Reforma justiției trebuie să fie radicală, rapidă și eficientă, susține ex-deputatul Octavian Țîcu. Potrivit acestuia, problema sistemului de justiție din Republica Moldova este că „lucrează pentru cei de la putere și pentru sine”. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 18 octombrie a emisiunii „Freedom” de la TV8.
„Timpul lucrează împotriva guvernării, asta e problema. Sistemul de justiție este o castă în sine, care are două metehne, el lucrează pentru cei de la putere și pentru sine. Asta e toată problema sistemului de justiție, el în sine este un stat, care își are propriile ordini, se înțeleg între ei, sunt cumetri, judecători, procurori, avocați, își trag sforile, merg la nunți, cumetrii. Deci, între ei există o castă. Această castă se orientează politic în funcție de ce simte”, a subliniat Octavian Țîcu.
„Sistemul de justiție este în așteptare, el vrea să vadă ce se întâmplă”
„Unii guvernatori de la noi, cum ar fi Voronin, Plahotniuc au călărit justiția, dar de fapt, justiția prin telefon e o meteahnă a perioadei sovietice și atunci, nomenclatura comunistă scăpa, pentru că un telefon de sus de la partid, îți rezolva toate dosarele. Tu puteai fi, spre exemplu, pentru mari dosare de corupție, doar strămutat, nomenclatura nu se pedepsea niciodată. Meteahna asta a trecut în perioada postcomunistă, pentru că am fost guvernați de nomenclaturiști, începând cu Snegur, Sangheli și terminând cu Voronin și Lucinschi.
Această meteahnă a justiției n-a fost decapitată până la ora actuală și sistemul de justiție este în așteptare, el vrea să vadă ce se întâmplă. Dacă se clatină barca guvernării și vin ceilalți înapoi la putere: Andronachi, Plahotniuc, Șor, Dodon, ce se întâmplă cu oamenii curajoși.
Acesta e sistemul de justiție, când tu nu ai claritatea situației, deci ei, sunt în expectativă. De aceea, reforma trebuie să fie radicală, rapidă și eficientă cu oameni care să fie penalizați pentru chestia asta și trebuie de rupt capul”, a declarat fostul deputat.
„Orice judecător îți poate îngropa un dosar, tergiversa”
„Avocații știu tertipuri, dar chestiunea jumătăților de măsură este o lecție pe care n-o învață. Machiavelli spunea că instabilitatea de jumătățile de măsură sunt instabile și periculoase, ele oricând se pot întoarce”, a punctat Țîcu.
Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md