Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 938: Planul Kievului, explozie uriașă și arme nucleare! Șeful NATO: Putin nu are linii roșii

Maia Sandu: „Dacă Rusia va îndrăzni să atenteze la suveranitatea teritorială, vom pune în aplicare măsurile de protecție”

missing
17 octombrie 2022, ora 12:08

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, susține că în cazul în care Federația Rusă va atenta la suveranitatea și integritatea țării noastre, vor fi puse în aplicare măsurile de protecție. Declarațiile au fost făcute în cadrul conferinței de presă susținute împreună cu președinta Republicii Georgia, Salome Zourabișvili.

Totodată, șefa statului a precizat că securitatea cetățenilor este principala prioritatea a autorităților.

„Siguranța cetățenilor este pricipala preocupare a noastră și pornind de la apărarea pe care o avem în sectorul securității, din primele săptămâni de la începutul războiului am făcut solicitări către partenerii noștri pentru ca să ne ajute să ne consolidăm această capacitate de apărare, inclusiv pe această dimensiune. Avem discuții destul de bune, când o să avem rezultate mai concrete o să vă ajutăm„, a precizat președinta.

Întrebată ce măsuri va întreprinde Republica Moldova în cazul în care rachete rusești ar putea din nou să încalce spațiul aerian al țării noastre, șefa statului a precizat că vor fi aplicate măsurile de protecție, însă nu a relatat despre ce măsuri este vorba.

„Vreau să știți că siguranța și securitatea oamenilor este lucrul cel mai important. Eu sper să nu ajungem în această situație, dar dacă cumva Rusia va îndrăzni să atenteze în acest mod la suveranitatea și integritatea teritorială evident că noi vom pune în aplicare măsurile de protecție”, a încheiat Maia Sandu.

Și președinta Republicii Georgia, Salome Zourabișvili, a declarat că cele trei rachete de croazieră militare ruse reprezintă o încălcare flagrantă a spațiului nostru aerian și a neutralității țării.

„Încălcarea spațiului aerian reprezintă încălcarea integrității teritoriale. Este o acțiune dificilă, iar răspunsul nostru trebuie să fie și mai multă solidaritate între noi și Uniunea Europeană, pentru aspirațiile noastre. Să mergem pe această cale, aceasta este atitudinea Georgiei, chiar dacă Rusia vrea să schimbe aspirațiile noastre”, a declarat Salome Zourabișvili.

TV8.md reamintește că trei rachete de croazieră de pe navele militare ruse amplasate în Marea Neagră au tranzitat teritoriul țării noastre luni, 10 octombrie. Cele trei ținte aeriene au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova între ora 08.33 și 09.02. 

Țintele au parcurs direcțiile Ciornaia -Moghilev Podolsk (Ucraina) – Rîbnița - Soroca - Moghilev Podolsk, Ciornaia – Voronovka (Ucraina) – Rîbnița – Rudi (Soroca) și Ciornaia (Ucraina) – s. Popencu (Republica Moldova) – Cineșcăuți (Florești) – în direcția Ucrainei.

La scurt timp, cu o reacție a venit Ministerul de Externe de la Chișinău, care a dispus convocarea de urgență a ambasadorului rus Oleg Vasnețov, pentru a oferi explicații legate de situație.

„Republica Moldova consideră acest incident drept unul extrem de grav și regretabil care provoacă, fără îndoială, tensiuni suplimentare. Încălcarea spațiului nostru aerian național este complet inacceptabilă. Bombardarea țării vecine trebuie oprită imediat”, se menționează într-un comunicat de presă al MAEIE.

Utilizarea spaţiului aerian al ţărilor vecine pentru a ataca Ucraina este inacceptabilă, a declarat luni, 10 octombrie, Comisia Europeană, după ce Republica Moldova a denunţat folosirea spaţiului său aerian în atacuri ruseşti asupra asupra Kievului şi altor oraşe ucrainene luni dimineaţa, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Și Autoritatea Aeronautică Civilă și Ministerul Apărării au convocat în regim de urgență ședința Comisiei Interdepartamentale pentru Managementul Spațiului Aerian.

„În cadrul ședinței au fost examinate și evaluate riscurile de siguranță și securitate pentru aeronavele civile ce operează în spațiul aerian național, fiind adoptate o serie de decizii ce vor asigura diminuarea riscurilor la adresa aeronavelor civile ce efectuează zboruri spre și dinspre Aeroportul Internațional Chișinău”, menționează AAC într-un comunicat de presă. AAC mai punctează că spațiul aerian al Republicii Moldova, pe segmentul spre vest, rămâne deschis.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Rachete rusești au zburat deasupra R. Moldova. MAEIE cere explicații: Încălcarea spațiului nostru aerian, inacceptabilă
Șefa statului, despre cele trei rachete rusești care au tranzitat teritoriul Moldovei: „Cerem să ne fie respectate hotarele”
Ministerul Apărării dezminte că spațiul aerian al Republicii Moldova ar fi fost survolat din nou de rachete

Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova și cum îi susținem pe cei deja prezenți, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți și Dumitru Vicol, analist financiar.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 938: Planul Kievului, explozie uriașă și arme nucleare! Șeful NATO: Putin nu are linii roșii
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 938: Planul Kievului, explozie uriașă și arme nucleare! Șeful NATO: Putin nu are linii roșii
/VIDEO/ Sfaturile unui tânăr, condamnat pentru că și-a lovit mama: „Se poate de evitat dacă te adresezi la psiholog”
/VIDEO/ Sfaturile unui tânăr, condamnat pentru că și-a lovit mama: „Se poate de evitat dacă te adresezi la psiholog”
/LIVE TEXT/ Război Israel-Hamas, ziua 348: Pagere explozive, oraș zombi și bilanț greu! Hezbollah promite răzbunare
/LIVE TEXT/ Război Israel-Hamas, ziua 348: Pagere explozive, oraș zombi și bilanț greu! Hezbollah promite răzbunare
/VIDEO/ „Lupta generațiilor” revine la TV8: Emisiunea are un moderator celebru și multe surprize
/VIDEO/ „Lupta generațiilor” revine la TV8: Emisiunea are un moderator celebru și multe surprize
„Scandalul Gorgan”: Ex-șeful Statului Major a fost pus sub învinuire în dosarul pentru trădare de patrie
„Scandalul Gorgan”: Ex-șeful Statului Major a fost pus sub învinuire în dosarul pentru trădare de patrie

Nemulțumiri în jurul bugetului municipal Chișinău pentru 2024. Consilier PSRM: „Ridică numeroase semne de întrebare”

missing
18 septembrie 2024, ora 21:36

Bugetul municipal Chișinău pentru anul 2024, aprobat cu mare greu, după dispute și discuții îndelungate, ridică numeroase semne de întrebare legate de felul în care au fost repartizate cheltuielile. Declarația a fost făcută de consilierul municipal socialist, Alexandr Odințov, în cadrul ediției de miercuri, 18 septembrie, a emisiunii „Новая неделя” de la TV8. 

Odințov a criticat faptul că autoritățile municipale au renunțat la compensațiile pentru căldură, dar în schimb, au triplat bugetul evenimentelor pentru diaspora și concerte în orașele din Europa. 

Potrivit consilierului municipal, colegii săi socialiști nu au votat bugetul pentru 2024 din acest motiv și din cauză că propunerile lor de finanțare a programelor sociale nu au fost sprijinite în CMC.

„Fracțiunea MAN (partidul condus de primarul Ion Ceban) nu a susținut niciuna dintre propunerile fracțiunii Partidului Socialiștilor. Am fost revoltați de asta, am spus că suntem pregătiți să susținem bugetul dacă ar fi acceptat unele dintre propunerile noastre. Avem propriile noastre promisiuni electorale de garanții sociale pentru pensionari și așa mai departe. Dacă cândva fondul de compensații la căldură se ridica la 120-150 de milioane de lei, acum este de doar 12 milioane. Am propus să reducem costurile pentru a găsi fonduri pentru compensații, dar nu am fost ascultați”, a spus Odințov.

Consiliul Municipal Chișinău a aprobat bugetul orașului pentru anul 2024 cu o întârziere de șase luni, abia pe 30 iulie. 37 de consilieri au votat documentul. Este vorba despre consilieri de la MAN, PAS, Platforma DA și PCRM. Socialiștii s-au abținut de la vot.

Potrivit documentului, bugetul Chișinăului pe anul 2024 prevede venituri în sumă de 7,717 miliarde lei, inclusiv transferuri de la bugetul de stat în sumă de 3,976 miliarde lei. Cheltuielile se vor ridica la 8,365 miliarde lei. Deficitul bugetar în sumă de 647,7 milioane lei este planificat a fi acoperit din soldul fondurilor din contul bugetului municipal, care la finele anului 2023 se ridica la 175,3 milioane lei, precum și din împrumuturi interne și externe.

Noua ediție „Verde-n ochi” cu Mariana Rață este despre una dintre cele mai importante manipulări folosite de cei care sunt împotriva apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Interviu exclusiv cu fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. /Detalii din culisele luptei politice cu Plahotniuc, dar și despre confruntarea cu Putin.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Caruselul lui Șor! Un om din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc, sponsor de milioane al „GagauziyaLand”
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Caruselul lui Șor! Un om din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc, sponsor de milioane al „GagauziyaLand”
/VIDEO/ Sfaturile unui tânăr, condamnat pentru că și-a lovit mama: „Se poate de evitat dacă te adresezi la psiholog”
/VIDEO/ Sfaturile unui tânăr, condamnat pentru că și-a lovit mama: „Se poate de evitat dacă te adresezi la psiholog”
/VIDEO/ Moldova sau Veneția? Imagini ca în filme din raioane: Mașini scoase cu macaraua de sub apă și drumuri transformate în râuri
/VIDEO/ Moldova sau Veneția? Imagini ca în filme din raioane: Mașini scoase cu macaraua de sub apă și drumuri transformate în râuri
/VIDEO/ „Lupta generațiilor” revine la TV8: Emisiunea are un moderator celebru și multe surprize
/VIDEO/ „Lupta generațiilor” revine la TV8: Emisiunea are un moderator celebru și multe surprize
/VIDEO/ Terifiant! Două tinere luate de apă au ajuns sub roțile unei mașini, pe o stradă din Chișinău. Alți locuitori înoată pe drumuri
/VIDEO/ Terifiant! Două tinere luate de apă au ajuns sub roțile unei mașini, pe o stradă din Chișinău. Alți locuitori înoată pe drumuri

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.