Materialele dosarului în care procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, este cercetat pentru abuz de serviciu, corupere pasivă și fals în declarații conțin mai multe înscrisuri ridicate din biroul de serviciu al lui Stoianoglo din care reiese, că acestuia i se „raporta” fiecare pas al cauzei penale de revizuire a sentinței irevocabile în privința controversatului om de afaceri, Veaceslav Platon. Potrivit Procuraturii Anticorupție (PA), Stoianoglo cunoștea ce se întâmpla în acel dosar și personal conducea acțiunile procurorilor la realizarea procesului de revizuire.
Conform informațiilor făcute publice de Procuratură, în agendele lui Stoianoglo, administrate în calitate de probe, „au fost stabilite multiple mențiuni făcute personal de acesta, conform cărora în zile de sâmbătă, de obicei la ora 15:00, avea programate cu regularitate întrevederi cu Platon, după ședințele pe care le avea cu procurorii ce investigau dosarele în privința lui Platon sau în care era interesat”.
Aceste circumstanțe se probează și prin alte înscrisuri, dar și prin declarațiile martorilor, care urmează a fi audiați în cadrul ședințelor de judecată.
„Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, prin acțiuni unice în istoria Republicii Moldova, a făcut uz de dreptul de a depune demers de eliberare din detenție a condamnatului Veaceslav Platon, neglijând faptul că ultimul pe lângă calitatea de condamnat în procedura de revizuire, deținea statut de inculpat în mai multe cauze penale aflate pe rol în instanțele de judecată în care risca o pedeapsă exclusiv cu închisoarea.
Așadar, această eliberare a lui Platon din închisoare i-a permis să părăsească teritoriul Republicii Moldova, în timp ce figura în multiple dosare penale, și i-au permis să rămână un fugar în libertate până în prezent”, mai scrie PA.
Prima ședință de judecată în dosarul în care Alexandr Stoianoglo este acuzat de abuz de serviciu, corupere pasivă și fals în declarații, va avea loc în data de 31 octombrie. Ședința va avea loc la Judecătoria Buiucani.
Alături de Alexandr Stoianoglo, pe banca acuzaților merg și procurorii PCCOCS Elena Ceruța și Dumitru Răileanu, cărora le este incriminat că au acționat împreună și de comun acord cu procurorul general suspendat, la eliberarea din detenție a controversatului om de afaceri, Veaceslav Platon și renunțarea ilegală la acuzare.
TV8.md reamintește că Procuratura a trimis în judecată, pe 17 octombrie, cu rechizitoriu, cauza penală de învinuire a procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, pe alte trei capete de acuzare. Este vorba despre abuz de serviciu, corupere masivă și fals în declarații.
Potrivit PA, abuzul de serviciu ar fi fost săvârșit în interesul unui organizații criminale, manifestat prin eliberarea din detenție a condamnatului Veaceslav Platon și renunțarea ilegală la acuzare, în rezultatul căruia a fost cauzat bugetului public național un prejudiciu în sumă de 869.224.839,76 de lei.
Stoianoglo mai este acuzat de corupere pasivă, manifestată prin primirea și acceptarea de bunuri și avantaje sub orice formă ce nu i se cuvin de la Veaceslav Platon, în sumă de 63.233.032,7 lei.
Acuzația de fals în declarații este caracterizată prin neincluderea intenționată în declarația de avere și interese personale a faptului că soția sa, începând cu data de 5 ianuarie 2021, este unul din beneficiarii efectivi ai unei societăți înregistrate în Ucraina.
Cauza penală a fost expediată în judecată și în privința a doi procurori din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, cărora le este incriminat că au acționat împreună și de comun acord cu Stoianoglo, la eliberarea din detenție lui Platon și renunțarea ilegală la acuzare.
Concomitent, Procuratura Anticorupție efectuează în continuare urmărirea penală pe alte două cauze penale în care este vizat procurorul general suspendat și care se referă la abuzul de serviciu comis în calitate de ex-președinte al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului Republicii Moldova, dar și cu privire la îmbogățirea ilicită a acestuia.
În decembrie 2021, Procuratura Anticorupție a trimis în instanță dosarul pe un capăt de acuzare, în care este vizat Alexandr Stoianoglo. Este vorba despre depășirea atribuțiilor de serviciu. Iar în iunie 2022, pe masa magistraților a ajuns dosarul în care Stoianoglo este învinuit de săvârșirea infracțiunii de încălcare a inviolabilității vieții personale a lui Viorel Morari, fost procuror-șef al Procuraturii Anticorupție.
Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md