Deși agresiunea rusă a determinat Kievul să pună punct tranzitului de gaz rusesc pe teritoriul Ucrainei, Tiraspolul inoculează locuitorilor din stânga Nistrului ideea că autoritățile de la Chișinău se fac vinovate de criza gazelor ce s-ar putea declanșa în regiunea, după întâi ianuarie. Presa, controlată de regimul de la Tiraspol, a inițiat o adevărată campanie de manipulare, răspândind și falsuri precum că fără ei toată țara se va scufuda în beznă. Separatiștii, însă, nu spun nimic despre Moscova, care ezită să livreze gaz regiunii, ocolind Ucraina.
„Apare întrebarea: Cine trebuie să negocieze? Este așa o organizație precum MoldovaGaz. În Moldova există oameni de stat, care au mandatul Guvernului și președintelui să poarte negocieri”, a menționat liderul regiunii de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.
Deși se crede șef de stat, liderul separatist încearcă să pună pe umerii Chișinăului soluționarea crizei gazelor. El este ajutat și de presa, controlată de regim.
,,Începem cu situația privind gazul. Moldova, în continuare, nu face nimic pentru a rezolva problema. Nu există negocieri ce vizează livrările de gaz. Și asta deja nu mai este inacțiune, dar o acțiune premiditată evidentă - Moldova caută să facă presiune asupra Transnistriei''.
Într-un alt reportaj se promovează falsul că odată cu sistarea livrărilor de gaze, și raioanele din dreapta Nistrului vor rămâne în beznă.
,,Dacă centrala electrică de la Dnestrovsk va întrerupe livrările, în casele Moldovei va dispărea nu doar lumina, dar și apa și căldura. În Moldova puțini folosesc centralele. Prețurile vor exploda pentru că nu vor lucra frigiderele și o parte din industrie nu va putea lucra fără energie''.
Locuitorii regiunii care caută să vadă ce spune și Chișinăul, descoperă o realitate paralelă. Guvernarea susține că autorul crizei energetice este Moscova.
,,Dacă Kremlinul vrea ca în regiunea transnistreană să fie gaz, atunci gaz va fi. Așa numita problemă a tranzitului e o problemă artificială, indusă intenționat. Nu există o problemă să transporți gazul către Republica Moldova și în mod special în stânga Nistrului'', a declarat prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean.
În timp ce Tiraspoul acuză Chișinăul de sabotaj, autoritățile constituționale caută bani în Occident pentru a interveni cu ajutoare umanitare în cazul în care în stânga Nistrului va râmâne fără căldură și lumină, fapt confirmat și de unul dintre emisarii SUA la Chișinău, aseară, în platoul emisiunii „Novaia Nedelea” de la TV8.
„Noi mereu vom fi parteneri. Suntem interesați ca Moldova să fie o țară sigură, democratică și dinamică. Noi am oferit ajutoare și vom oferi ajutoare. Nu este clar în ce formă, dar suntem gata să ajutăm, de comun cu partenerii noștri europeni”, a subliniat însărcinatul cu afaceri, ambasada SUA din R.Moldova, Kevin Kobert.
Între timp, criza energetică de după întâi ianuarie devine tot mai evidentă. Aseară premierul de la Kiev, Denis Șmîhal, a confirmat că Ucraina va bloca transzitul de gaz rusesc în ultima zi a anului. Și asta în condițiile în care ieri Gazprom a ratat posibilitatea de a rezerva capacități de transport al gazului prin rețelele transbalcanice. Rușii vor mai avea o ocazie să-și asigure tranzitul pe 31 decembrie doar că deja la prețuri mai mari decât o puteau face ieri.