În timp ce unii părinți, deveniți orfani de copii, se zbuciumă de ani buni prin instanțe, încă o altă familie așteaptă ca judecătorii să-i facă dreptate copilului său, ucis într-un accident rutier. Este cazul lui Mihai, un băiat de 14 ani din satul Boldurești, iar persoana acuzată de producerea impactului este primarul localității. În trecut, Nicanor Ciochină a condus Inspectoratul de Poliție Nisporeni. După ce ar fi tamponat adolescentul, șoferul a fugit de la locul accidentului și a încercat să inducă în eroare ancheta penală. Urmărirea penală a durat patru luni, iar săptămâna aceasta au avut loc primele două ședințe, după ce dosarul a fost transmis în judecată. Acesta a refuzat, repetat, să facă declarații de presă.
În imagini este Nicanor Ciochină, primarul satului Boldurești, care în trecut a deținut și funcția de șef al Inspectoratului de Poliției Nisporeni. Acesta a ajuns pe banca acuzaților, fiind învinuit că a comis un accident în urma căruia un minor din localitate a murit. Primarul mai este acuzat că a fugit de la fața locului și că a încercat să ducă ancheta pe o pistă greșită. Aceasta este a doua noastră încercare de a discuta cu el pe marginea accidentului.
„Cum pledează clientul meu vă voi putea spune, eventual, după ce acesta va fi audiat în ședința de judecată. Eu vă pot spune cum pledez eu. Eu pledez pentru nevinovăția acestuia. Deși nu ne-au fost prezentate materialele cauzei penale la etapa urmărire penală. Atunci când a fost urmărirea penală, am solicitat un termen instanței de judecată, precum ați văzut, ca să-mi fie acordat acest termen necesar pentru studierea materialului ca să le fotografiez, eventual, să le studiez. Ca, ulterior, să petreacă ședința preliminară, și, după cum ați observat, instanța a admis această cerere”, a spus avocatul inculpatului. Dumitru Buliga.
În tot acest timp, primarul se află în arest preventiv, iar la prima ședință preliminară, instanța a decis să-i aplice încă 30 de zile de arest. Avocatul lui Ciochină nu este de acord cu o asemenea măsură și cere să fie eliberat sub control judiciar.
„Eu am invocat problemele de sănătate pe care le are clientul meu. În mod determinant, am invocat faptul că procurorul la demers nu a anexat nicio probă care ar justifica acele riscuri de prelungire a măsurii preventive. Precum ați văzut în ședința de judecată, domnul procuror a invocat niște riscuri fără a le proba”.
„Suntem la etapa incipientă de examinare a cauzei penale. În continuare persistă acele riscuri care s-au impus, aplicarea și prelungirea măsurii preventive: să se eschiveze de la urmărirea penală, să influențeze martorii, pe succesorul partei vătămate. Mai persistă aceste riscuri”, a explicat procurorul Dumitru Barbaroș.
Procurorul mai afirmă că dispune de probe relevante, datorită cărora va demonstra vinovăția primarului în instanță.
„Probe sunt suficiente. - În ce constau aceste probe? Acele filmulețe în spațiul public? - Nu sunt numai acelea. Sunt declarații de la martori, sunt examinarea înregistrărilor audio, video, sunt informațiile care au fost ridicate de la operatorii de date. Sunt probe!”.
Și cât dosarul încă este la început, familia copilului ucis în acel accident își pune speranțe mari în justiție. Mama lui Mihai cere pedeapsă maximă pentru cel vinovat de impactul fatal.
„Nu a încercat nimeni să-și ceară scuze. Abia azi l-am văzut prima dată. Nu, nu am vorbit deloc cu dânsul. Nu s-a apropiat de noi să vorbească. Nu am discutat cu nimeni din rudele lui. Cred că cea mai aspră pedeapsă posibilă. O justiție corectă, să primească cea mai aspră pedeapsă. Pentru că el o să meargă pe pământ, dar copilul are patru luni de când șade în pământ și putrezește”, ne-a spus mama copilului decedat, Raisa Ciurel.
