Prețurile locuințelor au crescut anul trecut cu aproape 20 de procente fiind cea mai mare majorare din ultimii 16 ani. Asta a dus la scăderea numărului de apartamente și case vândute. Constatările îi aparțin expertului economic Veaceslav Ioniță, care spune că piața de la noi este una specifică, iar companiile de construcții nu pot scădea prețul și din cauza intermediarilor.
Expertul economic Veaceslav Ioniță susține că în Chișinău prețurile apartamentelor au crescut cu mult peste puterea de cumpărare a moldovenilor. Această teorie este susținută de statistica tranzacțiilor. În primul trimestru al anului au fost vândute cu 700 de apartamente mai puțin, față de aceeași perioadă a anului trecut.
Veaceslav Ioniță, expert economic: „Pe piața primară în 2024 am terminat cu aproape 1600 de euro metrul pătrat în variantă albă, varianta finală trebuie să mai adăugați 20 la sută și ieșiți aproape la 2000 de euro și piața secundară este 1130 de euro. Observăm că noi din 2009 până în 2016 am avut o scădere a prețurilor în municipiul Chișinău, iar în 2024 am avut cea mai mare creștere de preț începând cu 2008.”
Expertul economic crede că prețurile mari pentru locuințele din Chișinău sunt alimentate de doi factori: scumpirea considerabilă a materialelor de construcție, dar și faptul că între dezvoltatori și cumpărători există intermediari, care-și însușesc și 20 la sută din preț. În aceste condiții, Ioniță crede că este puțin probabil ca locuințele să se ieftinească. În cel mai bun caz, creșterea va încetini.
Veaceslav Ioniță, expert economic: „Costurile au crescut enorm, investitorii iau o parte mare din bani și practic companiile nu au unde scădea prețul. Modelul de funcționare a pieții imobiliare din Moldova practic face imposibilă scăderea. La noi în prezent numărul de tranzacții este și așa de două ori mai mic decât în România, de aceea piața trebuie să se ducă în sus și doar apariția unor proiecte mari imobiliare ar putea cumva tempera creșterea”.
Deși sunt de acord că prețurile sunt mari, dezvoltatorii spun că aceste sunt argumentate.
Vladimir Tonu, proprietar companie de construcții: „S-au majorat foarte tare prețurile la materialele de construcție, argumentat sau nu, nu pot să mă dau cu părerea, eu știu că procurăm cu prețuri mult mai înalte. Vrem nu vrem, oamenii nu mai muncesc cu salariile de doi, trei ani în urmă. Pentru capacitatea de procurare a Republicii Moldova prețurile sunt prea mari. În varianta în care este astăzi este prea scump un metru pătrat, dar nu e artificial costul acesta, el e argumentat.”
Companiile spun că mai multe blocuri de apartamente vor apărea în Chișinău doar după ce va fi elaborat și aprobat Planul Urbanistic General. Acest lucru ar putea dura însă și trei ani.
Vladimir Tonu, proprietar companie de construcții: „Atunci va fi o claritate, ce pot cumpăra, ce pot construi, care e regimul urbanistic, câte nivele, unde se poate de construit școală, grădiniță, blocuri locative, ceea ce astăzi nu poți face un plan și nu poți procura un teren cât nu este regimul urbanistic stabilit.”
În prezent, un moldovean are nevoie de aproximativ 15 salarii medii anuale pentru a-și permite un apartament de 70 de metri pătrați. Potrivit datelor, în 2024 moldovenii au investit în procurarea apartamentelor în Chișinău 1,6 miliarde de euro.