Volodimir Zelenski și-a declarat convingerea că un acord pentru a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina ar putea fi încheiat sub președinția lui Donald Trump, dar a cerut ca Ucraina să fie inclusă în orice discuții de pace, scrie The Independent. Președintele ucrainean a mai declarat că termenii oricărui acord care ar putea apărea sub noul președinte american sunt încă neclari – și ar putea să nu fie clari nici pentru Trump însuși – deoarece Vladimir Putin nu are niciun interes în a pune capăt războiului.
Între timp, inițierea discuțiilor de pace pentru Ucraina pare să fie din ce în ce mai aproape. În timp ce toată lumea așteaptă apelul telefonic dintre președintele Donald Trump și Vladimir Putin, The Times prezintă patru scenarii pentru încheierea conflictului de lângă România. Totodată, Uniunea Europeană salvează Moldova în plină criză energetică. Prim-ministrul Dorin Recean a anunțat un pachet de sprijin ce include 3 măsuri urgente.
UPDATE Moscova a anunțat luni, 27 ianuarie, că nu a primit "semnale" din partea Washingtonului referitoare la o posibilă întâlnire între președintele rus Vladimir Putin și omologul său american Donald Trump, o discuție care a fost menționată frecvent, dar care până acum nu s-a materializat, conform AFP.
UPDATE Ungaria şi-a asigurat includerea unui angajament în declarația UE privind securitatea energetică, fiind de acord să sprijine continuarea sancțiunilor împotriva Rusiei în schimbul promisiunii Comisiei Europene de a continua discuțiile cu Ucraina privind tranzitul petrolului şi gazelor, informează Ukrainska Pravda.
UPDATE Soldații nord-coreeni s-au retras temporar de pe linia de contact din regiunea Kursk din Rusia, după ce au suferit pierderi grele, a informat Sky News pe 27 ianuarie, citând un comandant ucrainean cu indicativul „Puls” care luptă în zonă. Trupele nord-coreene au fost dislocate în regiunea Kursk toamna trecută pentru a sprijini forțele ruse în contracararea unei incursiuni ucrainene lansate la începutul lunii august 2024. Forțele ucrainene au continuat să lupte în regiune, în speranța de a-şi valorifica pozițiile pentru potențiale negocieri, notează Kyiv Independent, scrie Mediafax.
UPDATE Diplomația rusă a anunțat luni convocarea ambasadorului Republicii Moldova la Moscova, Lilian Darii, pentru a exprima un protest faţă de ceea ce Ministerul rus de Externe a calificat drept „acuzații nefondate" la adresa ambasadorului Rusiei la Chișinău din partea unui partid politic moldovean, relatează Reuters.
UPDATE Discuțiile pentru soluționarea conflictului din Ucraina ar putea avea loc în perioada aprilie-mai, dar nu înainte ca președintele american Donald Trump să-l întâlnească pe omologul său rus Vladimir Putin, conform informațiilor publicate de Hurriyet. Abdulkadir Selvi, editorialist la ziarul turc Hurriyet, este cel care susține că negocierile de pace între Rusia și Ucraina ar putea fi programate pentru aprilie-mai, după o posibilă întâlnire între Trump și Putin, scrie Ziare.com.
UPDATE Șeful Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, Kirill Budanov, le-a spus deputaților Radei Supreme că pentru existența țării este important să se poarte negocieri pentru încheierea războiului înainte de vara lui 2025.
UPDATE Consiliul Uniunii Europene au decis să prelungească sancțiunile adoptate împotriva Rusiei, în contextul războiului din Ucraina. Măsura va fi în vigoare până la 31 iulie 2025.
UPDATE O navă bulgară care transporta îngrășăminte din Rusia către America de Sud a fost reținută de Suedia în cadrul unei anchete pentru „sabotaj în formă agravantă” ca urmare a unei noi deteriorări a unui cablu submarin din Marea Baltică, relatează AFP.
UPDATE Tiraspolul vrea să cumpere de la Chișinău 3 milioane de metri cubi de gaze. În ședința celulei de criză de la Tiraspol s-a menționat că Tiraspoltransgaz este gata să plătească sau să returneze volumul de gaz Chișinăului.
UPDATE Pentru a se asigura de sprijinul Budapestei, Comisia Europeană a asigurat că este gata să continue discuțiile cu Ucraina privind aprovizionarea cu energie a Europei prin sistemul de gazoducte din Ucraina și că este pregătită să implice Ungaria și Slovacia în acest proces, scrie Reuters. Uniunea Europeană a reînnoit luni sancțiunile împotriva Rusiei pentru încă șase luni, după ce Ungaria a evitat un blocaj, în schimbul unor asigurări privind securitatea energetică.
