Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 963: Moscova anunță că a respins un atac ucrainean. Gazprom, contract gigant cu Serbia

Piața imobiliară continuă să fie în criză. Experții au prognoze pesimiste și dau vina pe un cumul de factori

missing
26 noiembrie 2022, ora 20:12

Piața imobiliară continuă să fie în declin. Astfel că, numărul apartamentelor noi, date în exploatare, va fi de două ori mai mic, comparativ cu anul trecut. Cel puțin asta estimează experții economici, care cred că de vină ar fi un cumul de factori.

Războiul din Ucraina, creșterea și de trei ori a prețului la materialelor de construcții, dar și scumpirea creditelor. 

În timp ce unele companii au oprit construcția blocurilor noi și așteaptă primăvara, altele caută soluții pentru a nu falimenta. 

Pe de altă parte, agenții imobiliari susțin că și la capitolul vânzări situația nu e roz, înregistrând scăderi de peste 30 de procente. 

 „Unele materiale de construcții s-au scumpit cu 300%, iar unele de la 100 la 200%. Deci s-a scumpit absolut tot. Cele mai utilizat materiale de construcții cum sunt metalul, cimentul s-au scumpit cum v-am mai spus de la 100% în sus. S-au dublat sau chiar s-au triplat unele prețuri”. 

Este principala cauză a împotmolirii domeniului de construcții, ne spune Ion Briceac, reprezentantul unei companii. 

Proiecte noi practic nu au fost începute în Chișinău, iar cele existente se derulează cu chiu cu vai. 

Ion Briceac, susține că firma sa a continuat lucrările datorită creditelor luate de viitorii proprietari. 

Totuși, din motivul scumpirii creditelor, a scăzut și cererea pentru apartamentele noi.

Un domeniu care abia își revenea după pandemie, a fost lovit primul de efectele războiului din Ucraina, ne spune un alt reprezentant al altei companii. 

La toate rele s-a adăugat și scumpirea resurselor energetice. Astfel că acum, lucrările de construcții au fost reduse practic la jumătate. 

„În unele proiecte care sunt achitate de serviciile publice achitate de stat, ele mai activează, dar ceea ce ține de construcțiile inițiale private, deci ele foarte mult au scăzut.practic noi proiecte noi cum și am spus nu avem începute în Chișinău. Toate proiecte care sunt în derulare acuma sunt începute lucrările încă de anul trecut”, a spus reprezentantul unei companii de construcții, Andrei Cavcaliuc.

Potrivit estimărilor, expertului economic, Veaceslav Ioniță, numărul apartamentelor noi, date în exploatare, va scădea de două ori, în acest an, comparativ cu anul trecut. În lâncezeală sunt și vânzările de locuințe:

„La nivel de tranzacții, chiar dacă nu există la moment o statistică oficială din partea autorităților, în medie, numărul total de tranzacții a scăzut cu 30 la sută”.

Președintele Asociaţiei Patronale a Constructorilor, Drumarilor şi Producătorilor de Materiale de Construcţie susține că aceste probleme sunt discutate cu instituțiile de resort și se caută soluții pentru ca atât dezvoltatorii, dar mai ales, oamenii care deja au plătit o bună parte din costuri și pe deasupra au credite pe spate, să treacă mai ușor peste această criză:

„Una este iată acoperirea unor părți a dobânzilor, Doi acoperirea unor părți a creditelor ipotecare, tot a dobânzilor luate de către populație, dar prea îngreunează bugetul consolidat. Pe de o parte noi acoperim chletuielile la energetică, dar dacă mai mergem și la dobânzi, atunci statul nu cred că va rezista.” 

Abia după încheierea războiului și depășirea crizei energetice ar putea duce la stabilitate în acest domeniu crede expertul în economie, Viorel Gîrbu. Însă, până atunci, lucrurile rămân încă în incertitudine: 

„Cât va dura acest lucru este foarte speculativ ca să vin cu anticipări în acest sens, dar cel puțin urmează să vedem că factori la care am făcut referință și acțiunea negativă a acestui factori se va consuma în perioada următoare și în măsură ce depășim problemele cu care ne confruntăm în prezent, piața imobiliară își va reveni”.

Datele Biroului Național de Statistică arată că în prima jumătate a acestui an, volumul lucrărilor de construcții executate la clădirile rezidențiale a scăzut cu 38,2%, la capitolul clădiri nerezidențiale cu 28,2%, iar în ceea ce privește construcțiile inginerești cu 18,4%.

Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.

