politic

Chiriac, despre criza gazelor: Există un plan care se examinează. Muntean: „Sandu și Spînu să meargă la Moscova”

Foto simbol
15 ianuarie 2022, ora 12:55
Distribuie:

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Chiriac, susține că în prezent, există un plan care este examinat de către guvernare în contextul crizei gazelor. De cealaltă parte, fostul comunist Iurie Muntean afirmă că, după părerea sa, activitățile celor de la guvernare se rezumă la monitorizare, iar o soluție ar fi ca Maia Sandu și Andrei Spînu să meargă la renegocierea contractului.

Invitat în cadrul emisiunii „Întreabă Ghețu” de la TV8, Chiriac a precizat că această criză care generează scumpiri are un context regional, iar majorarea prețurilor depinde de prețul pieții. 

„Criza gazelor nu este doar cu referire la Republica Moldova, dar această criză este datorată prețului la gaze care a fost unul destul de mare atât în context regional cât și în toate țările din Europa. Desigur că această situație este una care pune o greutate pe cetățeni...Există un plan care se examinează, după cum a spus și domnul ministru se analizează tendința prețului inclusiv pe piața interanțională....Partidul PAS examinează mai multe eventuale posibilie scenarii reieșind din situația care va derula pe parcurs”, a precizat invitatul.

Cu referire la cele spuse, Iurie Muntean afirmă că unica soluție după părerea sa este ca Maia Sandu și Andrei Spînu să meargă la Moscova și să nu revină până vor renegocia contractul de furnizare a gazelor.

„Discursul colegului din platou, reprezentantul partidului de guvernare denotă clar că planul nu există și că toate activitățile Guvernului se limitează la monitorizarea evoluțiilor...Soluția este foarte, foarte simplă, deci prețul la gaze depinde de situația de pe piață, dar asta este doar un fragment al realității... Sandu și Spînu să meargă la Moscova și să nu vină de acolo până nu vor renegocia contractul, mai cu seamă că precedente și oportunități sunt destule”, a precizat acesta în cadrul emisiunii.

Subiectul privind criza gazelor naturale în Republica Moldova a căpătat o nouă amploare după ce ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat că, în următoarea perioadă, prețul la gaz ar putea să crească din nou de la 11 la aproape 15 lei per mia de metri cubi.

În același context, acum două zile SA „Moldovagaz” a publicat o notă informativă în care scrie că există riscul ca în următoarea perioadă să ne confruntăm cu o nouă criză de proporție, în fața riscului întreruperii aprovizionarea cu gaze naturale. 

În prezent, reprezentanții companiei caută soluții, inclusiv contractarea unui împrumut bancar.

Distribuie:
Dacă ți-a plăcut acest material - te invităm să-l distribui pe rețelele de socializare pentru ca să afle și prietenii tăi.
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetelegram