Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1077: Pericol atomic, condiția lui Trump și atac mortal! Londra oferă un ajutor fără precedent Kievului

social

/VIDEO/ WC-uri ca în Evul Mediu la multe școli din Moldova: Frig, putoare și murdărie. Unii directori sunt iritați de subiect

19 decembrie 2022, ora 10:20

În secolul XXI, supranumit secolul vitezei ori al informației, mii de elevi moldoveni încă experimentează traiul celor din Evul Mediu. An de an, copiii sunt nevoiți să-și satisfacă nevoile fiziologice în toalete insalubre și urât mirositoare, fără apă și căldură, pe care le mai găsim în curtea a zeci de școli. Am găsit o mulțime de exemple în acest sens, prin mai multe sate din țară. Unii directori strâng din umeri și spun că vor să scape de această problemă cât mai curând posibil. Poate chiar la anul. 

Într-un alt caz, un manager de școală ne-a acuzat că acționăm la comandă și că am urmări să închidem școala printr-un asemenea reportaj. Am descoperit și situații când, deși au fost construite WC-uri în interior, cele de afară nu au fost demolate și continuă să fie folosite de copii, la dorință. 

Am cerut explicații de la unele autorități care sunt plătite din bani publici să facă viața elevilor mai bună, inclusiv de la ministrul Educației. Anatolie Topală a dat și un ultimatum: în trei ani astfel de toalete nu vor mai exista în școlile din Republica Moldova.

O bună parte a instituțiilor de învățământ din Moldova nu au condiții elementare de igienă. Apa potabilă, săpunul și veceurile rămân a fi o problemă gravă în școli, în special în cele din mediul rural. Conform unui sondaj realizat de către Amnesty International Moldova, la întrebarea ce părere au despre toaletele din școala lor, 40 % dintre elevi au răspuns că acestea sunt oribile și evită să le folosească. E clar și de ce.

Deși este o problemă ce se tot perindă prin discursurile publice an de an, mai ales de Ziua Mondială a Toaletelor ori la început de an școlar, insistăm pe acest subiect pentru că este unul extrem de dureros pentru educația din Republica Moldova. Pentru că este umilitor pentru elevi și pentru că este un risc permanent de a se îmbolnăvi ori accidenta când pășesc în astfel de toalete. Insistăm pe acest subiect mai ales acum, în prag de iarnă, când elevilor le este și mai complicat să folosească blocurile aflate departe de școală și în care lipsește căldura și apa.

Am luat la pas mai multe sate din câteva raioane, în dreptul cărora era scris clar: fără toaletă în interior. Am ajuns în localitatea Sociteni. Curtea  interioară a școlii e plină de flori și plante decorative. WC-ul l-am găsit în curte, deși cu ușă termopan. Nu am găsit gram de apă și căldură, chiar dacă pe dinafară arată cât de cât bine. În încercarea de a discuta cu directoarea instituției despre planurile de a moderniza blocul sanitar, ne-a întâmpinat cu o retorică ostentativă. Femeia ne-a acuzat că am fost trimiși de cineva ca să-i facem rău.  

Nu am mai apucat să sunăm la acele "instanțe superioare", pomenite de doamna director în discurs, pentru că s-a făcut nevăzută.

Altă zi, alte școli, aceleași probleme. În gimnaziul ce poartă numele Regelui Mihai I, din localitatea Cimișeni, raionul Criuleni, e la fel. Când au nevoie, elevii sunt nevoiți să meargă la toaleta din curte. Alta nu există. Dar, o găsim în planurile autorităților locale.

Primăria din localitate nu are resurse financiare pentru o asemenea investiție, dar speră la unele donații.

În gimnaziul din localitatea Dolinnoe, am găsit încă un exemplu de școală fără toaletă internă. Și aici, am fost întâmpinați cu ostilitate de directoarea instituției. 

Ne-a interzis să filmăm pe teritoriu, chiar dacă i-am explicat scopul acestor filmări, că nu vor apărea elevi în imagini, i-am amintit că este o instituție publică și că jurnaliștii au dreptul să le filmeze, fiind protejați de Legea privind accesul la informație. Discuție cu directoarea: 

O să plecați de pe teritoriu. - Chemați poliția. - Chemați dumneavoastră. - Noi nu avem nevoie de ea. - Nu aveți dreptul să vă aflați aici. Haideți chemați poliția. Așteptați. - Noi nu avem nevoie de poliție, dumneavoastră aveți nevoie. - Da, dar chemați dumneavoastră. - De ce? - Chemați și atât.

I-a luat apărarea și șefa direcției educație a raionului Criuleni. Dacă doamna director nu vrea, atunci asta e, a încercat să ne convingă funcționara.

 O altă școală, tot cu toaleta în curte, am găsit în satul Pașcani, din raionul Criuleni. Aici, directoarea ne-a spus la telefon că la anul s-ar putea ca elevii să aibă parte de condiții sanitare mai bune, datorită faptului că se vor muta în altă clădire.

Drumul ne-a dus către Cărpineni, raionul Hâncești, unde știam, din experiența anilor trecuți, că tot nu există WC în clădire. Dar, surpriză, am descoperit că gimnaziul din localitate are o toaletă în interior, dotată cu cele necesare. Cu toate astea, toaleta din curte este încă funcțională și vizitată de elevi, chiar dacă nu are apă, hârtie și nici măcar uși sau ferestre.

De aici ne-am mutat la altă școală din localitate. La fel, am descoperit că în școală există o toaletă funcțională, doar că unii elevi continuă să meargă la cea din curte.

În căutarea toaletelor din școli, am poposit la Gimnaziul din satul Costești acolo unde, până acum o săptămână, singura toaletă era cea din curtea școlii. Acum, după o investiție de aproape 300.000 de lei, a apărut un bloc sanitar nou. 

Datele statistice arată că în Republica Moldova sunt în jur de 1200 de gimnazii și licee. Aproximativ 200 dintre acestea mai au blocurile sanitare doar în curți. 

„170 de școli, avem un proiect cu Banca Mondială, pentru a repara 100 și identificăm soluții și din buget ca să reparăm pe celelalte. Cam în 3 ani, problema se va rezolva”, ne asigură ministrul Educației, Anatolie Topală. 

Cum spuneam mai sus, toaletele insalubre și nedotate a fost și o temă pe care unii actori politici au fost tras de ea, pentru a-și face vizibilitate. Este un subiect pe care l-a exploatat în 2018 actualul deputat de la PAS, Eugeniu Sinchevici, care a parodiat mersul elevilor la WC-ul școlii. 

Devenind deputat în Parlamentul Republicii Moldova, a insistat pe acest subiect și a prezentat un plan pentru rezolvarea problemei toaletelor în școli.  Cum se face că nici acum nu am scăpat de această problemă stânjenitoare și de ce lucrurile nu s-au schimbat? „Noi am mărit de 5 ori bugetul pentru problemele sanitare în școli”, se arată convins deputatul. 

Monitorizează situația și Avocatul Poporului, specializat în drepturile copiilor. Maia Bănărescu ne-a spus că instituția a făcut rapoarte și recomandări pentru autoritățile care pot schimba lucrurile.  Și, în timp ce actorii responsabili de gestionarea acestei probleme se laudă cu eforturile depuse pentru ameliorarea situației, Amnesty International Moldova consideră că subiectul este încă unul îngrijorător și necesită intervenția urgentă a autorităților, nu doar la nivel declarativ.

Sperăm ca prin acest reportaj să contribuim măcar puțin la schimbarea acestei situații, care e de plâns, în unele sate. Se cer investiții masive în toată infrastructura școlară, dar cu precădere în cea de sănătate. Unii au ajuns pe Marte, iar noi, încă ne străduim să ieșim din mocirlă, ca să nu folosim alt cuvânt urât mirositor.

Un reportaj de CONSTANTIN NICULAE
Imagine VLAD GLINJAN, montaj CONSTANTIN NICULAE

/VIDEO/ Vom plăti mai puțin pentru lumină! UE oferă compensații pentru toată populația Moldovei până în decembrie 2025
/VIDEO/ Vom plăti mai puțin pentru lumină! UE oferă compensații pentru toată populația Moldovei până în decembrie 2025
/VIDEO/ De la file de istorie, la propagandă și militarizare: Cine controlează adevărul - de la 19:55 la „Alo, TV8”
/VIDEO/ De la file de istorie, la propagandă și militarizare: Cine controlează adevărul - de la 19:55 la „Alo, TV8”
/VIDEO/ „Avem o problemă majoră”: Maia Sandu a răspuns la declarațiile Veronicăi Dragalin de la TV8
/VIDEO/ „Avem o problemă majoră”: Maia Sandu a răspuns la declarațiile Veronicăi Dragalin de la TV8
/VIDEO/ Compensații, ajutor cu 4 condiții Tiraspolului și investiții strategice: Planul energetic UE-Moldova pentru doi ani
/VIDEO/ Compensații, ajutor cu 4 condiții Tiraspolului și investiții strategice: Planul energetic UE-Moldova pentru doi ani
/VIDEO/ Mirandolina Sușițcaia, în judecată pentru îmbogățire ilicită: Cum se apără procurora suspendată din funcție
/VIDEO/ Mirandolina Sușițcaia, în judecată pentru îmbogățire ilicită: Cum se apără procurora suspendată din funcție

/VIDEO/ Vom plăti mai puțin pentru lumină! UE oferă compensații pentru toată populația Moldovei până în decembrie 2025

missing
04 februarie 2025, ora 23:12

Nu vom plăti mai mult pentru lumină. Toți consumatorii din Republica Moldova vor primi compensații din bani europeni până în decembrie 2025. Precizarea a fost făcută de ministrul Muncii și Protecției Sociale, după vizita comisarei europene Marta Kos la Chișinău.

„Cu suportul UE, Guvernul Republicii Moldova va oferi compensații la energie electrică pentru toate familiile din țară (fără excepție)”, a scris Alexei Buzu, pe Facebook.

Astfel, Uniunea Europeană va compensa diferența între noul și vechiul tarif pentru primii 110 kilowați/oră în cazul consumatorilor casnici. Bugetul acestor compensații este de 151 de milioane de euro. 

TV8.md amintește că energia electrică s-a scumpit pe 10 ianuarie, pe fundalul crizei energetice. 

Astfel, în prezent, consumatorii din centrul și sudul țării, aprovizionați de Premier Energy, plătesc 4,10 lei/kWh fără TVA, cu 1 leu și 76 de bani mai mult. Iar cei din nord, deserviți de FEE Nord, achită cu 1 leu și 84 de bani mai scump pentru lumină, adică 4,68 lei/kWh.

În comparație cu moldovenii din dreapta Nistrului, locuitorii regiunii transnistrene plătesc de cel puțin patru ori mai puțin pentru un kilowatt de energie electrică. 

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astǎzi a emisiunii Cutia Neagrǎ PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Reforma justiției prinde noi turații. Mănușile albe au fost aruncate Veronicăi Drăgălin?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.

/VIDEO/ Moarte misterioasă: O femeie de afaceri a decedat la salonul de înfrumusețare. Precizările Poliției
/VIDEO/ Moarte misterioasă: O femeie de afaceri a decedat la salonul de înfrumusețare. Precizările Poliției
/VIDEO/ De la file de istorie, la propagandă și militarizare: Cine controlează adevărul - de la 19:55 la „Alo, TV8”
/VIDEO/ De la file de istorie, la propagandă și militarizare: Cine controlează adevărul - de la 19:55 la „Alo, TV8”
Misterul morții la salonul de înfrumusețare: Ce se întâmplă la 4 zile de la decesul femeii de afaceri
Misterul morții la salonul de înfrumusețare: Ce se întâmplă la 4 zile de la decesul femeii de afaceri
Complicație rară în timpul nașterii? Ministra Sănătății spune de ce ar fi murit gravida la maternitatea din Edineț
Complicație rară în timpul nașterii? Ministra Sănătății spune de ce ar fi murit gravida la maternitatea din Edineț
/VIDEO/ Verde-n ochi: Margaritas ante porcos. Cum va folosi Tiraspolul ajutorul de milioane oferit de UE
/VIDEO/ Verde-n ochi: Margaritas ante porcos. Cum va folosi Tiraspolul ajutorul de milioane oferit de UE

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.