Războiul din Ucraina a ajuns în ziua 143. Rachetele ruseşti continuă să lovească ţinte civile, mai multe regiuni fiind bombardate.
UPDATE O mare coloană de vehicule militare ruseşti a trecut vineri prin oraşul ocupat Mariupol din sudul Ucrainei, îndeptându-se către regiunea Zaporojie, a declarat un consilier al primarului din Mariupol sâmbătă, în ziua când ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a anunţat că a ordonat trupelor ruse intensificarea operaţiunilor pentru a preveni atacurile ucrainene asupra zonelor din estul şi sudul Ucrainei ocupate de armata rusă, relatează agenţia EFE, informează Agerpres.
UPDATE: Comandamentul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat, sâmbătă, într-un comunicat pe Facebook, că apărarea antiaeriană a Ucrainei a distrus patru din cele șase rachete lansate de armata rusă din Marea Caspică.
UPDATE Să fii pacifist atunci când „ucigaşi înarmaţi se apropie de tine este ultima soluţie”, iar un invadator va continua să te atace dacă vei ceda în fața lui, a spus Olena Zelenska, soţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a făcut un noul apel pentru sprijinirea Ucrainei, într-un interviu pentru Corriere della Sera, citat de News.ro.
UPDATE Gigantul energetic rus Gazprom a declarat sâmbătă că a cerut grupului german Siemens să returneze turbina pe care a reparat-o în Canada pentru a asigura funcţionarea gazoductului Nord Stream. Prin Nord Stream 1 se livrează gaze Europei.
UPDATE Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât un vehicul rusesc fără pilot (UAV) Orlan-10 deasupra regiunii Dnipropetrovsk. Declarația a fost făcută de șeful Administrației Militare Regionale Dnipropetrovsk, Valentin Reznicenko, pe Telegram, relatează un corespondent Ukrinform.
UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că decizia ţării sale de a reactiva centralele electrice pe cărbune şi petrol pentru a atenua lipsa de energie din cauza războiului din Ucraina este temporară, potrivit Mediafax. Cancelarul a dat asigurări că Guvernul său rămâne angajat să facă „totul” pentru a combate criza climatică.
UPDATE Responsabili ruşi au vizitat Iranul de cel puţin două ori pentru a inspecta drone militare ce ar putea fi achiziţionate de Rusia în vederea folosirii acestor aparate în războiul din Ucraina, a declarat sâmbătă consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, relatează agenţiile AFP şi EFE.Armata iraniană a prezentat aceste drone unei delegaţii ruse pe 8 iunie şi 5 iulie la baza aeriană Kachan, la 200 de kilometri sud de Teheran, potrivit imaginilor din satelit prezentate de guvernul american.„Publicăm aceste imagini făcute în iunie care arată drone iraniene pe care delegaţia rusă le-a inspectat în acea zi. Aceasta sugerează un interes susţinut al ruşilor de a achiziţiona drone de luptă iraniene”, a indicat Sullivan.
UPDATE Serviciile ruse de informaţii şi-au amplificat activităţile de spionaj în estul Europei într-o încercare de a identifica şi urmări rutele prin care au loc livrările de arme în Ucraina, relatează Ukrainska Pravda, citând Direcţia Principală de Informaţii din Ucraina, potrivit Adevărul.
UPDATE O nouă confruntare între statele occidentale, care denunţă impactul războiului din Ucraina asupra economiei, şi Rusia, care acuză că sancţiunile occidentale sunt la originea deteriorării situației economiei mondiale, a făcut imposibilă obținerea consensului la o reuniune a miniştrilor de finanţe şi a guvernatorilor băncilor centrale din statele G-20. În lipsa consensului, reuniunea s-a încheiat sâmbătă fără un comunicat comun.
UPDATE Preşedintele american Joe Biden şi-a încheiat, sâmbătă după-amiază, vizita în Arabia Saudită, după cea desfăşurată în Israel şi teritoriile palestiniene, turneu în cursul căruia a încercat să reafirme influenţa SUA în Orientul Mijlociu, promiţând totodată o nouă ''viziune'' pentru această regiune, relateazăAFP şi Reuters.
UPDATE Ucraina poate folosi sisteme de rachete cu lansare multiplă HIMARS și alte MLRS cu rază lungă de acțiune împotriva țintelor rusești din Crimeea, afirmă Vadim Skibitsky, purtătorul de cuvânt al Direcției principale de informații a Ministerului Apărării din Ucraina.
UPDATE Luigi Di Maio i-a acuzat pe criticii premierului demisionar Draghi “că au făcut jocul președintelui rus Vladimir Putin”. Ministrul de Externe a lansat astfel un apel, în cadrul unui interviu pentru Politico, ca partidele politice italiene să respingă demisia premierului în parlament, în cadrul votului de săptămâna viitoare. “Rușii sărbătoresc chiar acum că au contribuit la căderea unui alt guvern occidental. În acest moment mă îndoiesc că putem trimite armament în Ucraina. Este una dintre multele probleme grave cu care ne confruntăm”, a declarat Di Maio.
UPDATE Reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că ministerul are un serviciu de examinare a publicațiilor care publică articole despre Rusia în fiecare țară și a remarcat în special materialele din mass-media din Grecia, care "urmează disciplinat ordinul antirusesc al curatorilor de peste hotare".
UPDATE: Ministerul ucrainean al economiei a transmis, sâmbătă, într-un comunicat, că majoritatea companiilor și-au mutat unitățile în regiunile Lvov (24,6% din întreprinderile relocate), Zakarpattia (16,1%) și Cernăuți (11,4%). Până vineri, 15 iulie, 678 de întreprinderi au fost relocate în regiuni sigure în cadrul programului de relocare. Dintre acestea, 68% (467 de întreprinderi) și-au reluat deja activitatea.
UPDATE Trupa britanică de muzică rock Rolling Stones a invitat două coruri de copii ucraineni să cânte pe scenă împreună cu formaţia hit-ul acesteia „You Can’t Always Get What You Want”, în cadrul unui concert susţinut vineri la Viena, în Austria, informează agenţia ucraineană de ştiri Ukrinform.
UPDATE Ministrul afacerilor externe din precedentul guvern al Lituaniei, Linas Linkevičius, consideră că măsurile de sancționare aplicate de Uniunea Europenă împotriva Federației Ruse în legătură cu evenimentele din Ucraina au fost neproductive, iar noul pachet de sancțiuni va fi la fel de neproductiv. Potrivit calculelor fostului ministru, UE a cheltuit recent "exponențial mai mulți bani" pentru achiziționarea de petrol, gaze și cărbune din Rusia decât a trimis Ucrainei ca ajutor. "Prețurile petrolului sunt în creștere. Rubla se întărește", a declarat Linkevicius. El a descris situația actuală ca fiind deplorabilă.
UPDATE Navele militare rusești patrulează în Marea Neagră, apropiindu-se, deseori, de zona economică exclusivă a României, iar Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale, a declarat la Antena 3 că ”Marea Neagră este egala Mării Baltice în acest moment”. Mai mult, Vasile Dîncu este convins că – alături de trupele NATO – România ar putea să facă față unei eventuale agresiuni din partea Rusiei, potrivit Gândul.
UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a felicitat, sâmbătă, armata pentru „eliberarea” regiunii Lugansk, situată în estul Ucrainei, un stadiu important pentru Moscova în „operaţiunea militară specială” din Ucraina.
UPDATE: Sâmbătă, a fost anunțată o alertă aeriană pe aproape întregul teritoriu al Ucrainei, informează într-un comunicat ministerul ucrainean al apărării. „Începând cu ora 16:55, a fost emisă o alertă aeriană în toate regiunile, cu excepția Crimeei și regiunii Herson ocupate de ruși”, se transmite în comunicat.
UPDATE: Guvernatorul ucrainean al regiunii Donețk Pavlo Kirilenko a anunțat sâmbătă, într-un mesaj pe Telegram, că în ultimele 24 de ore, în urma bombardamentelor forțelor ruse 7 civili au fost uciși și alți 14 răniți în regiunea Donețk.
UPDATE: Primarul din Sumî, Oleksandr Lisenko i-a sfătuit pe locuitorii orașului să-l părăsească în weekend, într-un mesaj postat pe Facebook.
UPDATE: Specialiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) estimează, în cel mai nou raport despre situația din Ucraina, că Rusia a ieșit din pauza operațională pe 15 iulie și a început să avanseze spre vest.
UPDATE: Atacul a avut loc sâmbătă dimineață asupra orașului Nikopol din regiunea Dnipro. Două persoane au fost ucise și o altă femeie a fost rănită, anunță șeful administrației militare regionale Valentin Reznicenko pe Telegram, potrivit Ukrainska Pravda.
UPDATE: Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a inspectat grupările de trupe din Sud şi Centru și a dat instrucţiuni să se intensifice acţiunile în toate zonele operaţionale din Ucraina, anunță instituția de la Moscova, citată de genția rusă de presă Interfax.