UPDATE Lituania şi Estonia au răspuns „presiunii pozitive şi constructive” venite din partea preşedintelui american Donald Trump, devenind primele ţări din NATO care promit să cheltuiască mai mult de 5% din PIB pentru apărare, în cadrul unui plan de consolidare semnificativă a capacităţilor militare, raportează Financial Times.
UPDATE Rusia a pierdut 831.620 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale la scară largă, la 24 februarie 2022, afirmă Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, într-un comunicat transmis în 27 ianuarie.
UPDATE În ciuda condamnărilor internaționale, preşedintele belarus Alexandr Lukașenko a declarat că nu regretă că a permis Rusiei să folosească teritoriul Belarusului ca punct de plecare pentru invazia din Ucraina. Acesta a făcut aceste declarații în cadrul unei conferințe de presă organizată după controversatele alegeri care i-au extins mandatul autoritar de 31 de ani. Lukașenko a subliniat că nu are niciun regret în legătură cu sprijinul acordat „fratelui său mai mare”, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, informează The Guardian.
UPDATE Preşedintele reales al Belarusului, Alexandr Lukaşenko, unul dintre aliaţii apropiaţi ai lui Putin, spune că se aşteaptă la o rezolvare a conflictului dintre Rusia şi Ucraina în acest an, dar cu nişte condiţii. „Suntem susținători ai păcii în Ucraina. Acum trebuie să luăm în considerare totul, inclusiv poziția Rusiei, nu ne putem lipsi de ea. America nu va forța niciodată Rusia, trebuie să pornim de la asta, nu o va forța niciodată. Dacă îi spune lui Putin să facă ceva, dacă Trump o spune... În primul rând, Trump nu este un idiot, nu este un prost, nu îi va spune asta lui Putin. Și în al doilea rând, dacă spune asta, nu va face decât rău. Nu poți să ne împingi și să ne răsucești pe aici. Avem propriile noastre interese, iar Rusia cu atât mai mult”, a spus Lukaşenko.
UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ajuns în Polonia pentru a participa la comemorarea a 80 de ani de la eliberarea lagărului nazist Auschwitz, luni, scrie The Kyiv Independent.
UPDATE Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a adus un omagiu soldaţilor sovietici care au învins un „rău teribil şi total” prin eliberarea lagărului de la Auschwitz în ianuarie 1945, cu ocazia comemorării acestui eveniment în Polonia, la care preşedintele rus nu participă.
UPDATE Sancțiunile UE împotriva Rusiei vor fi prelungite după ce oficialii europeni au ajuns la un acord de ultimă oră cu Ungaria, care amenințase cu veto sancțiunile provocate de războiul cu Ucraina, anunță Politico. Acordul a fost agreat luni dimineață, după cum a anunțat șefa diplomației europene, Kaja Kallas, pe contul său X.
UPDATE Iran a achiziționat avioane de vânătoare de fabricație rusească Suhoi-35, a anunțat un comandant din cadrul Gărzilor Revoluționare, luni, în contextul preocupărilor occidentale în ceea ce privește cooperarea militară tot mai intensă dintre Teheran și Moscova, relatează Reuters.
UPDATE Potrivit rezultatelor unui sondaj din decembrie 2024 furnizat de cotidianul Ukrainska Pravda, 50% dintre ucraineni înclină spre o soluție de compromis care implică liderii altor țări pentru a pune capăt războiului, dar cu garanții de securitate semnificative pentru Ucraina.
UPDATE Muncitorii de la Uzina metalurgică din Râbnița rămân acasă până la sfârșitul lunii. Întreprinderea a anunțat că prelungește șomajul tehnic până pe data de 31 ianuarie inclusiv, transmite IPN. La muncă vine doar personalul de serviciu. Măsura are ca scop reducerea consumului de energie. Potrivit presei locale, cei peste 2.000 de muncitori care stau acasă ridică două treimi din salariu. Oprirea gazului, de la 1 ianuarie, a dus la închiderea întreprinderilor industriale din stânga Nistrului, cu excepția celor producătoare de alimente. O parte din întreprinderi și-au reluat activitatea pe timp de noapte.
UPDATE Iranul a lansat rachete ghidate de inteligență artificială în timpul unor exerciții militare în apele Golfului, a anunţat, luni, presa de stat, citată de AFP.
UPDATE Președintele Poloniei a avertizat că fluxurile de gaze din Rusia către Europa de Vest nu ar trebui niciodată restabilite, chiar dacă Rusia și Ucraina ajung la un acord de pace. Andrzej Duda a declarat pentru BBC că gazoductele Nord Stream, care nu au mai fost folosite din 2022, „ar trebui demontate”, scrie Digi24.
UPDATE Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 57 din 104 de drone lansate de Rusia peste noapte, au anunțat luni forțele aeriene, oficialii spunând că infrastructura a fost afectată în mai multe regiuni, potrivit Reuters. Atacul rusesc a vizat și capitala ucraineană Kiev.
UPDATE Războiul dintre Rusia şi Ucraina se apropie de cel de-al treilea an şi nu dă semne că ar înceta curând. Preşedintele SUA, Donald Trump, a promis că va încheia acest război în decurs de 24 de ore de la preluarea mandatului, însă acest lucru nu s-a întâmplat. The Times prezintă patru scenarii posibile privind modul în care războiul ruso-ucrainean s-ar putea încheia. Sfidarea Ucrainei i-a adus timp şi sprijin occidental după invazia la scară largă a Rusiei, însă are nevoie de mai mult decât de sfidare: are nevoie de Trump, potrivit The Times. Publicaţia prezintă patru scenarii posibile prin care războiul dintre Rusia şi Ucraina s-ar putea încheia, notează Mediafax. Scenariul 1: Înfrângerea pentru Ucraina, dacă SUA încetează sprijinul pentru Kiev. Scenariul 2: Încheierea unei păci nefavorabile Ucrainei cu guvern favorabil Rusiei la Kiev. Scenariul 3: Înghețarea conflictului și inițierea unei păci durabile.
Scenariul 4: Stabilirea unui acord în care Kievul primește garanții de securitate.
UPDATE Unităţi ale Forţelor Aeriene şi ale Forţelor de Apărare ucrainene au lovit instalații de depozitare a dronelor în vestul Oryol Oblast din Rusia pe 26 ianuarie, a raportat Statul Major al Forţelor Armate Ucrainene, scrie Ukrainska Pravda. Lovitura a vizat structuri de beton care adăpostesc focoase termobarice pentru drone, provocând o detonare secundară semnificativă. „Rezultatele şi amploarea pagubelor sunt în curs de precizare, dar se ştie preliminar că mai mult de 200 de „Shaheds” nu vor mai fi folosite împotriva ţării noastre”, se arată în declaraţie, potrivit Mediafax.
UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a înlocuit duminică, pentru a treia oară în mai puţin de un an, comandantul unei formațiuni militare ucrainene cheie, responsabilă de apărarea punctului estic Pokrovsk, care riscă să cadă în mâinile forţelor ruse, relatează Reuters. În discursul său video nocturn, Zelenski a declarat că l-a pus pe noul comandant al forţelor terestre ale Ucrainei, generalul-maior Mykhailo Drapatyi, la conducerea grupului operaţional-strategic Khortytsia, a cărui zonă de responsabilitate include o mare parte a frontului de est al Ucrainei. „Acestea sunt cele mai dure zone de luptă”, a declarat Zelenski, adăugând că a discutat despre schimbări la întâlnirea cu comandantul șef al forţelor armate ale Ucrainei, Oleksandr Syrskyi. Cucerirea oraşului de către Rusia ar apropia-o de cucerirea întregii regiuni Doneţk, care a fost unul dintre obiectivele-cheie ale preşedintelui Vladimir Putin în războiul său din Ucraina.
UPDATE Deși suferă pierderi grele în urma atacurilor cu valuri umane, Coreea de Nord menține un sprijin esențial pentru efortul de război al Rusiei, furnizând 60% din muniția de pe linia frontului și desfășurând lansatoare de rachete deghizate. Coreea de Nord continuă să furnizeze Rusiei echipamente, muniție și personal, a declarat generalul locotenent Ihor Romanenko, fost șef adjunct al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, potrivit Radio NV. În schimb, Kim Jong Un primește tehnologie, finanțare și alimente din partea Rusiei, susținând cooperarea în ciuda riscurilor și pierderilor asociate, a concluzionat Romanenko, notează AlephNews.
