O bibliotecă fără cititori este ca o casă părăsită, spune o maximă. Am mers saptamăna această în mai multe localități din țară pentru a vedea cum arată bibliotecile în mediul rural și dacă se mai citesc cărți. Ce am descoperit, dar și câte biblioteci au fost închise în ultimii ani, vedeți în reportajul ce urmează.
Anual, Republica Moldova pierde 25 de biblioteci. Nu am stat mult pe gânduri și am mers în mai multe localități din țara să vedem cum arată bibiliotecile, de cine sunt vizitate și cât de mult le pasă autorităților de soarta instituțiilor culturale. În Breanova Orhei, biblioteca a rămas doar... în amintirile celor care îi pășeau pragul.
Ulterior biblioteca a fost mutată în școala din localitate, dar și acolo a fost pus lacăt, întrucât instuția de învățământ s-a închis.
Pe fosta bibliotecară am găsit-o prin ogradă. Ne-a povestit cu multă nostalgie despre anii petrecuți printre cărți.
„Era foarte interesant. Copiii veneau la bibliotecă.”
Astăzi, pe ruinile fostei clădiri, unde a muncit mai bine de un deceniu, se află un teren de joacă pentru copiii, construit recent.
Se muncea mult, pe timpuri...
Din Breanova, ne-am îndreptat spre altă localitate. Sătenii ne-au spus că au bibilotecă în sat și se află în aceeași clădire cu oficiul postal. Am mers într-acolo.
Și în comuna Puțintei am găsit ușa închisă la bibliotecă.
Nu doar noi am tras de mânerul ușii.
Am mers la Primărie să aflăm de ce biblioteca stă închisă.
Și dacă biblioteca are ușa închisă, cei care iubesc mirosul de carte au găsit o soluție. Au mers la poștă.
Iar tinerii recunosc că sunt dependenți de internet.
Nu însă toate bibliotecile au pus lacat în timpul orelor de muncă. Am întălnit și situații inverse.
Am găsit-o pe bibliotecară în mijlocul unui grup de copii. Nu doar copiii vizitează biblioteca. Pentru că sunt cititori bibliotecara spune că și-ar dori mai multe cărți.
Teoretic, statul are grijă de soarta bibliotecilor, dar în cei 20 de metri pătrăți ai bibliotecii dih Hulboaca, raionul Orhei condițiile sunt...modeste.
Potrivit datelor obţinute de la Ministerul Culturi, în 2020, în Republica Moldova erau 2656 de biblioteci, iar în 2015 -2785. Astfel, în doar cinci ani numărul acestora s-a redus cu 129.