UPDATE: Sisteme de lansare de rachete au fost instalate de forțele ruse pe teritoriul centralei nucleare de la Zaporojie, spune președintele operatorului ucrainean Energoatom, Petro Kotin, potrivut AFP, citată de Agerpres.
UPDATE: Autoritățile ucrainene anunță o nouă creștere a bilanțului deceselor în urma atacului care a vizat joi, 14 iulie, orașul Vinița. 24 de persoane au murit, cea mai recentă victimă fiind o femeie care a decedat la spital, anunță șeful Administrației Militare Regionale Vinița, Serghei Borzov, citat de Ukrainska Pravda.
UPDATE Agenţiile spaţiale ale Statelor Unite şi Rusiei, NASA, respectiv Roscosmos, au anunţat vineri că au semnat un acord pentru integrarea zborurilor către Staţia Spaţială Internaţională (ISS), transmite Reuters.
UPDATE Un raport declasificat al Centrului pentru Securitatea Comunicațiilor - serviciul canadian de informații responsabil pentru informații electronice externe - arată că Rusia caută modalități de a lansa atacuri cibernetice împotriva țintelor din statele membre ale Uniunii Europene și NATO.
UPDATE Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzyanyk, a declarat, vineri, că până la 70% din atacurile cu rachete ruseşti sunt asupra unor oraşe paşnice şi ţinte nemilitare.
UPDATE Se împlinesc opt ani de la una dintre cele mai mari tragedii aeriene din Europa, prăbușirea avionului Malaysia Airlines în estul Ucrainei.
UPDATE Generalul de brigadă american în retragere Mark Arnold, un veteran al războaielor din Irak și Afganistan, este de acord cu teza conform căreia Federația Rusă amenință securitatea NATO. În opinia sa, următoarele ținte ale dictatorului rus Vladimir Putin ar putea fi trei state membre ale Alianței: Letonia, Lituania și Estonia.
UPDATE Grănicerii ucraineni au publicat imagini de la postul Cuciurgan-Pervomaisk, aflat la granița cu regiunea transnistreană, care este pustiu acum. "Suntem gata să-i întâmpinăm", a declarat un grănicer, referindu-se la un eventual atac din partea separatiștilor de la Tiraspol.
UPDATE Putin nu se rezumă doar la războiul din Ucraina, ci lucrează la modernizarea armatei sale cu cele mai noi generații de arme. Astfel, Rusia a anunțat că dezvoltă o rachetă hipersonică denumită Zmeievik, care va fi noul ”ucigaș” de portavioane, putând reprezenta o amenințare pentru navele Statelor Unite și NATO. Racheta hipersonică Zmeievik ar putea intra în serviciul Forțelor navale de apărare a coastelor din Rusia, potrivit IB Times.
UPDATE Mama Lizei, fetița cu sindrom Down care a murit în atacul de la Vinița, nu a aflat că fiica ei nu mai este. Medicii nu au acum curaj să-i spună mamei că fiica ei nu mai este. Se tem că șocul ar fi prea mare și ar pierde-o și pe ea. Fetița de 4 ani cu sindrom Down era alături de mama ei, pe stradă, când au lovit rachetele la Vinița, scrie Digi24.
UPDATE Presa din Ucraina a publicat imagini filmate cu drona dezastrul provocat în centrul orașului Vinița de atacul rusesc cu rachete, care a ucis peste 20 de oameni, inclusiv 3 copii.
UPDATE ISW reconsideră acțiunile ofensive ale Armatei Ruse din Donbas și ajunge la concluzia că aceasta pare a încheia pauza operațională, la numai zece zile de la cucerirea Lisiceansk. Acest interval de timp, spun specialiștii ISW, ar fi insuficient pentru refacerea forțelor după pierderile grele suferite în timpul ofensivei din Lugansk, chiar dacă este posibil ca grupurile tactice de batalion să fi fost întărite cu recruți aduși din Rusia, oameni fără pregătire militară anterioară, încorporați și trimiși în Ucraina după doar 30 de zile de antrenament, potrivit Biziday.
UPDATE Pentru a pedepsi criminalii de război ruși, ar trebui să ne bazăm pe „experiența de la Nürnberg”, a spus Serghii Kyslyţia, Reprezentantul permanent al Ucrainei la ONU. După cum relatează corespondentul Ukrinform de la New York, diplomatul ucrainean a declarat aceasta la o întâlnire neformală la Consiliul de Securitate al ONU cu tema „Distrugerea patrimoniului cultural ca urmare a agresiunii ruse împotriva Ucrainei”.
