Fostul stareț al Mănăstirii de la Durlești, acuzat că ar fi săvârșit acțiuni perverse față de o persoană despre care știa cu certitudine că nu a împlinit vârsta de 16 ani, a fost condamnat la cinci ani de închisoare, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis. Totodată, acesta a fost impus de instanța de judecată să-i achite victimei un prejudiciu moral în valoare de 70 mii lei.
Sentința a fost dată de Judecătoria Chișinău, cu sediul Buiucani, respectiv, starețul are obligațiunea de a nu părăsi țara.
Potrivit hotărârii instanței, starețul este privat de dreptul de a oficializa slujbe bisericești în calitate de slujitor de cult și/sau să exercite alte funcții sau activități în domeniul religios, precum și de a exercita activitatea legată de orice interacțiune cu persoane minore pe un termen de cinci ani.
Potrivit declarațiilor părții vătămate, minora merge deseori la această Mănăstire, deoarece acolo slujea și tatăl ei vitreg. În acea perioadă avea vârsta de 12-13 ani.
„Când venea la mănăstire, în (spațiu amenajat pentru traiul preoților), în timp ce se afla cu tatăl vitreg la bucătărie, intra și el, de regulă fiind îmbrăcat sumar într-un halat de baie și în chiloți. Acesta discuta cu ea într-o tonalitate indecentă, întrebând-o despre faptul dacă a mai întreținut ***** *****e, îi făcea complimente indecente la capitolul corpului ei, și încerca prin diferite acțiuni și anume prin faptul că îi lua mâna ei atingând cu ea *****, o încercare de a vedea cât de ***** era acesta. Ea respingea aceste acțiuni cu caracter *****, trăgându-și mâna înapoi, explicând-i că nu este bine ce face, deoarece este *****. Aceste episoade cu ***** de regulă se întâmplau în prezența tatălui vitreg *****, care nu reacționa în nici un fel, amuzându-se pe seama acestui comportament a lui”, potrivit declarațiilor părții vătămate.
„Inculpatul fiind audiat în ședință de judecată, a negat vinovăţia în comiterea infracţiunii şi a refuzat să facă declaraţii, instanţa apreciind acest refuz al inculpatului drept utilizare a dreptului de a tăcea şi de a nu mărturisi împotriva sa”, se arată în hotărârea instanței.
Am încercat să luăm legătura cu avocatul starețului, însă acesta a declarat că atribuțiile sale s-au încheiat odată cu pronunțarea hotărârii.
„Eu nu îi mai reprezint interesele, doar în prima instanță. Atribuțiile mele de reprezentare s-au epuizat odată cu pronunțarea hotărârii instanței de fond, mai departe eu nu am fost împuternici și nu am conlucrat”, a declarat avocatul Vasile Ciuperca.
Am încercat să luăm legătura și cu starețul Mănăstirii, însă acesta nu a dorit să comenteze hotărârea instanței.