Anul trecut, 21 de femei au fost ucise, iar peste 5.000 au apelat la linia fierbinte pentru ajutor. Sunt cifrele prezentate astăzi la lansarea campaniei „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen". Femei cu funcții publice, reprezentanți ai ONG-urilor, dar și oameni de rând s-au adunat în centrul capitalei pentru a pune umărul la combaterea violenței împotriva femeilor și fetelor.
Îmbrăcate în nuanțe de portocaliu, zeci de femei s-au adunat pentru a marșălui în semn de susținere față de femeile supuse abuzurilor si violenței.
An de an, crește numărul de femei care raportează acte de violență, totuși fiecare act de violență se poate sfârși cu un final tragic, iar de cele mai dese ori, reprezentatele sexului femenin sunt agresate în familie, de soți, iubiți, părinți sau frați. Asta au spus și statisticile din anul trecut.
„În anul 2023, 21 de femei au fost ucise. 5224 de femei au apelat la linia fierbinte pentru ajutor, 5723 de ordine de restricție de urgență, au fost eliberate. Cifre dureroase pentru că în spatele lor sunt destine reale, femei, fete care au suportat o formă sau alta de violență”, a spus vicepreședinta parlamentului, Doina Gherman.
„O manifestație de amploare pentru a contribui la partea de prevenire a acestui flagel care se întâmplă în țara noastră, statisticile sunt încă destul de triste, șapte din zece femei au trecut prin cel puțin o formă de violență de la vârsta de 15 ani”, a susținut reprezentanta UN Women Moldova, Svetlana Andrieș.
„Am venit pentru a susține această campanie pentru a exclude orice discriminare de gen dintre femei și bărbați, pentru că și femeile sunt puternice și demne de a fi egale.”
„Suntem împotriva oricărui tip de violență, în special împotriva cele de gen. Este o campanie merită atenția și efortul de a veni aici.”
În următoarele două săptămâni, sute de activități vor avea loc pe întreg teritoriul țării, unele susținute de agențiile ONU, altele organizate de societatea civilă, municipalități și entități guvernamentale. 16 statui, spre exemplu, fiecare având în spate o istorie dureroasă, vor ajunge în mai multe locuri publice pentru a transmite un mesaj și a crește gradul de conștientizare cu privire la violența în bază de gen.
„În această campanie ne-am dorit să portretizăm 16 istorii umane, a femeilor care au trecut prin violență și avem sloganul „Aici puteai fi tu, cere ajutor, oferă ajutor, ascultă-mă și crede-mă”, a zis reprezentanta UN Women Moldova, Svetlana Andrieș.
Campania „16 Zile de Activism” este o inițiativă globală care se desfășoară anual între 25 noiembrie, Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor, și 10 decembrie, Ziua Drepturilor Omului.