Ministerul Muncii și Protecției Sociale va propune un mecanism Comisiei Situației Excepționale pentru a oferi compensații mai mari consumatorilor debranșați la sistemul centralizat de încălzire care sunt obligați în continuare să achite facturile de la Termoelectrica. Anunțul a fost făcut de ministrul Marcel Spatari în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la postul de televiziune TV8.
„Oamenii sunt nedumeriți de ce se întâmplă, anul trecut plăteau echivalentul la 10 la sută din consumul energetic pentru un apartament care este conectat la încălzirea termică, dar 10 la sută pe metru pătrat. Acum s-a schimbat metodologia, inițial oamenii au crezut că nu se va mai aplica deloc taxarea pentru aceste țevi de tranzit, apoi s-a schimbat metodologia și unii s-au trezit cu procentaj mai mare decât era anterior.
Nu este domeniul ministerului nostru, este de ministerul de profil care se ocupă de această metodologie, eu nu am reușit să intru în detalii și să văd cum este distribuit consumul termic pe bloc. Argumentul este că aceste apartamente care se debranșează beneficiază de încălzire nu numai din țeavă, ci și pentru au vecini care se încălzesc.
În contextul acordării compensațiilor, lumea interpretează. Ministerul Muncii și Protecției Sociale am descoperit o grămadă de probleme în fondul locativ comunal și faptul că sunt întovărășiri pomicole la care casele nu sunt înregistrate și faptul că sunt asociații de consumatori care nu au conturi individuale pe fiecare familie. Ne dăm seama că există presiune și că costul este mare, am văzut că pe factură era echivalentul a jumătate din consumul unui apartament cu două camere.
Am discutat astăzi și vom propune prin CSE un mecanism prin care să compensăm mai mult aceste facturi. Va rămâne mecanismul de calcul pentru că el este aprobat. Va fi aplicată compensația maximă pentru aceste situații cu țevile, dacă consumul estimat pentru aceste țevi de tranzit este mai mare decât în metodologia anterioară de 10 la sută. Încălzirea automonă se compensează separat”, a declarat Spatari.
TV8.md reamintește că magistrații Curții au declarat neconstituțională perceperea taxei de 10% pentru locatarii apartamentelor debranșate de la sistemul centralizat de încălzire. Cei de la Termoelectrica precizează însă că n-a fost vorba despre anularea acestei plăți, ci doar a plății fixe de 10%, pe care magistrații au considerat-o inechitabilă, deoarece nu ținea cont de particularitățile fiecărei locuințe.
Acum Termoelectrica face calculele în baza unei noi metodologii, pe care o califică drept echitabilă, dar și capabilă să susțină fiabilitatea sistemului de încălzire. Aceasta a fost aprobată prin ordinul vicepremierului Andrei Spînu. Furnizorul de căldură spune într-un comunicat, și de ce a fost nevoie de schimbarea metodologiei de calcul.
Am încercat să luăm legătura cu reprezentanții Ministerului Infrastructurii, pentru a afla dacă această metodologie, va fi păstrată în continuare sau va fi modificată, însă nu am primit un răspuns. Iar deputatul PAS Dan Perciun, susține că sumele din facturi sunt dictate de numărul apartamentelor din bloc debranșate de la căldura centralizată.
În același timp, deputatul dă de înțeles că Ministerul Infrastructurii trebuie să le explice oamenilor în ce constă noua metologie de calcul, dar și dacă nu cumva s-au grăbit cu aplicarea acesteia.