/VIDEO/ Pericolul a trecut? Retrospectiva celor șase episoade de viol al fetei care a născut la 11 ani
/VIDEO/ Pericolul a trecut? Retrospectiva celor șase episoade de viol al fetei care a născut la 11 ani
/PROMO/ Secretul banilor: Cum e afectată Moldova de războiul din Ucraina, aflăm de la președintele Camerei de Comerț și Industrie
/PROMO/ Secretul banilor: Cum e afectată Moldova de războiul din Ucraina, aflăm de la președintele Camerei de Comerț și Industrie
A vrut să facă business cu mâncare pentru animale? Cum a fost reținut un șofer în timp ce încerca să treacă vama
A vrut să facă business cu mâncare pentru animale? Cum a fost reținut un șofer în timp ce încerca să treacă vama
/PROMO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/PROMO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ Călin Vieru a devenit tătic pentru a patra oară. Pe cine a adus pe lume cea de-a doua soție, Gabriela
/VIDEO/ Călin Vieru a devenit tătic pentru a patra oară. Pe cine a adus pe lume cea de-a doua soție, Gabriela

/PROMO/ Secretul banilor: Cum e afectată Moldova de războiul din Ucraina, aflăm de la președintele Camerei de Comerț și Industrie

missing
13 octombrie 2024, ora 07:00

De mai bine de doi ani și jumătate, atât autoritățile noastre, cât și oficialii din Occident spun la unison că, după Ucraina, Republica Moldova este a doua țară cea mai afectată de război. 

Evident că suntem într-o criză de securitate, cum nu a mai fost după încheierea celui de-al doilea Război Mondial, dar cât timp ne bucurăm de pace, ne frământă altă problemă -  portofelul. 

Mai exact, care este impactul războiului din țara vecină asupra economiei țării noastre- există doar pierderi economice sau și beneficii? Chiar dacă sună cinic... La acestea și alte întrebări vom încerca să găsim răspuns de la Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerț și Industrie. Duminică, ora 18:30, doar la TV8!

/VIDEO/ „Secretul banilor” la TV8: Primul interviu oferit presei de către ministra Finanțelor, Victoria Belous
/VIDEO/ Secretul banilor: Discutăm cu Vladimir Rusnac despre fondul de pensii private. Cum să adunăm lei pentru bătrânețe

Verde-n ochi: Apostoli ai minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Cutia Neagră
Cutia Neagră
De unde vin milioanele pentru destabilizări și cine își va asuma consecințele? De ce unor politicieni le este frică de integrarea în Uniunea Europeană? /Vom mai avea surprize până la alegeri? Cine ar putea fi exclus din cursa prezidențială? Cine sunt candidații care au ajuns în vizorul poliției și procurorilor?
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia. Noua ediție Verde-n ochi cu Mariana Rață este despre pensii. În ultima perioadă, am discutat cu mai mulți pensionari de la noi. Toți ei se plâng de pensia mică pe care o primesc. O bătrânică din Cantemir cu greu își stăpânea lacrimile în timp ce îmi vorbea despre pensia ei de 1200 de lei, din care cu greu se descurcă singură. Femeia întreba disperată când se vor mări pensiile și pentru bătrânii noștri necăjiți?
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, este invitatul emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa. Fiecare din noi își dorește o viață mai bună pentru copiii săi. Bogații din Rusia nu sunt o excepție. Principala destinație de trai a odraslelor oamenilor din anturajul lui Putin sunt țări din Europa de Vest și SUA. Unde se bucură de educație de top, viață de lux și rețele globale de afaceri. Lista oligarhilor și demnitarilor ruși cu familii și proprietăți în Occident, inclusiv în Uniunea Europeană, este foarte lungă. Semn că, dincolo de ce le spun ei oamenilor de la televizor despre degradarea Occidentului, ceea ce au ei mai drag – familiile și banii, țin tocmai în această parte a lumii. Acolo unde există siguranță, cultură și progres. 
Cutia Neagră
Cutia Neagră
În noul editorial „Verde-n ochi” cu Mariana Rață aflăm de ce corupții și criminalii se tem de Uniunea Europeană și se opun procesului de integrare a Republicii Moldova în UE. Principalul motiv este frica de pușcărie. În UE, politicienii corupți se tem de procurori și judecători. În Rusia, lucrurile stau pe dos. În momentul în care țara noastră va deveni membră a UE, marii corupți din Moldova nu vor mai putea scăpa de pușcărie decât refugiindu-se în Rusia sau Africa. Cel mai dureros pentru ei însă este că vor pierde toate bunurile obținute prin fraudă: case luxoase, mașini scumpe, avioane, iahturi, conturile bancare ticsite cu bani furați de la noi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președintele Parlamentului, Igor Grosu este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Noua ediție „Verde-n ochi” cu Mariana Rață este despre una dintre cele mai importante manipulări folosite de cei care sunt împotriva apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Interviu exclusiv cu fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. /Detalii din culisele luptei politice cu Plahotniuc, dar și despre confruntarea cu Putin.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.

TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni jurnalist TV8.md, reporter TV sau editor video
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni jurnalist TV8.md, reporter TV sau editor video
/PROMO/ Secretul banilor: Cum e afectată Moldova de războiul din Ucraina, aflăm de la președintele Camerei de Comerț și Industrie
/PROMO/ Secretul banilor: Cum e afectată Moldova de războiul din Ucraina, aflăm de la președintele Camerei de Comerț și Industrie
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Secretele lui Vasile Tarlev, Bitcoinul Nataliei Morari și cine stă în spatele Victoriei Furtună
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Secretele lui Vasile Tarlev, Bitcoinul Nataliei Morari și cine stă în spatele Victoriei Furtună
/PROMO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/PROMO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
Fata de 14 ani din Ungheni, găsită după două săptămâni de la dispariție. Starea minorei
Fata de 14 ani din Ungheni, găsită după două săptămâni de la dispariție. Starea minorei

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.