Azerbaidjanul este gata să livreze gaze Republicii Moldova, inclusiv în stânga Nistrului. Cel puțin asta declară președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care precizează că a abordat subiectul cu omologul său azer zilele trecute, la forumul economic de la Davos. Tot astăzi, liderul de la Kiev a reiterat că este gata să livreze centralei de la Cuciurgan cărbune, ceea ce ar face posibilă reducerea tarifelor la energie pentru toată țara cu 30 la sută. Criza energetică a fost subiect de discuție în cadrul unei întrevederi la Kiev cu președinta Maia Sandu. Șefa statului a ales să-l viziteze pe Zelenski în ziua în care acesta împlinește 47 de ani.
Șantajul energetic al Rusiei în raport cu Republica Moldova a fost subiectul de bază abordat astăzi de cei doi președinți. Volodimir Zelenski spune că Ucraina este gată să livreze cărbuni centralei de la Cuciurgan, fapt ce ar permite o reducere a tarifelor la energie.
„Există o înțelegere deplină între mine cu președinta Maia Sandu. Datorită colaborării Ucrainei cu Republica Moldova, este posibilă aprovizionarea întregii Moldove cu energie electrică la prețuri mai mici cu 30 la sută, cu ajutorul cărbunelui nostru.”
Totodată, președintele ucrainean spune că există și posibilitatea de a aproviziona stânga Nistrului cu gaze din Azerbaidjan.
„Eu am discutat cu președintele azer Aliev, recent la întâlnire de la Davos. Azerbaidjanul are gaz de producție locală și asta este foarte important. Gaz ce poate fi exportat în regiunea noastră și să majoreze exporturile nu doar spre Moldova, dar și spre Slovacia. Deci este gaz. Sunt și rute de livrare din Azerbaidjan. Acum este important să fie voință politică să lucrezi pentru oamenii tăi, dar nu pentru Moscova, pentru un portofel din umbră, precum fac unele personaje din Europa de est.”
Pe lângă securitatea energetică, cei doi președinți de țară au discutat despre securitate, comerț, dar și despre ajutorul reciproc pe calea integrării în UE.
„Integrarea noastră europeană nu este doar o cale către prosperitate și o democrație mai puternică, ci și o contribuție la securitatea și progresul întregii regiuni și a UE. Moldova împreună cu Ucraina avansează în reforme, consolidează instituțiile și modernizează economia pentru a îndeplini standardele UE. În același timp, continuăm să investim în conexiuni de transport și puncte de trecere a frontierei pentru a consolida benzile de solidaritate. Abia așteptăm ziua în care aceste benzi funcționează invers, ajutând Ucraina să se reconstruiască cu tot ce este necesar pentru reconstrucție.”
Alături de președintă, astăzi la Kiev a mers și ministrul de Externe. Mihai Popșoi a semnat cu omologul său din Ucraina un acord prin care diplomele între Moldova și Ucraina vor fi recunoscute reciproc. Acest acord va facilita mobilitatea profesională și educațională între cele două țări, oferind oportunități mai bune pentru studenți și profesori. Profesorii din Ucraina vor putea să predea în școlile din Moldova, iar cei din Republica Moldova vor avea acces la mai multe oportunități de colaborare în Ucraina.