Au mai rămas două săptămâni și jumătate în care ar trebui să raportăm statului veniturile anului trecut. Serviciul Fiscal ne amintește că 30 aprilie este ultima zi de depunere a declarațiilor pe venit. Cei care vor întârzia să o facă, riscă amenzi. Dar, având în vedere că peste 112 mii de persoane fizice deja și-au făcut datoria față de fisc, autoritățile par să fie mulțumite de felul în care decurge procesul.
Ludmila Cojocaru de la Strășeni spune că nu e bine să ai datorii la stat, așa că în fiecare primăvară are grijă să treacă pe la fisc. Mai mult, femeie vede în această vizită și o oportunitate de a face un bine, având în vedere că legislația ne asigură dreptul de a direcționa 2% din impozit către orice organizație nonguvernamentală.
„Asta e obligațiunea noastră, ca să vedem dacă nu avem careva datorii și să vedem ce putem să mai facem cu ceea ce statul ne mai dă nouă oportunitate, de un exemplu iată, să facem un ajutor pentru o casă de copii, din ceea ce noi impozităm”, a menționat locuitoare a municipiului Strășeni, Ludmila Cojocaru.
„Desemnarea procentuală nu reprezintă o donație, dar constituie două procente din suma impozitului pe venit calculat la buget, care sunt direcționate către organizațiile necomerciale și instituțiile religioase din țară, cu condiția că, contribuabilul nu înregistrează restanțe la impozitul pe venit”, a punctat șefă adjunctă Direcție generală, SFS Alina Pușcaș.
Cine trebuie să completeze declarația pe venit și cine este scutit? Este întrebarea la care caută acum un răspuns cei mai mulți dintre angajați.
„Persoanele fizice, contribuabilii care înregistrează venituri sub formă de creștere de capital, totodată contribuabilii care au înregistrat venituri impozabile mai mari de 360 de mii, dar au folosit scutirea personală, excepție fiind veniturile conform articolului 90 prim, aici vorbim despre locațiune, royalty, dividente, câștigurile din jocurile de noroc. O altă categorie de contribuabili care trebuie să depună declarația cu privire la impozitul pe venit sunt cetățenii care-și schimbă domiciliul permanent din Republica Moldova în altă țară”, a subliniat șefă adjunctă Direcție generală, SFS, Alina Pușcaș.
Dar pentru că există riscul unor interpretări eronate ale legislației, cel mai bine este să verificăm starea fiscală, iar cei care au o semnătură electronică o pot face fără săi iasă din casă. Pe youtube, găsim și un ghid ce ne va ajuta să completăm o declarație online.
„Conformarea voluntară nu este doar o obligație fiscală sau o obligație legală, este un semn de responsabilitate a fiecăruia față de societate”, a menționat șefă a Direcției Deservire Fiscală, Strășeni, Tatiana Sirețanu.
Persoanele fizice care nu-și vor declara veniturile până în 30 aprilie, vor fi penalizate.
„Contribuabilii care au avut obligația de a depune declarația cu privire la impozitul pe venit și nu și au onorat benevol această obligație, atunci contribuabilii aceștia riscă o amendă de la 200, la 400 de lei și totodată majorări de întârziere pentru fiecare zi de neachitare în termen”, a punctat șefă adjunctă Direcție generală, SFS, Alina Pușcaș.
În acest an, Serviciul Fiscal de Stat anticipează că numărul persoanelor fizice care vor completa o declarație pe venit să depășească cifra de 200 de mii, după ce anul trecut cifra a crescut cu 20 de mii și a ajuns până la aproape 197 de mii de persoane fizice. Cel mai mare venit declarat pentru anul 2023 de o persoană fizică a fost de aproape 29 de milioane lei.