Ședințele operative ale Primăriei, organizate online în fiecare zi de luni, nu vor reveni în curând la formatul de până la pandemie. Cel puțin, asta a dat de înțeles primarul general, Ion Ceban. Solicitat de TV8, el a spus că nu vede nevoia revenirii la ședințele cu prezență fizică, mai ales că asta ar însemna și aproximativ 70 de mașini ale funcționarilor publici în trafic. Iar șefii de Direcții și pretorii, cu care am reușit să vorbim, spun că le e indiferent în ce formă au loc ședințele, mai ales că fiecare are avantaje, dar și dezavantaje.
De doi ani și jumătate, de când a început pandemia, ședințele operative ale Primăriei Chișinău au loc în format online. Până atunci, în fiecare zi de luni, șefii de Direcții, adjuncții, pretorii și alți responsabili se adunau în sala de ședințe a instituției, iar la final jurnaliștii le puteau adresa întrebări. Deși perioada dificilă a trecut, Ion Ceban spune că nu vede motive să se revină la ședințele clasice. Un prim argument al lui este că mașinile funcționarilor primăriei ar supraaglomera și mai mult traficul din centru.
„Noi avem peste 70 de persoane care sunt implicate în ședința operativă. Asta sunt șefii de direcții, șefii de subdiviziuni, adjuncții, pretorii sau preturile. Asta ar însemna că va trebui să îi aduc încoace dimineață, luni peste 70 de mașini. Ora în trafic, ora după trafic. Ora înainte de ședință, ora după ședință. Plus staționarea”, a declarat primarul capitalei, Ion Ceban.
Ceban mai spune că prin ședințele online se reușește optimizarea resurselor și a timpului în subdiviziunile primăriei. Am contactat și câțiva funcționari angajați ai primăriei să le aflăm poziția. Dintre cei care ne-au răspuns la apeluri, majoritatea ne-au spus că le convin ambele opțiuni.
„Eu nu am avut niciodată nicio problemă pentru ședințele fizice și nu am vreo problemă cu cele online. Eu văd la ambele și plusuri și minusuri. Bine, eu sunt lângă Primărie și pot să vin fuga dimineață să fiu la ședință fizic. Dar Exdrupo de pe strada Industrială sau Edilitate de la Vatra, ei trebuie să lepede lucrul și să vină fuguța la Primărie și apoi o oră să meargă înapoi în loc să lucreze ora ceea”, a menționat șeful Direcției Locativ-Comunală, Ion Burdiumov.
„Pe mine mă aranjează și online și fizic. Noi avem ședințe și fizice și online. Pe mine nu mă stresează ședințele în zonă”, a vorbit pretorul sectorului Rîșcani, Vlad Menlnic.
„Noi ca și Direcție suntem localizați în apropierea Primăriei. Nu văd o problemă pentru mine să merg și să fac raportarea cu prezență fizică ori online”, a menționat șef adjunct, Direcția Educație, Tineret și Sport, Andrei Păvăloi.
Și pentru că la ședințele operative ale serviciilor primăriei, se întâmplă ca primarul să abordeze îndelung subiecte politice, care nu au nicio tangență cu problemele din oraș, l-am întrebat de ce face asta.
„- Lumea trebuie să cunoască adevărul, care e problema. Este sunt conectate.
- Sunteți la ședința Primăriei. Aveți în față șefii de Direcții și pretorii, de ce trebuie să le povestiți despre asta?
- Păi, dvs. trebuie să d-ați interpretările respective. Dumneavoastră le scoateți uneori de context și le plasați așa cum vă este comod”, a declarat primarul capitalei, Ion Ceban.
Inițial, ședințele publice ale serviciilor Primăriei municipiului Chișinău aveau loc în fiecare zi de luni, de la ora 08:30 dimineața. Ulterior, în vara lui 2019, când la conducerea capitalei s-au perindat mai mulți primari interimari, ședințele au fost suspendate pentru aproximativ o lună. Atunci fotoliul de edil de Chișinău era ocupat de actualul secretat al CMC, Adrian Talmaci, care promitea că raportările publice vor fi reluate. Dar s-a întâmplat doar după ce mai mulți jurnaliști și activiști civici au protestat la sediul Primăriei, cerând reluarea
ședințelor.