Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi, 12 iunie, Duminica Mare, numită și Sfânta Treime sau Cincizecimea. Duminica Mare este sărbătorită în calendarul creştin ortodox la cincizeci de zile de la sărbătoarea Învierii Domnului. La fel ca la Paște, sunt două zile de sărbătoare, duminică şi luni. 58 de localități din țară își sărbătoresc hramul.
În această zi, se leagă o serie de tradiţii şi obiceiuri, care diferă de la o regiune la alta. În unele zone, oamenii îşi împodobesc casele şi gospodăriile cu ramuri de tei, nuc, plop sau stejar, pentru a alunga răul şi bolile. Ramurile de tei au o simbolistică aparte în această sărbătoare: se crede că teiul fereşte gospodăriile de grindină sau de duhurile rele ale zânelor. Flăcăii le aduc din păduri, după care se sfinţesc la biserică, iar credincioşii le iau acasă şi le pun la icoane.
Ramurile de tei, soc sau mure sfinţite de Duminica Mare se folosesc ca leacuri tot restul anului.
Pentru ca localnicii și oaspeții acestora să-și petreacă în siguranță activitățile, poliția a venit cu mai multe recomandări.
Cetățenii sunt îndemnați să-și programeze corect timpul și să se informeze despre traficul din zona care urmează să o tranziteze. Aceștia nu trebuie su urce la volan dacă au consumat alcool, iar înainte de a porni la drum, se vor asigura că toți pasagerii au cuplate centurile. Este absolut necesar să conducă cu viteză adaptată permanent condiţiilor de drum şi să efectueze fiecare manevră numai după o temeinică asigurare.
Totodată, oamenii trebuie să supravegheze în permanență copiii și să nu-i lase nici pentru o clipă singuri.
Este necesar să fiți atenți la lucrurile personale și să lăsați acasă obiectele de preț, să vă comportați decent și să evitați conflictele și altercațiile.
Un alt îndemn al poliției este să fie păstrată curățenia în locurile publice, iar mașinile să fie parcate doar în locuri special amenajate, unde nu creează impedimente desfășurării evenimentelor cultural-artistice.
Pietonilor li se recomndă să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării. Totodată, ei trebuie să respecte indicațiile inspectorilor de patrulare care sunt implicați la dirijarea traficul rutier, dar și să mențină ordinea publică.
În cazul oricărui impas, cetățenii pot cere ajutorul poliției.
Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md