La două zile de când a fost sancționat de Statele Unite al Americii pentru acte de corupție, oligarhul Vladimir Plahotniuc susține că avocații săi vor analiza sancțiunile pe care le numește „un efect de așteptat după bocetele, isteriile și insistențele Maiei Sandu pe lângă cancelariile străine”. Declarațiile au fost făcute într-un interviu pentru un portal media din țară.
„Toate astea nu schimbă cu nimic determinarea mea de a reveni în politică și a scoate țara din criză”, a spus Vladimir Plahotniuc.
„Avocații mei vor analiza contestarea acestor sancțiuni pentru a demonstra că Maia Sandu a operat cu falsuri și minciuni pentru a denigra un oponent politic de care ea se teme până azi, chiar dacă eu am stat la distanță de procesele politice din țară...Nu am să comentez acum toate acțiunile disperate pe care le fac unii procurori la indicația Maiei Sandu pentru a căuta și acumula probe împotriva mea. După trei ani de căutări, dosarele inițiate de procurori nici în judecată nu au ajuns, grație lipsei de probe. Învinuirile celor din PAS în adresa mea s-au dovedit a fi un balon umplut cu aer galben”, a declarat Plahotniuc.
Oligarhul a fugit din Republica Moldova în iunie 2019. Acesta este învinuit pe trei capete de acuzare în dosarul penal „Metalferos”: crearea și conducerea unei organizații criminale; escrocherie în proporții deosebit de mare; spălare de bani, în dosarul „Frauda Bancară” și dosarul „Kuliok”.
Cu toate acestea, Plahotniuc susține că în timpul guvernării PDM, managerii desemnați ar fi ridicat la maxim profitabilitatea întreprinderilor.
„Eu personal am fost învinuit și în alte cazuri, de alte personaje, precum că prin diverse scheme am furat milioane și sute de milioane din diferite instituții ale statului, ca Metalferos, Moldtelecom, ASP, Energocom. Realitatea este că toate aceste întreprinderi la începutul guvernării noastre noi le-am preluat în situații financiare precare sau nu prea bune.
Cu toate acestea, opoziția de atunci și în special liderii PAS-ului afirmau că noi, guvernarea PDM, facem scheme și că pe lângă plățile care le fac aceste întreprinderi la stat, guvernarea noastră, prin diverse scheme, delapidează aceste întreprinderi de sute de milioane de lei și le însușește. Iar din 2019 a fost dată comanda politică să fie găsite dovezi în acest sens”, se apără acesta.
Fostul președinte al Partidului Democratic din Moldova, care a fugit din țară, a declarat în cadrul aceluiași interviu că revine în politică. Plahotniuc nu va reveni, însă, și în Republica Moldova. Oligarhul sugerează că cel mai probabil va face politică de la distanță, iar cu oamenii de acasă și oponenții politici va comunica prin intermediul platformelor online.
TV8.md reamintește că, SUA au introdus sancțiuni împotriva a doi oligarhi moldoveni, fugiți din țară. Este vorba despre Vladimir Plahotniuc și deputatul fugar Ilan Șor. Sancțiunile prevăd inclusiv faptul că cei doi nu pot intra pe teritoriul Statelor Unite ca și imigranți. Soția lui Ilan Șor este vizată și ea de sancțiune.
Membrii Comisiei de Relații Externe a Senatului și a Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei din Congresul Statelor Unite ale Americii (SUA) au semnat la sfârșitul lunii iulie o scrisoare deschisă către președintele american, Joe Biden, în care i-au cerut să introducă sancțiuni împotriva lui Vladimir Plahotniuc, Veaceslav Platon și Ilan Șor.
Amintim că în prezent, procurorii au în gestiune mai multe dosare penale în care este vizat Vladimir Plahotniuc. Într-un caz este acuzat de spălare de bani, după ce a primit pe contul personal dividende și împrumuturi de la câteva companii offshore, în sumă de peste 200 de milioane de lei. Transferurile au fost efectuate între anii 2016-2019.
De asemenea, Vladimir Plahotniuc este cercetat pentru îmbogățire ilicită. Cauza penală a fost inițiată de PCCOCS în noiembrie 2021, după ce procurorul general interimar Dumitru Robu a anulat ordonanța de refuz în efectuarea urmăririi penale, emisă în vara anului 2021.
Anterior, Serviciul de Informații și Securitate a transmis o sesizare procurorilor în care anunța că Plahotniuc este beneficiarul efectiv al unor bunuri din străinătate estimate la peste 160 de milioane de lei. Este vorba despre vilele lui Plahotniuc din Elveția, Franța și România, 5 autoturisme și un yaht, înregistrate în Elveția, care urmează a fi puse sub sechestru de autoritățile străine, la solicitarea procurorilor moldoveni. Vilele au fost descoperite de jurnaliștii de investigație de la Rise Moldova încă în anul 2018.
Vladimir Plahotniuc este vizat și în dosarul numit generic ASP. Procurorii verifică cum au fost emise acte de identitate pe numele mai multor persoane din anturajul lui Plahotniuc, cu încălcarea procedurilor, inclusiv în lipsa solicitanților acestor acte.
Amintim că ASP i-a perfectat lui Plahotniuc și o identitate falsă. Actele pe numele Novak Vladislav Vladimir au fost emise la solicitarea SIS-ului în vara anului 2018.
Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md