsabil regimul de la Kiev pentru crimele comise.

UPDATE Un soldat rus care a jefuit o familie ucraineană din Liman a plecat cu camera de supraveghere pe care a dus-o în Siberia, în localitatea  Buriatia. De acolo, camera de supraveghere continuă să transmită imagini în direct, pentru că hoțul nu a știut cum să reseteze datele de logare ale aparatului, notează B1.

UPDATE O companie de transportoare blindate şi una de tancuri Leclerc ale Armatei Franţei vor sosi în România de la sfârşitul lunii octombrie, a anunţat miercuri Ministerul Aăpării Naţionale (MApN). O companie de transportoare blindate şi una de tancuri Leclerc ale Armatei Franţei vor sosi în România de la sfârşitul lunii octombrie, a anunţat miercuri Ministerul Aăpării Naţionale (MApN).

UPDATE Lansatoarele de rachete şi tancurile ruseşti au lovit în această dimineaţă piaţa centrală din Avdivka, în regiunea Doneţk, ucigând şapte civili şi rănind alţi nouă, denunţă surse ucrainene. În acest timp, Kremlinul speră că, „mai devreme sau mai târziu”, Occidentul „va trage regimul de la Kiev responsabil pentru crimele pe care le comite în mod constant”, a declarat de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, conform Interfax.

UPDATE Linia electrică recent restabilită care alimentează centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, ocupată de ruşi, a fost din nou întreruptă, ceea ce a forţat centrala să apeleze la generatoare diesel de urgenţă, a declarat miercuri dimineaţă Rafael Grossi, şeful AIEA.

UPDATE „A devenit una dintre certitudinile îngrozitoare ale acestui război; rușii nu pot învinge armata ucraineană pe câmpul de luptă, recurgând prin urmare la terorizarea civililor ucraineni”, afirmă expertul militar Mick Ryan.

UPDATE Preşedinţia ucraineană a anunţat miercuri dimineaţa recucerirea din mâinile forţelor militare ruse a cinci localităţi din regiunea Herson, unde Ucraina desfăşoară o contraofensivă, determinând retragerea trupelor ruse într-o regiune pe care Moscova susţine că a anexat-o, informează AFP, citată de Agerpres.

UPDATE Kiril Budanov, şeful Direcţiei Generale de Informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării, este acuzat de Rusia că a pus la cale explozia de la podul din Crimeea.

UPDATE Atacurile cu rachete lansate luni de Rusia împotriva Ucrainei reprezintă un semn de slăbiciune, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit ”MK”, citat de Rador. Potrivit lui Stoltenberg, Rusia nu avansează pe câmpul de luptă.

UPDATE Kremlinul susține că declarațiile secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, ar putea fi considerate a fi o confirmare a faptului că Alianța Nord-Atlantică luptă de partea Ucrainei în conflictul cu Rusia, transmite Reuters.

UPDATE Declaraţie controversată a premierului Ungariei, Viktor Orban. Potrivit acestuia, Uniunea Europeană este un pitic care impune sancţiuni gigantului, Rusia, iar în cele din urmă acesta va pieri, potrivit Antena3. Orban a cerut revizuirea sancțiunilor.

UPDATE Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, miercuri, că organizaţia nord-atlantică vede regiunile Mării Negre şi Balcanilor ca fiind de „relevanţă strategică”.

UPDATE Polonia a declarat miercuri că a detectat o scurgere la unul dintre oleoductele Drujba care aduc petrol din Rusia în Europa și a spus că aceasta a fost probabil cauzată de un accident, scrie Reuters , citat de Rador. "Aici putem vorbi despre daune accidentale", a declarat telefonic pentru Reuters Mateusz Berger, cel mai înalt oficial polonez responsabil cu infrastructura energetică. Acesta a spus că nu există motive să se creadă că scurgerea a fost cauzată de sabotaj.

