Compania „Moldovagaz” a redus volumul de gaze naturale livrate în regiunea transnistreană pentru luna noiembrie. Din cele 171 de milioane de metri cubi de gaz livrate de concernul rus, Gazprom, Republicii Moldova, în regiunea transnistreană vor fi livrate doar 69 de milioane de metri cubi de gaz pe lună. Astfel, din această cauză starea de urgență în sectorul energetic din stânga Nistrului a fost prelungită până pe 1 decembrie.
Mai mult, așa-zisele autorități de la Tiraspol au precizat că Chișinăul a încălcat în mod grav acordul existent între Moldovagaz și Gazprom. Tiraspolul a convocat așa-zisul Consiliul de Securitate, la care participanții au calificat acțiunile companiei Moldovagaz ca „fiind fără precedent și perfide, subliniind că în acest fel sunt puse în pericol întreaga industrie și bunăstarea economică a regiunii”
„SA „Moldovagaz” a notificat regiunii transnistrene restricționarea de către Moldova a furnizării de gaze naturale la 69 de milioane de metri cubi pe lună (2,3 milioane de metri cubi pe zi). Spre comparație, în octombrie, au fost furnizați zilnic 3,9 milioane de metri cubi, iar acest volum nu a acoperit cererea cu o treime. În cadrul ședinței, s-a reținut că pentru consumul intern al populației, asigurarea infrastructurii sociale și a industriei din regiunea transnistreană, este nevoie de aproximativ o sută de milioane de metri cubi de gaz pentru o lună. Alți 90 de milioane de metri cubi sunt necesari pentru a genera energie electrică pentru export în Moldova (pentru aprovizionarea 100% a pieței de energie a statului vecin)”, scrie presa locală.
Contactat de TV8, șeful Moldovagaz a precizat că cantitatea de gaz livrată Transnistriei a fost redusă din motiv că trebuie aprovizionată toată țara cu gaze naturale.
„Trebuie să aprovizionăm cu gaze naturale consumatorii întregii țări. Mai bine i-aș sfătui pe ei să tacă dacă mergem conform legii trebuie în general să-i suspendăm pentru că nu achită. „Moldovagaz” nu are relații economice oficiale cu conducerea regiunii transnistrene. Întreprinderea, în cadrul legislației naționale a Republicii Moldova, interacționează cu societatea Tiraspoltransgaz și are dreptul de a distribui în mod independent volumele de gaze naturale achiziționate, în funcție de îndeplinirea de către contraparte a obligațiilor contractuale”, a relatat Vadim Ceban.
Între timp, pretinsul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski susține că dialogul cu partea rusă continuă. Transnistrenii pregătesc noi apeluri către președintele Federației Ruse, administrația președintelui Federației Ruse, Duma de Stat, Consiliul Federației și reprezentanții Gazpromului.
Tot în cadrul acestei ședințe aceștia au remarcat că în prezent nu există probleme cu furnizarea de energie electrică în interiorul regiunii, iar în cazul opririi complete a furnizării de gaze naturale către MGRES, întreprinderea dispune de o rezervă de cărbune de 75.000 de tone, care va asigura regiunea transnistreană cu energie timp de 2 luni.