UPDATE Regiunile Odesa și Nikolaev au fost din nou atacate cu rachete lansate de avioanele rusești sâmbătă dimineaţă. Autoritățile susțin că un depozit din Odesa a fost distrus, dar victime nu sunt pentru că paznicii ar fi respectat recomandările în caz de bombardament.
UPDATE "Ocupanţii ruşi au instalat sisteme de tiruri de rachete pe teritoriul centralei nucleare Zaporojie şi de acolo lovesc raionul Nikipol", a declarat preşedintele Energoatom, Petro Kotin, pe Telegram, după un interviu televizat pe postul ucrainean United News, potrivit AFP."Situaţia (la centrală) este extrem de tensionată şi tensiunea creşte pe zi ce trece. Ocupanţii îşi aduc acolo maşinăriile, inclusiv sistemele de rachete cu care au lovit deja peste râul Nipru şi pe teritoriul Nikopol", la 80 km sud-vest de Zaporojie, a indicat el.
UPDATE Ministrul iranian de Externe, Hossein Amirabdollahian, a spus că informaţiile potrivit cărora Iranul ar trimite drone în Rusia sunt nefondate.
UPDATE Piloţii ucraineni vor fi instruiţi în Statele Unite pentru utilizarea avioanelor F-15 şi F-16. Şeful de cabinet al preşedintelui Volodimir Zelenski, Andri Yermak, a declarat săptămâna aceasta că s-a aprobat o subvenţie de 100 de milioane de dolari pentru a instrui piloţii ucraineni în utilizarea aeronavelor americane, conform Legii de autorizare a apărării naţionale. Potrivit The Kiyv Independent, ar putea dura aproximativ 3 luni pentru antrenamentul de bază, potrivit Mediafax.
UPDATE Ucraina a suferit cele mai multe pierderi civile în luna mai, a declarat ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, într-un nou interviu difuzat vineri, scrie The Guardian. „Cel mai mare vârf al pierderilor noastre a fost în luna mai”, cu până la 100 de soldați uciși pe zi, a declarat, pentru BBC, Reznikov. Ministrul a explicat că dinamica războiului s-a schimbat treptat datorită armelor cu calibrul de 155 de milimetri, care au ajutat foarte mult forțele ucrainene în lupta lor împotriva Rusiei.
UPDATE Un responsabil american din domeniul apărării nu a admis, vineri, declaraţiile ruse conform cărora bombardamentul de la Viniţa, care s-a soldat cu 23 de morţi, printre care şi copii, a vizat o întrunire a trupelor aeriene ucrainene în acest oraş din partea central-vestică a Ucrainei, aflat la o distanţă mare de liniile frontului.
UPDATE Cel puţin trei persoane au murit şi 15 au fost rănite în urma unui atac cu rachete produs vineri la Dnepr, în centrul Ucrainei, anunţă The Guardian.
UPDATE Ministrul adjunct al apărării ucrainean, Hanna Maliar, a precizat că guvernul său nu va mai furniza date despre pierderile suferite. Cel puţin până la încheierea războiului pentru a nu da avantaje adversarului. Decizia reflectă o alegere clară din partea Kievului.
Surse independente au emis ipoteza a peste 20.000 de decese. Într-unul dintre ultimele buletine, Statul Major al Rusiei şi-a precizat succesele cu anihilarea a 253 de avioane, 137 de elicoptere, 1.543 de drone, 4.060 de tancuri şi vehicule blindate, 355 de sisteme antiaeriene, 746 de lansatoare de rachete, 3.147 de tunuri şi mortiere.
Kievul, pe de altă parte, a susţinut vineri că a ucis 38.000 de ruşi şi a distrus 188 de elicoptere, 681 de drone, 1.672 de tancuri, 842 de sisteme de artilerie, 3.866 de vehicule blindate, 155 de rachete de croazieră.
UPDATE Ultima rundă de sancţiuni UE exclude bijuteriile ruseşti. Pachetul ar putea fi aprobat săptămâna viitoare. Comisia Europeană urmează să interzică importul de aur rusesc, dar pentru un moment a exclus bijuteriile din lista de sancţiuni.
UPDATE Liderul Forţelor democratice siriene (FDS), dominate de kurzi şi susţinute de Washington, a cerut vineri Moscovei şi Teheranului să împiedice Ankara să lanseze un nou atac în nordul Siriei, cu câteva zile înaintea unui summit turco-ruso-iranian asupra acestei ţări aflate în război, notează AFP.
UPDATE Preţul petrolului a crescut vineri cu circa 2%, după afirmațiile unui oficial făcute în contextul vizitei în Arabia Saudită a președintelui american Joe Biden.