UPDATE Vladimir Putin a împlinit 70 de ani pe 7 octombrie. Și-a petrecut la putere aproape o treime din viață  și este clar că nu va renunța la ea. Astăzi nu a mai rămas nimic din celebra „stabilitate” adusă de Putin, de dragul căreia rușii au renunțat constant la toate drepturile și libertățile lor. Putin a fost cel care a decis să înceapă un război de cucerire în Ucraina – și pe care îl continuă, deși în mod clar pierde. Ziarul rusesc independent Meduza a aflat a aflat ce simt astăzi subordonații lui Putin față de șeful lor.

UPDATE Teama folosirii armelor nucleare de către Rusia împotriva Ucrainei planează asupra crizei actuale, dar unii ucraineni au găsit o soluție... creativă. Peste 15.000 de persoane din Kiev au confirmat participarea la o petrecere sexuală pe un deal, dacă Putin decide să apese butonul roșu, participanții indicând chiar dacă preferă sexul anal sau oral, relatează The Jerusalem Post.

UPDATE Țările cheie ale comunității internaționale au început să înțeleagă că Rusia în această formă nu ar trebui să mai existe, iar Federația Rusă ar trebui să piardă războiul împotriva Ucrainei, a declarat consilierul șefului biroului președintelui ucrainean Mihail Podoliak.

UPDATE Primarul orașului Lvov din vestul Ucrainei îndeamnă localnicii să adune încălzitoare și lemne de foc după ce Rusia distruge două dintre centralele electrice ale orașului.

UPDATE Washingtonul nu consideră afirmația ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, potrivit căruia Moscova este deschisă la discuții cu Occidentul în legătură cu războiul din Ucraina, drept o "ofertă constructivă și legitimă" de a se angaja în dialog, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, potrivit Reuters.

UPDATE În cursul nopții, trupele rusești au lansat noi atacuri în Ucraina. Conform informațiilor publicate de Nexta, rușii au atacat civilii din orașul Nikopol, regiunea Dnepropetrovsk.

UPDATE Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al Apărării, a anunțat că alte patru sisteme de artilerie HIMARS au sosit în Ucraina din SUA. Reznikov a declarat că timpul HIMARS este "bun pentru ucraineni și rău pentru ocupanți": "Au sosit încă patru HIMARS de la partenerii noștri americani! Le mulțumesc lui Joe Biden, Lloyd Austin III și poporului american", scrie Newsweek.

UPDATE Pe 10 octombrie, armata rusă a bombardat sălbatic Ucraina, loviturile cu rachete făcând zeci de victime civile, morți și răniți. Atacul a fost comandat de generalul Serghei Surovikin, noul comandant al trupelor ruse din Ucraina. Site-ul de știri pro-Kremlin Life, editat de la Moscova, elogiază acțiunea celui supranumit Generalul Armaghedon și scrie că „Ucraina există astăzi, dar poate să nu existe mâine”, notează Libertatea.

UPDATE Atacurile efectuate marți de către trupele ruse asupra regiunii Zaporojie au ucis șapte persoane și au rănit alte șapte, informează The Kyiv Independent citându-l pe șeful adjunct al cancelariei prezidențiale a Ucrainei, Kirilo Timoșenko.

UPDATE Joe Biden a menționat că vor exista „consecințe” pentru Arabia Saudită după ce s-a alăturat Moscovei în a anunța o reducere a producției de petrol, o inițiativă care ar putea să provoace o creștere a prețurilor la gaze.

UPDATE Trupele ruse au suferit pierderi de echipamente și personal în sudul Ucrainei, relatează Kyiv Independent, citând Comandamentul Operațional al Ucrainei. Comandamentul Operațional „Sud” al Ucrainei a raportat că a finalizat peste 300 de misiuni de tragere, țintind și distrugând două obuziere autopropulsate rusești Gvozdika și un APC.

