Cei care nu au reușit să se înregistreze pe site-ul de compensații al Guvernului, mai au la dispoziție încă zece zile. Autoritățile anunță că pe 15 noiembrie încheie înscrierile, după care vor începe verificările veniturilor, dar și împărțirea consumatorilor pe categorii. Unele persoane care deja s-au înregistrat ne-au spus că speră ca statul să le acopere cel puți 50 la sută din factură.
„Nu, dar urmează. Mult, mult. 50%”.
Și acestă pensionară, care face parte din categoria persoanelor vulnerabile spune că și-ar dori ca Guvernul să acopere măcar jumătate din factură. Femeia ne-a spus că deja a completat cererea. Pe lângă ajutor, însă, așteaptă ca statul să ridice pensiile.
Chiar dacă platforma a fost lansată pe 11 octombrie curent, unii nici nu au auzit de ea.
„Nu sunt la curent pur și simplu cu toate aceste întrebări... Nu. Cred că nu, eu sunt pensionar”.
„Anul trecut ne-a ajutat și cred că o să ne ajute și anul acesta. Noi suntem mulțumiți, noi nu avem nimic contra, măcar că pensia noastră este mică. Noi înțelegem tot. Noi nu cerem mai mult, nici nu venim să protestăm pentru că știm că într-o zi nu se rezolvă”.
„Eu sunt recunoscătoare pentru că cei care spun că pensia este mică înseamnă că nu au contribuit și nu nu au lucrat”.
Data limită anunțată de autorități este 15 noiembrie, totuși, platforma va rămâne deschisă și în celelalte luni.
„Atenție, 15 noiembrie este data limită până la care ne înscriem pentru compensații pe portalul compensații. După 15 noiemrbie vom lua decizie în dependență de gradul de vulnerabilitate energetică cât și cărei categorii compensăm în factură”.
Deși, la modul practic, deputații nu întrunesc condițiile pentru a primi compensații, ținând cont că au un salariu de aproape 40 de mii de lei pe lună, iar condiția ar fi, un venit de maxim 15 mii de lei, totuși, și unii aleși ai poporului s-au înscris pe site-ul de ajutor al Guvernului.
Alții, însă, au recunoscut că nu au nevoie, pentru că își permit.
„Deputați toți se vor descurca că au leafă bună, au de toate, dar asta nu durează. Asta durează până se termină”.
„Nu. Nu. Eu am și copii care mă vor ajuta”.
„Eu nu sunt eligibil fiindcă salariul meu este mai mare de 15 mii. M-am înregistrat pentru a crea sistemul statistic, dar am bifat că nu pretind la compensații”.
„- Faceți partea din categoria deputaților care primesc o pensie mare. Vă ajunge pensia pentru... - Tu ce? Ești sănătoasă? - Da. - Da? Pensie mare? Tiha. Să robești nouă ani de zile la Președinție și să primești 14 mii de lei pensi, asta este pensie mare? Să stai în Curtea Constituțională și să nu faci nimic, dar să primești 40 de mii salariu, e mai mult, e mai bine, e mai rău, cum e? - O să aplicați la compensații? ” .
Pentru înregistrarea cererii pe site-ul compesatii.gov.md este nevoie de actul de identitate al solicitantului şi al membrilor de familie, dar și de codul de identificare al consumatorului casnic, care apare în factură.