Uniunea Europeană continuă să susțină Republica Moldova în depășirea crizei energetice, oferind un nou pachet financiar destinat atât populației, cât și sectorului economic. Premierul Dorin Recean și comisara europeană pentru Extindere, Marta Kos, au semnat astăzi o scrisoare privind strategia pentru securitatea energetică în următorii doi ani. Ajutorul are drept scop asigurarea stabilă cu gaz și energie, menținerea unor prețuri previzibile și scăparea de șantajul rusesc.
„Kremlinul a creat o problemă umanitară, acum partenerii europeni vin să o rezolve. Pachetul oferit de UE ne va permite să continuăm acordarea compensațiilor, să evităm o criză umanitară și să investim în securitatea energetică a Republicii Moldova. Când falșii prieteni închid gazul, prietenii adevărați europeni deschid brațele și pornesc ajutoarele”, a declarat premierul Dorin Recean.
Cum este structurat ajutorul UE?
Pachetul financiar este împărțit în mai multe etape, fiecare având un rol specific:
1️⃣ Ajutor de urgență: 30 de milioane de euro
Acești bani au fost deja alocați pentru a sprijini populația afectată de lipsa gazului în sezonul rece. 20 de milioane au constituit ajutor umanitar pentru regiunea transnistreană, iar alte 10 milioane au fost destinate malului drept.
2️⃣ Ajutor pe termen mediu pentru populație, în valoare de 250 de milioane de euro:
✔ 151 milioane de euro – compensații pentru facturile la electricitate. Fiecare familie va achita primii 110 KWh la tariful anterior creșterii prețurilor. Această măsură va fi valabilă până în decembrie 2025.
✔ 15 milioane de euro – compensații pentru afaceri, suplimentar la ajutorul prevăzut de Guvern, ce va permite acoperirea a 50% din costurile la energie pentru sectorul agroalimentar.
✔ 20 de milioane de euro – ajutor destinat instituțiilor publice esențiale (școli, grădinițe, spitale, centre sociale), pentru a le acoperi integral facturile la electricitate.
✔ 50 de milioane de euro – fonduri pentru proiectele de eficiență energetică din cadrul programelor Satul European, ODA și eco-voucher.
3️⃣ Investiții pentru independența energetică
Guvernul, împreună cu UE, și-a propus să reducă dependența de sursele de energie rusești și să investească în soluții durabile prin: creșterea eficienței energetice a clădirilor, dezvoltarea surselor regenerabile de energie și soluții de stocare, finalizarea liniilor de interconectare energetică cu UE.
Obiectivul final este ca până în 2030, cel puțin 30% din energia consumată în Moldova să provină din surse regenerabile.
4️⃣ Sprijin pentru malul stâng al Nistrului: 60 de milioane de euro
Pentru regiunea transnistreană, UE oferă un ajutor de 60 de milioane de euro pentru acoperirea necesităților energetice până la mijlocul lunii aprilie. Acest sprijin ar acoperi aproximativ 70% din consumul social al regiunii de dinaintea crizei.
Totuși, asistența financiară vine cu condiții clare:
- acțiuni concrete prin care se respectă drepturile omului și libertățile fundamentale în regiune;
- un plan asumat prin care se actualizează treptat tarifele la energie la prețurile de piață pentru consumatorii din regiune:
- companiile mari care exportă produse vor trebui să achite prețurile de piață pentru energie;
- excluderea consumatorilor industriali cu consum mare de energie din pachetul de sprijin.
Președinta Maia Sandu a subliniat că această asistență nu este garantată dacă Tiraspolul nu respectă aceste lucruri:
„Aceste condiții vor fi discutate de către Guvern, Uniunea Europeană și sectorul asociativ, ONG-urile care au tangență, în special cu domeniul drepturilor omului și de aici a pornit discuția. Vom vedea care va fi reacția pe malul stâng, în ce măsură malul stâng își va asuma îndeplinirea acestor condiții ca să poată să primească mai departe ajutor după ajutorul de urgență de 10 zile”.
UE își propune să sprijine și în continuare Republica Moldova, a dat asigurări comisara europeană pentru extindere, Marta Kos, aflată la Chișinău:
„Vom oferi sprijin până când sectorul energetic al Republicii Moldova va deveni în totalitate independent și totalmente conectat la Europa. Noi avem grijă de statele membre ale UE atunci când este vorba de coeziune. Toți banii sunt alocați, deci merg spre Chișinău, chiar dacă noi ajutăm oamenii din regiunea transnistreană, fiindcă acest lucru este un gest uman, nu-mi închipui că în secolul XXI oamenii să fie expuși unui pericol sau chiar să poată să sufere din cauza frigului, din cauza întunericului.
Nu ne oprim aici, vă vom ajuta să reformați sistemul energetic pentru a deveni independenți. Este vorba de un ajutor enorm pe care îl oferim noi. Aceste pachete energetice reprezintă doar o parte din ajutorul oferit Moldovei, dar cu aceasta putem demonstra, vorbeam despre solidaritate adineauri”.