UPDATE Primarul ucrainean al orașului Melitopol, Ivan Fedorov, a anunțat luni dimineață că s-a auzit o explozie puternică în diferite părți ale orașului, dar mai proeminent în partea de nord. Din primele informații, un vehicul a explodat. Nu există informații despre victime la momentul publicării. Melitopol, regiunea Zaporojie, a fost ocupat de forțele ruse în primele zile ale războiului.

UPDATE Jeremy Fleming, șeful serviciului de informații britanic, și-a exprimat părerea despre cursul războiului pe care Federația Rusă l-a declanșat împotriva Ucrainei. „Rusia, în opinia noastră, rămâne deja fără muniție și cu siguranță rămâne fără prieteni. Prin mobilizarea anunțată, este clar că rămâne și fără soldați”, a spus oficialul, notează Ziare.com.

UPDATE Președintele american Joe Biden a declarat marți într-un interviu pentru CNN că omologul său rus, Vladimir Putin, este un „actor rațional”, care, totuși, și-a apreciat greșit capacitatea de a invada Ucraina și de a-i suprima poporul.

UPDATE Un fost pilot al Forțelor Aeriene Ruse, care a fugit din Rusia, a declarat pentru BBC că Vladimir Putin se teme de o posibilă revoltă a generalilor săi împotriva sa. Gleb Irisov, care a părăsit Rusia, este și un fost corespondent militar pentru agenția rusă de presă de stat și îl cunoaște pe noul comandant al trupelor ruse în invazia din Ucraina, Serghei Surovikin, notează Digi24.

UPDATE SUA accelerează expedierea a două sisteme naţionale avansate de rachete sol-aer – NASAMS - către Ucraina, a anunţat, marţi, Casa Albă, transmite The Guardian. Preşedintele Joe Biden se angajase să sprijine apărarea antiaeriană a Kievului într-o convorbire telefonică cu preşedintele Volodimir Zelenski luni, după un val de atacuri devastatoare cu rachete ruseşti asupra unor oraşe din Ucraina, informează News.ro.

UPDATE Autoritățile ruse efectuează un sondaj secret pentru a tatona opinia publică cu privire la posibila pierdere a controlului asupra Crimeii ocupate, potrivit Centrului Național de Rezistență din Crimeea. În raportul Centrului Național de Rezistență se menționează că acest eveniment și recentele realizări ale Forțelor Armate ale Ucrainei au subminat iluzia păcii și a stabilității în peninsulă.

UPDATE Liderii țărilor G7 au adoptat o declarație comună, în urma summitului virtual G7, convocat de urgenţă. Documentul adoptat de reprezentanții statelor precum Marea Britanie, SUA, Canada, Germania, Italia, Franța și Japonia a fost remis de Serviciul de presă al Cabinetului german. În document, liderii G7 și-au anunțat disponibilitatea de a acționa în mod solidar și în strânsă cooperare pentru a elimina consecințele negative ale conflictului militar din Ucraina, care a afectat stabilitatea economică globală. În plus, ei au subliniat că vor continua să exercite presiuni, prin intermediul sancțiunilor, asupra Rusiei. De asemenea, ei au mai subliniat că orice utilizare a armelor chimice, biologice sau nucleare de către Federația Rusă va avea consecințe grave. Potrivit declarației, țările G7 nu vor recunoaște niciodată anexarea unor teritorii ale Ucrainei la Federația Rusă. Sprijinul financiar, umanitar și militar va continua să fie oferit Kievului, au specificat reprezentanții statelor G7. Declarația condamnă și acțiunile Rusiei de la Centrala Nucleară Zaporojie din Ucraina. Reprezentanții G7 au remarcat că securitatea unei instalații nucleare este de o importanță capitală. De asemenea, țările G7 au cerut autorităţilor de la Minsk să nu mai acorde asistență Moscovei și au salutat disponibilitatea liderului ucrainean, Volodimir Zelenski pentru un proces paşnic. Potrivit participanților la summit, o reglementare pașnică în Ucraina ar trebui să includă reconstrucţia țării, inclusiv din fondurile oferite de Rusia. Zelenski, la rândul său, le-a cerut țărilor G7 să plafoneze prețurile petrolului și gazelor rusești, astfel încât Rusia să aibă ”profit zero”. De asemenea, el a reiterat faptul că nu intenționează să poarte negocieri cu liderul rus, Vladimir Putin, potrivit Rador.