UPDATE Sistemele de apărare aeriană ale Rusiei au interceptat și distrus 32 de drone ucrainene peste noapte, a anunțat luni Ministerul rus al Apărării, informează Reuters. Aproape jumătate dintre drone au fost distruse deasupra regiunii Voronej, care se învecinează cu Ucraina, iar restul în mai multe regiuni din apropiere, a declarat ministerul pe Telegram.
UPDATE În noaptea dintre duminică şi luni, mai multe explozii au fost raportate în oraşele Hmelnîţkîi şi Ivano-Frankivsk, situate în vestul Ucrainei, în urma unui atac cu drone lansat de Rusia. Primarul oraşului Ivano-Frankivsk, Ruslan Martsinkiv, i-a îndemnat pe locuitori să rămână în adăposturi, pe fondul unei alerte aeriene care a durat mai bine de două ore. Regiunea Ivano-Frankivsk a fost vizată anterior pe 15 ianuarie, când infrastructura critică a fost avariată, deși atunci nu au existat victime, scrie Mediafax. În acelaşi timp, un atac cu drone a avariat o clădire rezidențială cu mai multe etaje din Dnipro. Explozia a distrus ferestrele şi ușile de la nivelurile superioare, iar resturile rezultate au cauzat daune semnificative mașinilor parcate în apropiere. Nu au fost confirmate victime.
UPDATE Ministerul rus al Apărării a susținut pe 26 ianuarie că forțele sale au capturat Velyka Novosilka, o așezare semnificativă din punct de vedere strategic din partea de vest a regiunii Doneţk. Brigada 110 Mecanizată a Ucrainei, care este desfășurată în zonă, a recunoscut o retragere din anumite părți ale satului pentru a evita încercuirea, dar a susținut că luptele sunt în desfășurare în altă parte în Velyka Novosilka. The Kyiv Independent nu a putut verifica afirmațiile.
UPDATE Ungaria a împiedicat adoptarea unei declarații comune a UE care condamna alegerile prezidențiale din Belarus, calificându-le drept nedemocratice, scrie The Kyiv Independent.
UPDATE Rusia a pierdut 831.620 de militari în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă din 24 februarie 2022, a informat pe 27 ianuarie Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei. Acest număr include 1.430 de victime ale forţelor ruse doar în ultima zi. Potrivit raportului , Rusia a pierdut, de asemenea, 9.871 de tancuri, 20.561 de vehicule blindate de luptă, 35.183 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 22.339 de sisteme de artilerie, 1.263 de sisteme de lansare multiplă de rachete, 1.050 de sisteme de apărare aeriană, 369 de avioane, 331 de elicoptere, 331 de elicoptere, şi bărci şi un submarin, scrie Mediafax.
UPDATE Alegerile prezidențiale din Belarus sunt legitime, iar Rusia se bucură de succesul aliaților săi, anunță luni, 27 ianuarie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Alexandr Lukașenko, cel mai apropiat aliat al lui Vladimir Putin, a obținut încă un mandat de președinte, cu cel mai mare scor de până acum.
UPDATE Liderul belarus Alexander Lukașenko și-a prelungit mandatul de 31 de ani la conducerea Republicii Belarus cu o victorie masivă în alegerile prezidențiale, potrivit rezultatelor preliminare de luni. Guvernele occidentale au criticat procesul electoral catalogându-l drept o mascaradă, notează Reuters.
UPDATE Liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, politicianul fugar Ilan Şor şi guvernatoarea prorusă a Găgăuziei Evghenia Guţul l-au felicitat „din inimă” pe preşedintele Belarusului, Alexandr Lukaşenko, cu ocazia „victoriei sale convingătoare la alegerile prezidenţiale” de duminică, pe care lumea democratică le consideră incorecte. Aflat la al șaptelea mandat, Lukaşenko este cel mai vechi dictator din Europa, fiind la putere din 1994 şi depășindu-l chiar şi pe Vladimir Putin, transmite News.ro.
UPDATE Președintele rus Vladimir Putin l-a felicitat luni pe omologul său belarus Alexander Lukașenko pentru câștigarea celui de-al șaptelea mandat, conform AFP. Putin a declarat că alegerile de duminică au arătat că Lukașenko are sprijinul „neîndoielnic” al poporului.
UPDATE Liderul belarus Alexander Lukaşenko a câștigat alegerile prezidențiale cu 86,82% din voturi, potrivit rezultatelor preliminare, a anunțat preşedintele Comisiei Electorale Centrale din Belarus, Igor Karpenko, potrivit TASS.