Avocatul părții vătămate susține că există probe suficiente care demonstrează vinovăția lui Ciochină și că acesta trebuie să stea după gratii. Apărătorul a menționat și faptul că primarul nu și-a cerut scuze de la familie și nu a încercat să-l ajute pe copil, imediat după accident.
„Eu înțeleg poziția de apărare a colegului meu față de clientul său. El trebuie cumva... ar fi banal să vină în ședință și să spună: El e vinovat, luați și închideți-l. Evident că este o poziție de apărare, dar poziția asta este, cel puțin în opinia mea, este una formală, una manipulatorie față de instanță, cu niște boli, cu niște... Eu nu exclud, poate că într-adevăr și sunt careva probleme, dar... ele nu trebuie să fie utilizate în scop de a absolvi persoana de răspundere penală sau fie scoasă din arest preventiv. Deci trebuie să judecăm situația așa cum este ea. Pentru că din dosar, făcând cunoștință cu materialele, am văzut că probe sunt mai mult decât suficiente, care demonstrează vinovăția, și în opinia noastră, la caz trebuie să fie adaptată o sentință de condamnare. Și așa cum pledează mama copilului, o să luptăm ca să fie aplicată pedeapsa cea mai aspră prevăzută la articolul 264 și 266.
Chiar dacă și s-a întâmplat, că este totuși o infracțiune din imprudență. Dacă era intenționat, deja e omor. Adică, cumva altă calificare. Dacă și s-a întâmplat, dacă și se oprea în momentul cela, dacă încerca să acorde prim ajutor, eu cred că și poziția părinților acestui copilaș era alta față de inculpat. Și în procesul de judecată și în procesul de urmărire penală. Dar având în vedere că lovești un om, îl lași pe asfalt și peci mai departe. Dar ce facem cu copilul care a decedat? El nu mai are nevoie de tratament, el nu mai are nevoie instituție medicală. Noi aici cum ne uităm la chestia asta? Totuși trebuie să fie o balanță între faptă și răspunderea care urmează”, a spus avocatul familiei, Dorin Podlisnic.
Potrivit legii, Nicanor Ciochină riscă până la 9 ani de închisoare.
„Conform legii, pedeapsa maximă pentru un articol este până la 7 ani și pentru părăsirea locului accidentului până la 2 ani. Deci, se face cumul parțial și se stabilește o pedeapsă. Evident că ideal ar fi toți 9 să fie aplicați, dar, iarăși, o să vedem și poziția instanței”.
La primele două ședințe, avocatul primarului a cerut timp ca să reușească să studieze materialele dosarului. De cealaltă parte, avocatul familiei consideră că e o încercare de a tergiversa examinarea dosarului.
„Eu foarte mult sper că se face uz de bună credință de drepturile procesuale. În opinia mea, oricum, este o tergiversare, având în vedere că inculpatul și-a angajat mai mulți avocați care o parte se prezintă, o parte nu, și suntem ferm convinși că amânări o să mai urmeze după prezentarea în ședința celorlați avocați. Noi într-adevăr considerăm că, există temeiuri de a presupune că se tergiversează intenționat examinarea prezentei cauze, or este de obligația a fiecărui participant de a se informa, de a face cunoștință cu materialele cauzei atunci când este finisată urmărirea penală și a nu se invoca asemenea tertipuri în mod repetat în instanța de judecată”.
După ce instanța a decis să amâne cea de-a doua ședință, mama lui Mihai a părăsit sala imediat, copleșită de emoții. Am găsit-o afară, în fața judecătoriei, strângând la piept fotografia cu băiatul ei.
În urma accidentului, pe lângă primar, mai există o persoană acuzată de complicitate. Este vorba de un medic stomatolog, care l-ar fi ajutat pe Ciochină să ducă ancheta pe o pistă falsă. De asemenea, cinci polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Nisporeni au fost sancționați și demiși pentru sabotarea investigațiilor în cazul primarului de Boldurești.
Un reportaj de Gabriela Ursu
Imagine și montaj de Vlad Glinjan