UPDATE Analiștii militari occidentali spun că atacul cu rachete a avut un cost uluitor și a redus stocul de rachete cu rază lungă de acțiune al Rusiei. În plus, nu au fost lovite ținte militare majore și este puțin probabil ca aceste atacuri să schimbe cursul unui război care merge prost pentru Moscova. „Rusia nu dispune de suficiente rachete pentru a efectua mai multe astfel de atacuri, deoarece își epuizează stocurile, iar ucrainenii au dovedit o rată mare de succes în interceptarea multora dintre cele deja folosite”, a scris Lawrence Freedman, profesor emerit de studii de război la King's College din Londra. „Aceasta nu este, prin urmare, o nouă strategie care să ducă la câștigarea războiului, ci o criză de furie a sociopatului”, a subliniat acesta, scrie Digi24.

UPDATE Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a îndemnat ţările partenere şi aliaţii Statelor Unite, marţi, cu ocazia unei întâlniri cu ministrul ucrainean la finanţelor, Serghei Marcenko, să accelereze plăţile financiare către Ucraina şi să-şi intensifice ajutorul acordat, notează AFP, preluat de Agerpres.

UPDATE Kârgâzstan, o națiune din Asia Centrală aliată cu Rusia, a anulat duminică exercițiile militare comune între cele șase state membre ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), cu doar o zi înainte de momentul în care erau programate să înceapă, scrie Politico.

UPDATE Analiștii susțin că finalul jocului lui Putin este din ce în ce mai aproape, iar luptele interne de la Kremlin par să se reverse în public. Războiul președintelui rus contra Ucrainei s-ar putea să se întoarcă împotriva lui.Pentru prima dată în două decenii, adversarii lui Putin cred că este mai probabil ca președintele rus să plece de la putere într-un termen scurt, însă acest lucru depinde de cursul războiului, susține o analiză din Politico, potrivit Ziare.com.

UPDATE Forțele ucrainene concentrează personal și echipament în direcția Lyman-Svatove pentru a lansa o ofensivă asupra Svatove și Kreminna cu un grup de atac de până la 40.000 de militari, notează ISW.

UPDATE La doar două zile după ce a fost numit comandant al războiului împotriva Ucrainei, Surovikin a și pus în practică manualul său de luptă aplicat și în Siria, ordonând o serie de atacuri cu rachete împotriva țintelor civile din Ucraina, fiind vizate între altele un nod rutier major, o universitate și un loc de joacă pentru copii aflat într-un parc. „Nu sunt surprins să văd ce s-a întâmplat în această dimineață la Kiev. Surovikin este absolut nemilos, cu puțină atenție pentru viața umană”, a declarat pentru „The Guardian” un fost oficial al Ministerului Apărării. „Mă tem că mâinile lui vor fi complet acoperite de sânge ucrainean”, a precizat oficialul, notează Adevărul.

UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a solicitat oficial Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) să adauge orașul ucrainean Odesa pe lista siturilor din Patrimoniul Mondial, potrivit CNN, relatează Mediafax.

UPDATE Pavel Gubarev, care s-a intitulat „Guvernatorul poporului” din regiunea Donețk, situată în estul Ucrainei, a declarat că ucrainenii sunt ruși posedați de diavol care vor fi omorâți dacă nu trec de partea forțelor ruse.

UPDATE Omul de afaceri britanic Graham Bonham-Carter a fost arestat după ce a fost acuzat de către SUA de conspirație pentru încălcarea sancțiunilor impuse oligarhului rus Oleg Deripaska, au declarat marți procurorii, relatează Reuters.

UPDATE Guvernatorul regiunii Belgorod din Rusia a declarat că peste 2.000 de oameni au rămas fără curent după ce Ucraina a bombardat o staţie de electricitate din oraşul Șebekino, aflat la graniţa cu Ucraina.

UPDATE O fotografie a unei străzi din Dnipro, distrusă de impactul unei rachete şi reparată în timp record, a făcut înconjurată Internetului. Pe Twitter sunt postate şi câteva fotografii care arată o stradă din Kiev refăcută într-o singură zi, notează Mediafax.

UPDATE Alexandr Tolmacev din Duma de Stat a declarat că orice stat american care vrea să se desprindă de Statele Unite și să adere la Federația Rusă va fi luat în considerare.Deputatul rus din Parlamentul de la Moscova răspundea unui sondaj online, care arăta că unii americani doreau ca statele lor să se desprindă de SUA, potrivit Newsweek.

UPDATE Președintele Volodimir Zelenski, a declarat că mai mult de jumătate dintre rachetele și dronele pe care Rusia le-a lansat marți asupra Ucrainei au fost doborâte, informează Rador. ”Până în această dimineaţă, au fost lansate 28 de rachete, dintre care 20 au fost doborâte. Mai mult de 15 drone, aproape toate fiind drone de luptă iraniene. Majoritatea au fost doborâte. Le sunt recunoscător tuturor luptătorilor noştri din Forţele Aeriene, Forţele Terestre şi serviciile de informaţii implicate în apărarea împotriva acestor lovituri ruseşti”, a transmis Zelenski, în ultima sa adresare către populaţie.  

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Război în Ucraina, ziua 230: Bilanț macabru și reuniune G7. Moscova amenință NATO, Rusia e acuzată de terorism și crime de război
Război în Ucraina, ziua 229: Rachete deasupra Moldovei. Rusia atacă orașe, Putin acuză terorism, iar șeful ONU e "profund șocat"

Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.

/VIDEO/ Istoria de succes a unicului wine bar moldovenesc din Copenhaga: „Să dezvolți o afacere în Danemarca e fantastic”
/VIDEO/ Istoria de succes a unicului wine bar moldovenesc din Copenhaga: „Să dezvolți o afacere în Danemarca e fantastic”
/PROMO/ Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu - invitatul de astăzi al emisiunii „Cutia Neagră”. De la 19:55, doar la TV8
/PROMO/ Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu - invitatul de astăzi al emisiunii „Cutia Neagră”. De la 19:55, doar la TV8
/VIDEO/ Gazele și căldura s-ar putea ieftini! Două scenarii și condiția pentru Tiraspol, după 1 ianuarie 2025
/VIDEO/ Gazele și căldura s-ar putea ieftini! Două scenarii și condiția pentru Tiraspol, după 1 ianuarie 2025
/VIDEO/ Toamna premierelor la TV8: Seriale, emisiuni de divertisment, un reality show și un talk show de excepție
/VIDEO/ Toamna premierelor la TV8: Seriale, emisiuni de divertisment, un reality show și un talk show de excepție
/ULTIMA ORĂ/ Cine e moldoveanca din Israel, ucisă în atacul terorist de la Tel Aviv. Avea o fiică de 6 ani
/ULTIMA ORĂ/ Cine e moldoveanca din Israel, ucisă în atacul terorist de la Tel Aviv. Avea o fiică de 6 ani

/VIDEO/ Mark Rutte, la Kiev. E prima vizită externă al noului secretar general NATO

missing
03 octombrie 2024, ora 15:45

Mark Rutte efectuează în aceste zile, la Kiev, prima deplasare oficială de când a preluat funcția de secretar general NATO. Oficialul s-a întâlnit cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Anunțul a fost făcut pe pagina oficială a liderului de la Kiev.

