Guvernul a depus repetat la Curtea Constituțională (CC), sesizarea privind verificarea constituționalității Partidului Șor. Documentul a fost publicat pe 11 noiembrie, pe site-ul CC.
Se întâmplă după ce pe 10 noiembrie, Curtea Constituțională a restituit sesizarea pentru lichidarea neajunsurilor.
Ministrul Justiției a elaborat o solicitare din 50 de pagini, în care aduce 60 de argumente, care ar demonstra neconstituționalitatea formațiunii conduse de fugarul Ilan Șor, în principal, fiind vorba de finanțarea ilegală și excluderea repetată din mai multe curse electorale.
Hotărârea de Guvern privind controlul constituționalității Partidului Politic „Șor”, din 9 noiembrie, a fost publicată în Monitorul Oficial pe 11 noiembrie. În acest mod, au fost îndeplinite cerințele pentru ca proiectul să fie examinat de Curtea Constituțională.
TV8.md reamintește că miniștrii a aprobat, în cadrul ședinței de miercuri, 9 noiembrie, proiectul hotărârii de Guvern prin care Ministerul Justiției propune verificarea constituționalității Partidului Șor.
Potrivit ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, în sesizarea înaintată sunt prezentate suficiente argumente care denotă faptul că, prin toate activitățile de până acum, Partidul Șor a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și pune în pericol suveranitatea și independența Republicii Moldova.
„La toate scrutinele la care a participat, Partidul Șor a fost sancționat pentru încălcarea legislației electorale, inclusiv pentru finanțare ilegală. Mai mult, acțiunile de finanțare ilegală capătă proporții tot mai mari față de ceea ce a fost în trecut, partidul fiind investigat chiar și în prezent în cadrul unor cauze penale privind finanțarea ilicită venită din partea unui grup criminal organizat, dar și pentru sprijinul larg de care a beneficiat și beneficiază acest partid din partea serviciilor secrete ale Federației Ruse”, a menționat ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.
Conform sesizării, acțiunile comise de Partidul Șor pe parcursul ultimilor 6 ani sunt incompatibile cu principiile fundamentale ale democraţiei. În plus, pe lângă investigațiile jurnalistice, care demonstrează încercările partidului de a submina vectorul de dezvoltare europeană a Republicii Moldova cu implicarea serviciilor secrete din alte state, în document este menționat și faptul că, recent, liderul formațiunii a fost inclus pe lista de sancțiuni a Statelor Unite ale Americii.