Violența naște violență. Cu acest mesaj au venit aseară reprezentanții Centrului La Strada, care cu ocazia aniversării telefonului de încredere pentru femei, au pus în scenă un spectacol cutremurător. În cei 15 ani de când serviciul este activ, sute de femei abuzate au primit asistență și ajutor și au demonstrat că există speranță și după asta.
„Vrei să-ți spun eu de unchiul Daniel? Când era bine, adică când nu mă dădea cu capul de toți pereții însemna că avea o amantă nouă. Dar numai că, între timp, nu-l mai voia nimeni, iar bătăile se țineau lanț”.
Scenariul piesei de teatru povestește istoria a trei femei, căsătorite cu trei frați, care după ce ani la rând au fost supuse violenței și-au omorât într-un final soții pentru a scăpa de abuzuri.
„- De ce nu am vorbit niciodată cu nimeni?- De frică de oasele noastre. Soții noștri sunt oameni foarte respectați. Erau în comunitate.- Dacă aflau ei că ne-am plâns...- Nu ne mai dădeau drumul de pe acoperiș.- De ce nu am plecat?- Unde să ne ducem?”
„Nu recomandăm nimănui să facă ce au făcut personajele din spectacol. Până la urmă este ca o fabulă. Este o adaptare ceea ce am prezentat noi. Noi am pus și propriile noastre experiențe de la cuvinte care ni s-au spus până la o nevoie pe care noi poate nu am primit-o în familie sau așa am fost educate venind din timpuri mai de demult când fiecare era învățat să se descurce singur. Să nu se plângă și să nu ceară”, a menționat actriță la teatru independent RESPIRO, România, Ada Navrot.
„A fost complicat în ideea că este un spectacol care vorbește despre abuz. Un astfel de spectacol poți să-l duci foarte ușor înspre o dramă sau despre cât de rău e lucrul ăsta. Și eu cred că avem un spectacol care vorbește despre speranță. Asta face personajul meu. Cred că aduce speranță și arată că nu toți bărbații sunt așa”, a subliniat actorul la teatru independent RESPIRO, România, Dorin Enache.
Prin acest spectacol a fost marcată aniversarea celor 15 ani a telefonului de încredere pentru femei și fete, fondat de Centrul Internațional „La Strada Moldova”.
„Acesta este un spectacol care la sfârșit mai ales dă lumină și dă curaj. Fac un apel la toți bărbații să fie mai puternici, pentru că cei care ridică mâna la o femeie, simbolic vorbesc de violență, sunt foarte slabi. Mie milă de ei”.
„Un spectacol destul de puternic. Deși începutul a fost lejer și amuzant, finalul ne-a lăsat pe toți cu lacrimi în ochi”.
„A fost un spectacol care m-a pătruns până la fiori. Foarte intens”.
„Mesajul acestei piese este unul necesar. Subiectul violenței împotriva femeilor, abuzului împotriva femeilor este subiect tabu și nu ar trebui să fie. Legea câteodată este evazivă, merge pe ocolite. Iar acesta este un subiect care nu poate fi abordat pe acolite, dar trebuie abordat direct”,a punctat regizoarea spectacolului, Corina Dragomir.
În cei 15 ani de activitate, telefonul de încredere a gestionat peste 28 de mii de apeluri.
„E despre curajul femeilor care au găsit puterea să caute ajutor și să rupă cercul violenței. Un serviciu anonim și confidențial și care poate ghida orice femeie care are nevoie de ajutor”, a menționat directoarea Centrului Internațional „La Strada Moldova”, Elena Botezatu.
„Ministerul Muncii și Protecţiei Sociale oferă nouă tipuri de centre de plasament pentru victimele violenței unde pot primi consiliere psihologică și juridică. Dar și un loc de adăpost. Acestea sunt finanțate de Guvern și planificăm să le extindem cu încă trei centre noi de adăpost”, a declarat, secretară de stat, ministerul Muncii și Protecţiei Sociale, Felicia Bechtoldt.
Din anul 2017, telefonul de Încredere pentru Femei 0 8008 8008 este un serviciu public, care a fost finanțat de ministerul Muncii și Protecţiei Sociale cu circa șapte milioane de lei.