În postarea sa, Zelenski a punctat faptul că prima vizită al lui Rutte are loc în Ucraina: „Acest lucru este cu adevărat important”

Cu ocazia vizitei, oficialul ucrainean a amintit că obiectivul principal al țării sale este aderarea completă la Alianța Nord-Atlantică.

Printre alte subiecte discutate de cei doi oficiali se numără: Planul de victorie al Ucrainei, situația de pe câmpul de luptă, nevoile actuale ale armate și colaborarea suplimentară cu vecinii Ucrainei.

TV8.md amintește că fostul prim-ministru olandez Mark Rutte a preluat oficial funcția de secretar general al NATO săptămâna aceasta, iar Ucraina este cap de afiș în lista sa de priorități și obiective.

Foto: tg/Zelenskiy/Official

Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa. Fiecare din noi își dorește o viață mai bună pentru copiii săi. Bogații din Rusia nu sunt o excepție. Principala destinație de trai a odraslelor oamenilor din anturajul lui Putin sunt țări din Europa de Vest și SUA. Unde se bucură de educație de top, viață de lux și rețele globale de afaceri. Lista oligarhilor și demnitarilor ruși cu familii și proprietăți în Occident, inclusiv în Uniunea Europeană, este foarte lungă. Semn că, dincolo de ce le spun ei oamenilor de la televizor despre degradarea Occidentului, ceea ce au ei mai drag – familiile și banii, țin tocmai în această parte a lumii. Acolo unde există siguranță, cultură și progres. 
Cutia Neagră
Cutia Neagră
În noul editorial „Verde-n ochi” cu Mariana Rață aflăm de ce corupții și criminalii se tem de Uniunea Europeană și se opun procesului de integrare a Republicii Moldova în UE. Principalul motiv este frica de pușcărie. În UE, politicienii corupți se tem de procurori și judecători. În Rusia, lucrurile stau pe dos. În momentul în care țara noastră va deveni membră a UE, marii corupți din Moldova nu vor mai putea scăpa de pușcărie decât refugiindu-se în Rusia sau Africa. Cel mai dureros pentru ei însă este că vor pierde toate bunurile obținute prin fraudă: case luxoase, mașini scumpe, avioane, iahturi, conturile bancare ticsite cu bani furați de la noi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președintele Parlamentului, Igor Grosu este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Noua ediție „Verde-n ochi” cu Mariana Rață este despre una dintre cele mai importante manipulări folosite de cei care sunt împotriva apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Interviu exclusiv cu fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. /Detalii din culisele luptei politice cu Plahotniuc, dar și despre confruntarea cu Putin.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cum și-au schimbat retorica în timp unii candidați la scrutinul prezidențial
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cum și-au schimbat retorica în timp unii candidați la scrutinul prezidențial
/PROMO/ Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu - invitatul de astăzi al emisiunii „Cutia Neagră”. De la 19:55, doar la TV8
/PROMO/ Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu - invitatul de astăzi al emisiunii „Cutia Neagră”. De la 19:55, doar la TV8
/VIDEO/ Bani de la stat pentru a critica guvernarea: Cum a ajuns Danemarca pe locul 2 în lume la capitolul libertatea presei
/VIDEO/ Bani de la stat pentru a critica guvernarea: Cum a ajuns Danemarca pe locul 2 în lume la capitolul libertatea presei
/VIDEO/ Toamna premierelor la TV8: Seriale, emisiuni de divertisment, un reality show și un talk show de excepție
/VIDEO/ Toamna premierelor la TV8: Seriale, emisiuni de divertisment, un reality show și un talk show de excepție
/VIDEO/ Danemarca, de 50 de ani în UE: Danezii se declară fericiți într-o țară cu salarii decente și fără corupție
/VIDEO/ Danemarca, de 50 de ani în UE: Danezii se declară fericiți într-o țară cu salarii decente și fără corupție

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.