Război în Ucraina, ziua 217: Mesajul lui Zelenski pentru Putin și rezultatele referendumului. CIA: Armata rusă are multe probleme

economic

Formula de calcul a prețului de achiziție a gazului a fost propusă de Moldovagaz. Detalii din culisele negocierii contractului

13 ianuarie 2022, ora 22:24
Distribuie:

Președintele Consiliului de administrație al SA Moldovagaz, Vadim Ceban, susține că formula de calcul a prețului de achiziție a gazului a fost propusă de Moldovagaz, deși Gazprom a venit cu alta. În opinia sa, acesta este cel mai eficient indicator negociat.

Invitat în cadrul emisiunii Cutia Neagră de la TV8, Vadim Ceban a venit cu mai multe detalii referitor la formula de calcul a prețului de achiziție a gazului.

„Formula de calcul a fost propusă de Moldovagaz și a fost stabilită de comun cu Gazprom, chiar dacă Gazprom a propus o altă formulă. Moldovagaz a insistat pe această formulă de calcul, pentru că, ca prețul să fie indexat la costul produselor petroliere în perioada de iarnă, iar pe perioada verii să fie legat cu cotațiile bursiere. Gazprom a avut o poziție foarte clară și tranșantă pentru că toate contractele deja sunt indexate la burse. Formula era convenabilă, iar după prognoza noastră era de 450 de dolari pentru această perioadă”, a precizat acesta.

Potrivit lui Vadim Ceban, tariful la gaz va fi totuși majorat, iar prețul acestuia ar putea fi între 12 și cifra care a fost anunțată de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, 14,6 lei.

Întrebat dacă vom avea gaz după data de 20 ianuarie, Ceban a declarat că speră, însă datoria față de Gazprom și plata pentru luna ianuarie le dă bătăi de cap celor de la Moldovagaz. Deși instituția a solicitat credite de la 4 bănci, un refuz l-a primit chiar astăzi.

„Avem anumite probleme ce țin de acumularea mijloacelor financiare pentru achitarea consumului curent în luna ianuarie. Pentru luna decembrie am transferat mijloacele bănești și ne concentrăm pe achitarea consumului de gaz pentru luna ianuarie. Peste 35 de milioane de dolari este deficitul de casă și în cazul în care vom avea o susținere din partea Guvernului, putem reduce această sumă până la 18 milioane de dolari”, a spus Vadim Ceban.

Acesta a mai precizat că în prezent, Moldovagaz are o datorie față de Energocom de 10 milioane de dolari, iar la nivel de deficit de casă de 18 milioane de dolari.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

economic

Gavrilița a discutat la Tokyo cu importatori ai vinurilor moldovenești. „Mulțumesc pentru eforturile pe care le depuneți”

Foto: gov.md
28 septembrie 2022, ora 12:43
Distribuie:

Promovarea Republicii Moldova ca destinație turistică vitivinicolă și soluțiile pentru creșterea cifrei de export al vinurilor moldovenești pe piața niponă au fost principalele aspecte ale discuției dintre prim-ministra Natalia Gavrilița cu un grup de importatori japonezi ai vinurilor moldovenești.

Părțile au apreciat creșterea cu 20% a cifrei de export în Japonia al produselor vitivinicole în prima jumătate a anului curent, în pofida perturbării lanțurilor logistice, care a provocat costuri mai mari pentru importatori. În aceste împrejurări, au fost discutate posibilitățile de extindere a cooperării moldo-nipone, fiind remarcat un mare potențial în relația comercială dintre ambele state. 

„Vă mulțumesc pentru că promovați produsele moldovenești, în special vinurile, pe piața din Japonia și pentru eforturile pe care le depuneți în depășirea provocărilor legate de export. Vom încerca să identificăm soluțiile necesare pentru a menține dinamica pozitivă în relația comercială moldo-niponă, în special prin reducerea taxelor la importul vinurilor moldovenești, și contăm pe susținerea dumneavoastră în promovarea Republicii Moldova ca destinație turistică vitivinicolă”, a declarat prim-ministra.

De notat că o misiune de experți din cadrul Agenției Japoneze pentru Cooperare Internațională (JICA) urmează să elaboreze, în comun cu autoritățile moldovenești, un proiect orientat spre creșterea cifrei de export al produselor noastre în Japonia și diversificarea portofoliului de produse exportate. 

De asemenea, pe agenda bilaterală este inclus un Program de colaborare și asistență tehnică în domeniul culturii și turismului, cu scopul promovării potențialului turistic, realizarea activităților culturale și organizarea evenimentelor de promovare a destinațiilor turistice din Republica Moldova și Japonia.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram