Reguli mai stricte pentru un concurs mai sigur și mai prietenos participanților. Eurovision 2025 vine cu un Cod de Conduită, dar și un Protocol pentru grija față de artiști. Schimbările au fost anunțate de Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU) după ce ediția din 2024, desfășurată la Malmö, a fost umbrită de tensiuni între delegații, acuzații reciproce și descalificarea artistului olandez Joost Klein chiar în ziua Marii Finale.
Codul de Conduită va impune respectarea legilor locale, va interzice instrumentalizarea concursului și va stabili așteptări clare privind comportamentul profesional, competiția corectă și comunicarea responsabilă. Protocolul se va concentra pe siguranța și bunăstarea artiștilor, oferindu-le suport constant pe tot parcursul competiției.
Pentru a reduce stresul participanților, organizatorii vor implementa zone fără filmare în spațiile dedicate artiștilor, vor programa mai multe repetiții cu ușile închise și vor optimiza programul de repetiții, astfel încât artiștii să beneficieze de mai mult timp pentru odihnă și explorarea orașului-gazdă. De asemenea, va fi introdus un nou rol, cel de Producător de Bunăstare, care va fi un punct de sprijin pentru artiști și echipele lor, asigurând un mediu sigur și respectuos.
„Suntem Uniți prin Muzică – este responsabilitatea noastră să asigurăm că Eurovisionul rămâne un eveniment care promovează unitatea, diversitatea și incluziunea. Credem că schimbările pe care le implementăm pentru Basel 2025 vor transforma Concursul Eurovision în cea mai bună experiență posibilă pentru participanți, echipe și public”, a declarat noul director al Eurovision, Martin Green.
Cu 163 de milioane de telespectatori în 2024 și o creștere exponențială a audienței pe platformele digitale, Eurovisionul rămâne unul dintre cele mai mari evenimente muzicale din lume. În 2025, concursul va fi organizat la Basel, Elveția, după victoria lui Nemo cu piesa „The Code”.